Fleet: The Dice Game (Second Edition) - recenze z pohledu sólohraní

 

Už delší dobu jsem měla chuť pustit se do nějaké roll-and-write hry a na Fleet: The Dice Game jsem četla v zahraniční sólohráčské skupině samé kladné ohlasy. Takže když jsem zahlédla jeden kus skladem na eshopu Tlama Games, neváhala jsem ani chvilku. Pojďme se tedy na hru podívat blíže a zjistit, zda se mi nákup vyplatil.

Počet hráčů: 1-4

Věk: 8+

Příprava: 2 minuty

Sólohra: 30 minut

Fleet: The Dice Game je úspěšnější roll-and-write podoba původně karetní hry pro 2-4 hráče s názvem Fleet. Její zakreslovací verze myslí už i na nás sólohráče a obsahuje plně integrovaný sólo mód, ve kterém se postavíte kapitánce Ruth a pokusíte se urvat si co nejvíce z bohatství zátoky Ridback pro sebe.


Hra Fleet: The Dice Game se odehrává během osmi kol (resp. deseti při hře více hráčů). V každém kole hodíte kostkami a podle toho, které si vyberete, budete označovat daná políčka na skórovacím listu. Budete se snažit ulovit co nejvíce ryb, navštěvovat přístav, trh a budovy v přístavišti. A nezapomínejte ani na peníze, které vám mohou přinášet speciální bonusové akce. Cílem hry je získat co nejvíce bodů a prokázat tak, že vy jste ten nejlepší kapitán flotily rybářských lodí.

Každé kolo je rozdělené do čtyř fází. Ve fázi lodí hodíte kostkami lodí (vždy jich je ve hře o jednu víc, než je počet hráčů) a následně si každý hráč postupně vybere jednu kostku, kterou ihned použije. Poslední zbylou kostku potom využijí simultánně všichni hráči. Ve fázi příjmů každý hráč získá jednu minci (v průběhu hry je možné příjem navyšovat o další bonusy). V rybářské fázi (která probíhá pouze v sudých kolech) všechny vaše již aktivované lodě uloví ryby. V poslední městské fázi hodíte kostkami (opět jich je o jednu více než hráčů a kromě kostek města obsahují i jednu kostku lodí), každý hráč si jednu vybere a následně zbylou kostku opět využijí všichni hráči.

Komponenty

V krabici najdeme dva oboustranné bloky se skórovacími listy (pro každou hru budeme potřebovat z každého bloku jeden), dřevěný žeton prvního hráče, 3 malé dřevěné kapitánské žetony určené pro sólo hru a samozřejmě kostky. Těch je celkem deset; 6 takzvaných kostek lodí, na nichž jsou vyobrazeny ryby a další mořští živočichové, a 4 kostky městské s obrázky budov a přístavu.


Součástí druhé edice hry jsou také karty kapitánů a trofejí, které slouží pro oživení hry a zvýšení znovuhratelnosti přidáním speciálních počátečních i skórovacích bonusů, využitelné jsou však pouze při hře více hráčů.



Vše je uloženo v pěkném plastovém insertu, který má i vymezená místa pro psací potřeby. Ty nejsou součástí hry, můžete si tak do krabice přidat tužky, propisky nebo fixy dle vlastního uvážení. Já jsem si tam hned ubytovala nevyužité tužky z Kartografů, k jejichž hraní používám pastelky.

Pravidla jsou velmi dobře, přehledně napsaná a čítají 11 stránek.

Z pohledu sólohraní

V sólo hře se budete snažit stát tím nejlepším kapitánem, zatímco se vám kapitánka Ruth pokusí vyfouknout ta nejlepší území a zabrat si je pro sebe.

Hru připravíte stejně jako pro dva hráče (budete tedy potřebovat 4 kostky lodí a dvě městské), ale skórovací listy dostanete jen vy. Kapitánské žetony umístíte na uvedené pozice na vašem listu. Jejich pomocí budete určovat, jaké akce provede vaše fiktivní protihráčka.

Vy budete prvním hráčem v lichých kolech, Ruth v sudých. Podle toho se budete střídat ve výběru kostek, jak ve fázi lodí, tak v městské fázi. Zbývající poslední kostku z každé fáze použijete oba. Vy po výběru kostky označíte nejvýše umístěné odpovídající pole na svém skórovacím listu stejně jako při hře více hráčů. Ruth namísto toho proškrtne dvě nejníže umístěné odpovídající pole (v případě zbývající sdílené kostky jedno pole) na vašem listu. To, jaké kostky si kapitánka zvolí, určíte pomocí malých dřevěných žetonů, které se vždy po každém kole posouvají na další část vašeho listu. Vše je podrobně popsáno na posledních dvou stranách pravidel, které jsou věnovány sólové hře.  


Ruth tedy nezískává body, jen vybírá kostky (tak jako by si je vybíral druhý hráč) a pak vám škodí na vašem listu. To mě ze začátku docela štvalo, protože vám kazí vaši strategii, nejen tím, že vám sebere kostku, což je normální, ale i tím, že vám proškrtává políčka na vašem listu a vy pak nemůžete třeba dokončit některé licence za hodně bodů, což by se ve hře více hráčů nestalo. Nutí vás to ale více přemýšlet, kterou kostku jí rozhodně nechcete nechat a taky měnit strategie s ohledem na její tahy a nejet pouze stále stejnou osvědčenou cestou, což je vlastně dobře. Co mě mrzí je, že Ruth také nedostává nějakým způsobem body a hra nemá stanovenou podmínku pro výhru/prohru. Na konci hry si tak jen pomocí bodové tabulky zjistíte, jak úspěšným kapitánem jste se stali.  

Závěrem

Fleet: The Dice Game je náročnější zakreslovací hrou (než například Railroad ink nebo Kartografové). Několik her mi trvalo, než jsem se pořádně zorientovala na skórovacím listu a zjistila, co zde vlastně mám všechno za možnosti. Po pár hrách už ale bylo vše jasné (a pokud už jste hráli ještě komplexnější Hadriánův val, tak vám bude Fleet připadat úplně v pohodě).

Mám ráda hry s kostkami (přestože kostky často nemají rády mě). Tady se navíc dá hodně uhrát i pomocí bonusových (hvězdičkových) akcí (které získáváte zejména pomocí hromadění většího množství mincí), když zrovna na kostkách nepadá to, co byste potřebovali.

Hra je hodně přemýšlecí, dá se zkoušet spousta různých možností strategie. Zároveň je to hra do půl hodinky, což je úplně super, obzvlášť když máte omezený čas na hraní jako já (než se vzbudí akční batole).

Co mě mrzí je, jak už jsem říkala, že hra je o vylepšování svého skóre, není zde stanovena podmínka pro výhru/prohru a kapitánka Ruth je tak jen škodící prvek a nemůžete ji porazit.

I tak si ale sólohraní Fleet: The Dice Game dost užívám, a pokud vás podobný typ her baví, vřele ji doporučuji vaší pozornosti.

 

Fleet: The Dice Game (Second Edition)

Autor: Ben Pinchback, Matt Riddle

Ilustrátor: Marius Jasunosis, Nolan Nasser

Vydavatel: Eagle-Gryphon Games

Čeština: ne

Komentáře

  1. Děkuji za představení, vypadá to super. Hledám zajímavé hry, které nemají moc komponent (jsou prostorově malé ale velké možnostmi).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za kometář, jsem ráda, že se článek líbil. Her, které na stole nezaberou moc místa, se ještě na blogu určitě postupně dost objeví.

      Vymazat

Okomentovat