Orchard: A 9 card solitaire game - recenze z pohledu sólohraní

První hra čistě pro jednoho hráče, kterou jsem hrála, nejprve v Print and Play verzi a pak jsem si pořídila i vydání od Side Room Games s krásnými kostkami. Vyplatí se pořídit nebo vyrobit?

Počet hráčů: 1

Věk: 8+

Příprava: půl minuty

Sólohra: 10 minut

Orchard: A 9 card solitaire game je malá, rychlá, čistě solitérní hra, ve které budete pokládat karty se stromy tak, aby se stejné druhy (jabloně, hrušně, švestky) překrývaly přes sebe a díky tomu plodily ovoce. Čím více stromů dokážete překrýt, tím víc ovoce (a bodů) sklidíte.

Komponenty

Hru je možné si zdarma stáhnout jako Print and Play (s anglickými pravidly z BGG, nebo se slovenskými ze ZH). Vytisknete si 9 oboustranných karet a dál budete potřebovat 15 kostek (5 červených, 5 žlutých a 5 modrých/ fialových) a 2 (ideálně černé) žetony znázorňující shnilé ovoce. Já jsem své PnP tiskla jednostranně na obyčejný papír (snaha o oboustranný tisk je na naší tiskárně spíš k vzteku), slepila, zalaminovala do matné folie a zaoblila rohy. Kusové kostky se dají koupit téměř ve všech deskoherních speciálkách (pokud už doma nějaké nemáte) a na místo shnilého ovoce využijete jakékoliv žetony. A hraje se s ní moc pěkně.


Přesto jsem se nechala zlákat i k nákupu oficiální verze od Side Room Games (protože ty kostky vypadají prostě parádně), která proběhla Kickstarterem v roce 2019, ale dá se i nadále objednat z webu vydavatele. 


V malé, opravdu pevné, vysouvací krabičce najdete speciální kostky (mají strany s 1, 3, 6 kusy ovoce a košíčkem 10 kusů ovoce, na zbývajících stranách je lísteček, který se ke hře nijak nepoužívá a je jen estetickým doplňkem). 


Karty jsou zde jednostranné (je jich tedy 18 a hrajete vždy s polovinou) a jsou odolné (povrch je PVC plast), takže není nutné je obalovat. Pokud jste ale stejně jako já chroničtí obalovači, vejdou se do standardních obalů a dají se dát zpět do krabičky i v obalech (i když natěsno), přestože výrobce uvádí, že na to není designovaná. 


Dřevěné černé žetony shnilého ovoce s červíčkem jsou též moc hezky provedené.

Co se týče krabičky, tak nevím, jestli mám být ráda, že je vysouvací a ne otevírací, a tudíž se třeba v batohu opravdu neotevře a nevysypou se kostky, ale zase se do ní komponenty trochu obtížněji skládají. Místo je nicméně v krabičce využito do posledního kousíčku, díky čemuž je hra skvělá i na cesty. 

 Z pohledu sólohraní

Příprava hry je velmi jednoduchá, zamícháte karty, vezmete si jich 9 (pokud hrajete 18 kartovou verzi), druhých 9 odložíte stranou a můžete je pak použít hned pro další hru. Jednu kartu vyložíte na stůl jako základ vašeho sadu a doberete si dvě karty do ruky.

V průběhu hry pak budete postupně umisťovat další karty do svého sadu (vybíráte vždy jednu ze dvou v ruce) tak, abyste překryli co nejvíce stromů se stejným ovocem. Na každý strom, který se vám podařilo překrýt stromem stejného druhu, poté umístíte kostku odpovídající barvy s hodnotou 1. Pokud už na překrývaném stromě kostka byla, zvýšíte její hodnotu (z 1 na 3, z 3 na 6, z 6 na 10). Pravidla původní PnP verze desítku vůbec nepoužívala, což je škoda, protože jakmile začnete Orchard hrát častěji, určitě se vám dřív nebo později naskytne příležitost překrýt nějaký ten strom i počtvrté. Není ale problém hrát to podle novějších oficiálních pravidel (tedy s 10) i pokud máte jen obyčejné kostky, prostě si stanovíte, jakou stranu kostky použijete místo 10 (já používala pětku). 

Dvakrát za hru máte také možnost překrýt strom jiným, i pokud se neshoduje druh jejich ovoce. Na takový strom ovšem musíte umístit žeton shnilého ovoce (za který si na konci hry odečtete tři body) a strom se shnilým ovocem není možné již překrýt další kartou.

Hra končí, když umístíte všech 9 karet (nebo pokud už další kartu umístit nemůžete, ale to se mi nikdy nestalo, že bych neumístila všechny) a sečtete si hodnoty na všech umístěných kostkách. Odečtete případně tři body za každé umístěné shnilé ovoce a výsledné skóre porovnáte s tabulkou (a svými předchozími výsledky). 


Závěrem

Orchard: A 9 card solitaire game je krásně vypadající, pohodová, malá hra, která se dá snadno sbalit kamkoliv s sebou, ani při hraní nezabere moc místa na stole, máte ji do 10 minut odehranou a budete chtít hned zahrát další partii. Provedení od Side Room Games je luxusní, ale bavila mě velmi i v mé Print and Play verzi. Je to hra s velmi jednoduchými pravidly, u které si ale zapřemýšlíte. Nebála bych se ji doporučit ani začátečníkům jako jednu z prvních sólo her.

18 kartové provedení je z mého pohledu trochu lepší než oboustranné karty z PnP verze (na začátku sice musíte odpočítat 9 karet, ale to je vteřinka) a nehrozí vám při hře, že když budete ukládat jednu z karet v ruce do sadu, nechtěně si otočíte tu druhou, co máte v ruce, na druhou stranu. Vzhledem k tomu, že musíte při překrývání karet dávat pozor, abyste si nepřetočili špatně kostky, které na ně pak vracíte a umístili je zpět na správné stromy, opakovaně se mi stávalo, že jsem si nebyla jistá, jestli jsem kartu v ruce měla tak, nebo opačně, takže kdybych si znovu vyráběla PnP, asi bych zvolila jednostranné karty.

Pokud máte radši hry se stanovenými podmínkami pro výhru/prohru, než jen porovnávání svého skóre, chtěli byste hru trochu rozmanitější, s lepší znovuhratelností a s více strategickými možnostmi, nebo se vám Orchard už trochu ohrál, doporučuji vaší pozornosti samostatně hratelnou navazující hru GROVE: A 9 card solitaire game, která je taktéž dostupná z BGG v Print and Play verzi, a navíc na ní v současné době běží kampaň na Kickstarteru (opět vydavatelství Side Room Games) a dokonce bude díky TLAMA Games i v češtině.

 

Orchard: A 9 card solitaire game

Autor: Mark Tuck

Ilustrátor: Mark Tuck

Vydavatel: Side Room Games

Čeština: není, ale hra je jazykově nezávislá a pravidla ve slovenštině ke stažení na ZH

Komentáře

  1. Dobrý den, děkuji za odkaz na pokračování Orchard, juknu na to. Orchard mám PNP a baví mě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to můžu Grove určitě doporučit! Ať se hezky hraje.

      Vymazat

Okomentovat