Městečka na dlani: Památný strom z pohledu sólohraní


Městečka na dlani
(recenzi základní hry si můžete přečíst tady) jsou jednou z mých oblíbených rychlých pohodových her. Když se tedy objevila možnost dokoupit si tohle mini rozšíření přidávající do hry krásné dřevěné stromečky, neváhala jsem. Stojí ale opravdu za pořízení?  

Komponenty

V malinkém balíčku rozšíření Památný strom najdete kartičku s pravidly, šest nádherných dřevěných stromků a šest dřevěných semínek, z nichž při sólo hře použijete jen jedno od každého. 


Navíc zde dostanete jednu kartu nové památky Koruny stromů, kterou normálně přidáte mezi ostatní karty památek a jež při postavení dává 4 vítězné body. 

Z pohledu sólohraní

Hra probíhá stejně jako v základní hře. Na začátku akorát dostanete navíc semínko, které si položíte na jakékoli pole na vaší desce. Aby z něj vyrostl strom, musí se vám podařit postavit budovy tak, aby semínko zbylo na jediném volném poli. Pokud se vám to povede, na konci hry vyměníte semínko za strom a získáte za něj 2 body.

Pole se semínkem se považuje v průběhu hry za prázdné. Můžete tedy na něj běžně pokládat suroviny. Trochu mi trvalo, než jsem si na to zvykla, ze začátku jsem měla tendenci pole přehlížet, jako že už na něm něco stojí. Nicméně je to jen o zvyku. 

Na pole se semínkem můžete i postavit budovu (například když víte, že se vám stejně nepodaří z něj vypěstovat strom, nebo když vám tento tah vynese víc bodů) a přinese vám to tu výhodu, že semínko odstraníte z hracího plánu a můžete si ihned vybrat jeden stavební materiál a položit ho někam do svého městečka.


Pokud vám na konci hry semínko zůstane v městečku, ale není na jediném volném poli, tudíž z něj strom nevyroste, poskytne vám alespoň menší výhodu v tom, že za pole se semínkem si neodečítáte bod. 

Závěrem

Vypěstovat si v Městečku na dlani svůj Památný strom není nic jednoduchého. Šance na úspěch se trochu zvýší, pokud zrovna máte v nabídce budovy, které vám stavění lehce usnadňují jako je Obchodní stanice, Kůlna nebo Obelisk půlměsíce. V sólo hře zejména se ale nějaká ta výzva navíc vždy hodí, takže koupě Památného stromu rozhodně nelituji, přestože se těmi krásnými stromečky ve hře jednoho hráče až tak nepokocháte. Ve většině her s rozšířením zůstal můj stromek pěkně vystavený vedle hracího plánu. A když se mi podařilo mít vzrostlý strom ve svém městečku, neznamenalo to zase žádný převratný bodový zisk. Je tedy potřeba zvažovat i to, které z možných využití semínka se vám vyplatí v dané hře použít.

Pokud máte základní hru rádi a hrajete ji často a/nebo milujete krásné dřevěné figurky (ty stromky jsou opravdu parádní), určitě doporučuji Městečka o toto malinké rozšíření obohatit.

Jestli vás základní Městečka neoslovila, toto mini rozšíření to určitě nemá potenciál změnit.

Já doufám, že se Městečkům na dlani bude u nás nadále dařit a že se časem od REXher dočkáme i dvou větších rozšíření, které v originále vyšly pod názvy Tiny Towns: Fortune a Tiny Towns: Villagers.

 

Městečka na dlani: Památný strom (Tiny Towns: Tiny Trees) 

    - jedná se o rozšíření, nutno vlastnit základní hru

Autor: Peter McPherson, Josh Wood

Ilustrátor: Gong Studios, Matt Paquette

Vydavatel: Rexhry, AEG

Čeština: ano, lokalizace

 

Komentáře