GROVE: A 9 card solitaire game je na KS a bude i česky!

Na Kickstarteru byla spuštěna kampaň na hru GROVE: A 9 card solitaire game. Jedná se o samostatně hratelné pokračování hry Orchard: A 9 card solitaire game, o které jsem víc psala zde. Autorem herního designu i ilustrací je opět Mark Tuck a vydání hry se chopilo stejně jako u předchozího titulu vydavatelství Side Room Games. Můžeme se tak těšit na stejnou kvalitu komponent, která je opravdu luxusní.

Ukázka komponent (Zdroj: BGG)

Opět se jedná o hru o pouhých 18 kartách, na kterých najdete tentokrát citrusy - budete sklízet pomeranče, citróny a limetky. Na každém stromě navíc roste jiný počet plodů, které budete sčítat a podle toho nastavovat hodnoty na kostkách (není to tedy pokaždé stejné jako u Orchardu). Kromě toho přichází do hry zcela nový prvek - mýtiny. Tedy prázdná pole, kterými můžete překrýt libovolný strom. Hra je tedy o něco strategičtější a náročnější na rozhodování, kam kartu ideálně umístit, než její předchůdce.

Kromě toho naleznete ve hře ještě žeton veverky (jednou za hru můžete překrýt strom jiným druhem stromu, za umístění veverky ovšem ztrácíte body) a žeton trakaře (jednou za hru můžete při opětovném překrytí stromu s kostkou ukazující košík s deseti kusy ovoce kostku vyměnit za trakař, ten přináší 15 bodů).

Poslední, ale za mě úplně nejlepší, novinkou, kterou GROVE oproti Orchardu přináší, jsou tzv. Recipe Challenge (výzvy s recepty). Na zadních stranách karet jsou různé recepty, které do hry přidávají bodovou hranici pro výhru/prohru a zároveň bonusy pro bodování v dané partii. Před začátkem hry si náhodně vyberete dva recepty a součet čísel v jejich levém horním rohu bude minimální bodová hodnota pro výhru.

Výzvy do hry můžete a nemusíte zapojit, pokud ale nemáte příliš v lásce sólo hry na vylepšování svého skóre, určitě je oceníte. Navíc různé kombinace skórovacích bonusů na kartách činí každou hru trochu jinou, vyzkoušíte si různé strategie a hra vás hned tak neomrzí.

Ukázka karet výzev (Zdroj: BGG)

GROVE jsem, stejně jako Orchard, hrála v jeho Print and Play podobě a okamžitě jsem si ho zamilovala, takže na chvíli, kdy se objeví na Kickstarteru, jsem už nějakou dobu čekala. O to příjemnější bylo překvapení, kterého se nám dostalo se spuštěním kampaně. Hra je nabízena hned v deseti různých jazycích včetně češtiny, díky vydavatelství TLAMA games. Je tedy možné hru podpořit přímo na Kickstarteru a následně si v Pledge Manageru zvolit češtinu, a nebo si počkat, až se spustí předobjednávky přímo na Tlamě. 

Moje Print and Play verze hry
 

Skrz Kickstarter vychází hra na 15 dolarů (+ 6 dolarů shipping), ať už zvolíte anglickou nebo českou verzi, s tím, že můžete přidat libovolné množství kopií hry v rámci stejné výše poštovného.

Pokud byste chtěli i Orchard, je nabízen balíček obou her za 28 dolarů (plus jedno poštovné). To platí ale pouze pro anglické verze hry. V Pledge Manageru bude prý pravděpodobně možnost přidat i další hry od Side Room Games (ale záleží na skladových zásobách na různých místech, takže nic neslibují na 100 procent).

Já už Orchard mám, stejně tak Black Sonatu (a Maquis, ač je také velmi oblíbený, mě neláká tématem), takže si můžu s klidem počkat, až bude GROVE na Tlamě, a KS tentokrát vynechat. Sice zatím nevíme cenu, za kterou se bude prodávat, ale nepředpokládám, že by to bylo výrazně nevýhodné rozhodnutí.

Zdroj: Kickstarter, BGG

Komentáře