Vítejte ve svém vysněném domově - recenze z pohledu sólohraní

Zakreslovací hry mám v poslední době v oblibě, a tak když se mi naskytla příležitost vyzkoušet si Vítejte ve svém vysněném domově, hned jsem se ji chopila. Jak se mi v sólu hrála?

Počet hráčů: 1-100

Věk: 10+

Příprava: 1,5 minuty

Sólohra: 15 minut

Vítejte ve svém vysněném domově patří mezi tzv. flip and write hry, kdy postupně otáčíte karty a vybrané akce zapisujete/ zakreslujete do bodovacího archu. Budete se snažit chytře kombinovat číslování domů s využíváním akcí na kartách tak, abyste se stali nejlepšími architekty.

Tematicky je hra zasazená do období 50. let v USA, které zažívaly v té době tzv. „Baby Boom“ a velmi rychle tam vznikaly nové městské čtvrti. Vaším úkolem bude v roli architekta navrhnout co nejvhodnější uspořádání domků ve třech ulicích včetně luxusních bazénů a parků.

Komponenty

Ke hře budete potřebovat kromě bloku s bodovacími listy karty stavby (z jedné strany s čísly domů, z druhé s obrázky symbolizující jednotlivé akce) a karty projektů (kromě základních je tu i několik pro pokročilou variantu hry označených hvězdičkou) a jednu kartu určenou pro sólo hru. 


Ilustrace na kartách mě na první pohled nijak neuchvátily, ale při hraní mi přišly velmi hezky sedící k tématu hry. 


Poslední věc, kterou v krabici najdete, jsou přehledové karty. Jsou to tedy spíš listy než karty, velké, z tenkého papíru. Jsou na nich, podle mě ne moc šťastně, pomocí symbolů vysvětlené jednotlivé obrázky akcí. Mně přišly úplně k ničemu, protože ve chvíli, kdy jsem si ještě nepamatovala přesně, co která akce dělá, tak mi nepomohly, a hrála jsem s otevřenými pravidly, kde jsou akce popsané, a když už jsem věděla, co který symbol znamená, žádnou přehledovou kartu už jsem nepotřebovala. 

 Z pohledu sólohraní

Příprava sólo hry je jednoduchá. Zamícháte balíček karet, rozdělíte ho na polovinu a do spodní půlky přimícháte kartu pro sólovou hru. Vyberete si tři karty projektů (od každého čísla 1-3 jednu), připravíte si bodovací list, do kterého budete zapisovat, a psací potřebu dle vlastního výběru (není součástí krabice).

Samotný průběh hry je také velmi jednoduchý. Otočíte tři vrchní karty z balíčku, jednu použijete jako číslo domu, druhou jako akci (symbol akce je v rozích karty) a třetí jen odhodíte. Tento postup stále opakujete. Ve chvíli, kdy narazíte na kartu pro sólovou hru, otočíte karty projektů na opačnou stranu a za jejich případné splnění dostanete méně bodů.   


To, že jsou pravidla snadná, ovšem neznamená, že by se jednalo o nudnou hru. Právě naopak. Budete čelit řadě zajímavých rozhodnutí, kdy a jak kterou kartu použít. Hodí se mi teď víc postavit plot, a moci tak bodovat blok domů? Nebo spíš postavit bazén nebo zahradu? Nebo si radši najmu realitního agenta a zvýším tak hodnotu některých obytných bloků? Stojí mi za to použít akci BIS, kdy můžu použít vícekrát stejné číslo na sousedící domy v jedné ulici, když za to pak ale ztratím několik bodů?

Jednu kartu můžete navíc využít buď jako číslo domu, nebo jako akci, ne obojí současně. Domy musí být v jedné ulici číslovány vždy vzestupně (některá čísla mohou být vynechána). Zároveň se budete snažit co nejdříve splnit alespoň nějaký projekt, abyste za něj získali plný počet bodů, než narazíte na kartu pro sólo hru.


Hra skončí v okamžiku, kdy doberete balíček karet. Nebo pokud byste dřív po třetí zakroužkovali nepovolenou stavbu (neměli kam napsat číslo domu, aniž byste porušili vzestupné pořadí), splnili všechny tři karty projektů, nebo očíslovali všechny domy ve všech ulicích na svém listu. Všechny z mých her ale skončily dobráním karet z balíčku. 

Závěrem

Vítejte ve svém vysněném domově je příjemnou flip and write hrou s jednoduchými pravidly, která úplně nezavaří mozek, ale i tak je plná zajímavých rozhodnutí a možností, jakou cestou se vydat.

Prvních pár her trvá, než si úplně zažijete, co kterou akcí můžete provádět, ale jakmile si to zapamatujete, hra hezky plyne a je odehraná do čtvrt hodinky. Hraní mě velmi bavilo, takže nikdy nezůstalo jen u jedné partie.

Co mě trochu mrzí je, že sólo mód je čistě o překonávání svého skóre a pravidla neobsahují ani žádnou tabulku pro srovnání výsledků. Po nahlédnutí na BGG jsem ovšem zjistila, že pro hru vyšlo kromě spousty různých tematických rozšíření (jako např. vánoční, velikonoční, halloweenské) ještě také nové sólo Alexis Solo Mode, ve kterém se postavíte vždy jednomu z několika fiktivních architektů. Hráči si ho velmi chválili a já bych ho ráda také v budoucnu vyzkoušela.

Je opravdu škoda, že se Vítejte u nás příliš nedařilo, a tak se s největší pravděpodobností nedočkáme dotisku ani žádných rozšíření v češtině. Nicméně hra je kromě pravidel zcela jazykově nezávislá, takže šanci si ji užít mají všichni, i pokud cizí jazyky nepatří mezi jejich silné stránky.

Díky pokročilým variantám hry v základní krabici a možnosti přikoupit různá další rozšíření hra poskytuje poměrně velkou znovuhratelnost. Vítejte je o trošku kratší a méně komplexní než moje oblíbené něco&write hry Fleet the Dice Game a Kartografové a myslím, že by se klidně ve sbírce uživily všechny. Pokud vás také zakreslovací hry baví, doporučuji Vítejte ve svém vysněném domově vaší pozornosti.

 

Vítejte ve svém vysněném domově (Welcome to Your Perfect Home)

Autor: Benoit Turpin

Ilustrátor: Anne Heidsieck

Vydavatel: REXhry, Blue Cocker Games

Čeština: ano, lokalizace (česká verze už se špatně shání, nicméně hra je jazykově nezávislá a pravidla se dají stáhnout na ZH)

Komentáře