The Isofarian Guard - poslední možnost late pledge

The Isofarian Guard je chystaná příběhová sólo a kooperativní hra pro 1-2 hráče od vydavatelství Sky Kingdom Games. V září 2019 prošla úspěšnou Kickstarterovou kampaní s původně předpokládaným termínem doručení v prosinci 2020. Teď už sice víme, že hra nestihne ani prosinec 2021, nicméně prošla řadou vylepšení, které její tvůrci podrobně popisují v pravidelných měsíčních updatech. Zahraniční recenzenti dostali v posledním měsíci předprodukční vzorky finální podoby hry, a tak se snad již opravdu dočkáme, rozesílat backerům by se mělo nejpozději v Q2 2022.
 
Mapa (Zdroj: Kickstarter)

Ve hře The Isofarian Guard budete cestovat divočinou krajiny Isofaru, bojovat s nepřáteli, získávat předměty, navštěvovat města, ve kterých si budete moct vyrobit lepší zbroj a vybavení, a vaše postava bude získávat nové dovednosti. Postupně projdete 5 kampaní. Čtyři základní kampaně budete hrát pokaždé za jinou, předem určenou dvojici hrdinů, přičemž za každého bude nutné hrát trochu jinak. Pátá, přidaná, kampaň má sloužit k zakončení příběhu a bude možné si zvolit jednu z předchozích dvojic postav. Autoři slibují celkově přes 30 hodin herní doby.
 
Každá dvojice hrdinů je reprezentována miniaturami na společném podstavci. Namalovat si je samozřejmě budeme muset sami. (Zdroj: Kickstarter)

Je možné hrát kompletně offline s knihou příběhů, nicméně pro zlepšení herního zážitku si můžete pořídit v aplikaci Forteller herci namluvené audio včetně doprovodných zvuků a hudby, které lépe vtáhne do děje. I vzhledem k tomu, že bylo plánované od začátku a příběhy byly psané přímo pro Forteller, zdá se být (podle zveřejněných ukázek) audio velmi povedené. Můžete zvolit buď vyšší pledge, který ho již obsahuje, a nebo ho pořídit až dodatečně přímo v aplikaci (která by měla být zdarma ke stažení a můžete si v ní zakoupit i audio k dalším hrám, jako je Gloomhaven, Above and Below, Chronicles of Drunagor nebo Middara).

Ukázka desky nepřátel (Zdroj: Kickstarter)

Každý z nepřátel má vlastní unikátní balík karet (Zdroj: Kickstarter)

Co se týče sólohraní jako drobnou nevýhodu vnímám, že je nutné hrát vždy za dvě postavy. Nicméně zase je díky tomu možné střídat v rámci kampaně hru sólo a ve dvou (pokud třeba máte s kým hrát jen příležitostně a není to na pravidelné hraní celé hry ve dvojici). Druhou nevýhodou by mohlo být, že hra zabere hodně, ale opravdu hodně místa. A to jak na polici, tak hlavně na stole. Obrovská mapa, dvě velké desky postav, jedna i více desek nepřátel... zabere opravdu celý velký stůl. 
 
Hra obsahuje i několik menších map, které přibližují určité lokace/města (Zdroj: Kickstarter)

Co se mi naopak velmi líbí je grafika hry, kvalita komponent (alespoň podle videí a dojmů recenzentů se zdají skvělé), zajímavý herní systém, který staví na bag buildingu (každá z postav má vlastní pytlík s pokerovými čipy, které využívá v soubojích, a postupně se vylepšuje jeho obsah (ale taky vám tam může přistát nějaký ten jed nebo podobné komplikace) a super systém ukládání hry, kdy dvouvrstvou desku postavy (s kostičkami označující zdraví a další potřebné parametry a s kartami schopností a předmětů) při sklízení hry pouze překryjete plastovým krytem a vše zůstane na místě, připravené pro další hraní. 
 
Ukázka různých druhů chipů (Zdroj: Kickstarter) 

Pokud byste se chtěli podívat víc, jak hra vypadá, najdete na YouTube unboxing hry přímo s jejím autorem Ericem Bittermannem na kanále BoardGameCo. Jak probíhají souboje uvidíte v Solo Playthrough na kanálu Rolling Solo a také na One Stop Coop Shop. A pro představu Forteller audia ve hře si můžete pustit Tutorial Playthrough Alexe z BoardGameCo. Herně tam podle všeho udělal nějaké chyby v soubojích a tutoriál je jediná část hry, kdy se hraje pouze s jedním hrdinou, ale zase si zde můžete poslechnout začátek příběhu (pokud vám nevadí lehký spoiler).

Ve městech si můžete vylepšovat vybavení (Zdroj: Kickstarter)

Jak už jsem zmínila, autoři na hře od začátku kampaně odvedli opravdu velký kus práce, vylepšili komponenty i herní obsah a velikost krabice se téměř zdvojnásobila. Co se (zatím) nezdvojnásobilo, je cena. Do konce října je možné v rámci late pledge hru pořídit za stejných podmínek, jaké byly v rámci původní KS kampaně. Tedy za 79 USD (případně 94 USD hra + Forteller, a nebo 109 USD hra + Forteller + playmat + soundtrack). To ovšem platí jen do 31. října, kdy se uzavře pledge manager. Retailový prodej zatím plánován není, hru bude možné později objednat ze stránek vydavatele, cena ovšem vzroste minimálně na 120 dolarů. 

Velikost finální podoby krabice oproti původnímu prototypu (Zdroj: Kickstarter)

Co je méně příznivé, je, pochopitelně, cena dopravy. Za poslední rok obrovsky vzrostla, jak vidíme i u jiných her, tady se navíc jedná o mnohem větší (celá jedna část v Kallaxu) a těžší (30 liber) krabici, než bylo původně plánováno. Do EU je tedy cena za dopravu 50 dolarů, což je sice hodně, ale zase už se nepřipočítává DPH. Takže ve výsledku 2920 korun mi nepřijde za tento typ hry přehnané.  

Každá z postav má vlastní speciální schopnosti a klíčová slova (Zdroj: Kickstarter)

Doufám, že mě hra bude i bavit, až dorazí, protože vypadá opravdu parádně. A pokud ještě někdo zvažujete její pořízení, teď je nejvyšší čas (do konce října). 

Jedna z postav prvního scénáře - Alek (Zdroj: Kickstarter)

Zdroj: Kickstarter


Komentáře