The Witcher: Old World - chystaná novinka


Vzhledem k tomu, že knižní sága o Zaklínači Geraltovi z Rivie a Ciri patří mezi mé oblíbené, fakt, že se chystá nová desková hra z tohoto fantasy světa, mě velmi potěšil. Z počátku ovšem nebylo jasné, zda se bude dát hrát také sólo. Hra byla nejprve autorem Lukaszem Wozniakem prezentována jako čistě kompetitivní, pro 2-5 hráčů. Již od počátku kickstarterové kampaně, která jde právě do finiše, je ale známo, že součástí základní hry bude i sólo mód, a navíc bude k dispozici i sólo a koop rozšíření, které získají podporovatelé v rámci KS zdarma a později v retailu půjde samostatně přikoupit.

Herní mapa (Zdroj: BGG)

The Witcher: Old World je zasazen do doby dávno před Geraltem, kdy zemi sužovalo velké množství monster a zaklínači tak byli velmi žádaní. Každý hráč bude reprezentovat zaklínače z jiné školy a kromě potulování se po mapě, plnění questů a zabíjení příšer může někdy dojít i na potyčky mezi samotnými zaklínači, musí přeci hájit čest své školy! Hlavním herním mechanismem bude deck-building a hra je určena pro hráče od 14 let.

Škola Kočky (Zdroj:BGG)
 

Jak bylo již v březnu oznámeno, vydavatelství Blackfire nám hru Zaklínač: Starý svět přinese kompletně v češtině. Pokud se rozhodnete ještě v posledních hodinách naskočit do kampaně, budete mít možnost si následně v Pledge manageru zvolit českou jazykovou verzi. Kdo si raději počká na finální podobu hry v retailu, může se těšit kromě pár exklusivit i na všechna rozšíření, která by měla vycházet postupně s odstupem několika měsíců po základní hře.

 

Vlkodlak (Zdroj: BGG)

Výhodou podpoření hry již na Kickstarteru je možnost získat několik rozšíření zdarma. V rámci Standard Pledge (za 70 ) i Deluxe Pledge (za 125), který navíc obsahuje plastové miniatury monster (která jsou ve Standardu reprezentována pouze žetony), dostanete i několik rozšíření, která zvyšují znovuhratelnost a variabilitu hry: Wild hunt (sólo a koop rozšíření), Monster Trail (přidává další monstra) a Adventure Pack (přináší další karty průzkumu a událostí). Tato tři rozšíření bude možné koupit později i v retailu, ovšem doporučená prodejní cena je 50 + 45 + 30€. Za kolik se přesně budou u nás prodávat zatím ADC Blackfire neví, nicméně již je známa doporučená cena základní krabice: 1899 Kč za klasickou verzi hry a 3999 Kč za deluxe verzi.  Podporovatelé na KS získají navíc dva exklusivní bonusy: mini rozšíření Lost Mount a hlavně hratelnou postavu Ciri. Ti, co stihli hru podpořit během prvního dne, dostanou navíc zdarma figurku Eredina na koni, která je též KS Exklusive a během kampaně je možné ji ještě přikoupit jako add-on za 8€.

Bonusy na KS zdarma (Zdroj:Kickstarter)
 

Pak tu máme ještě tři další, již placená, rozšíření. Rozšíření Mages (40€) přináší do hry hratelné postavy mágů a čarodějek. Legendary Hunt (35€) přináší do hry 7 legendárních monster, co se budou přesouvat po mapě a nechávat za sebou zkázu symbolizovanou žetony. Toto rozšíření bohužel není kompatibilní s Wild Hunt, protože legendární příšera funguje jako boss. A rozšíření Skellige (35), které přináší do hry nový kus mapy se soustrovím Skellige a figurky lodí. S Wild Hunt je kompatibilní jen částečně.

3 velká rozšíření jako Add-ons (Zdroj: Kickstarter)

Jako add-on si můžeme také přikoupit kovové mince (15), neoprenovou herní mapu (35, KS Exclusive) a speciální set kostek pro 5 hráčů (15). 

Další Add-ons (Zdroj: Kickstarter)

Pokud bychom chtěli úplně vše, máme tu na výběr lehce zvýhodněný komplet Gameplay All-in Pledge (obsahující tři velká rozšíření) za 230 a nebo All-in Pledge (obsahující i mince, kostky a neoprenovou mapu) za 280

Jednotlivé Pledge (Zdroj: Kickstarter)

Protože se All-in Pledge nezdály backerům příliš výhodné, přidali autoři ještě KS Exclusive sadu 3 monster, kterou bude možné získat pouze a jedině pořízením právě Gameplay All-in nebo All-in Pledge. 

KS exklusivní monstra k All-in Pledge (Zdroj: Kickstarter)

Kampaň končí zítra, nicméně například na Zatrolených hrách v sekci Crowdfunding se najde velké množství first day backerů, kteří jsou ochotni přibrat další lidi a pomoci jim k získání figurky Eredina zdarma a zároveň dost ušetřit na poštovném. Takže dokud si všichni neuzavřou Pledge Manager, jistě bude možné se ještě nějaký čas k někomu přidat. A když ne, můžeme se těšit na retailovou verzi, kterou pro nás ADC Blackfire chystá na 2. čtvrtletí roku 2022.

Zdroj: Kickstarter

Komentáře