Encyklopedia - speciální pledge na Kickstarteru a česká retail edice


Když jsem se v lednu dívala, jaké projekty se chystají na Kickstarter a Gamefound v první polovině roku, zaujala mě krásně vypadající hra Encyklopedia. O to víc mě potěšil Blackfire, když ještě před spuštěním kampaně oznámil, že chystá českou lokalizaci, kterou sice nebude možné podpořit v rámci Kickstarteru, ale zato by měla být již na podzim v obchodech (tedy velmi krátce po doručení her backerům). Za hrou Encyklopedia stojí francouzský vydavatel Holy Grail Games a autoři Eric Dubus a Olivier Melison. Jedná se o titul pro 1-4 hráče s herní dobou 60-120 minut. Ocitnete se v roce 1739 v roli ctižádostivých přírodovědců a dobrodruhů najatých hrabětem de Buffonem (předchůdcem Charlese Darwina), abyste mu pomohli vytvořit první rozsáhlou encyklopedii o přírodě. 

Ukázka karet na hracím plánu (Zdroj: BGG)

Encyklopedia využívá mechaniky dice workerplacementu, kdy místo pracovníků umisťujete kostky. Ty si vždy na začátku kola vytáhnete a hodíte jimi. Následně je budete umisťovat na svou hrací desku a spouštět jimi různé akce (vždy bude záležet na barvě a hodnotě daných kostek). Poté, co se takto připravíte na expedici, vyberete si karty zvířat, které budete chtít studovat. Budete je pozorovat v jejich přirozeném prostředí a následně své poznatky publikujete, což vám přinese vítězné body.

Detail karet (Zdroj: BGG)

Sólo mód je řešený hraním proti AI. V rámci partie budete moci hrát i proti několika těmto NaturAIlistům současně.

Karty pro sólo mód (Zdroj: BGG)

Pokud by vás zajímalo podrobněji, jak se Encyklopedia hraje, můžete se podívat na představení hry přímo od českého vydavatele ADC Blackfire. 

Ukázka žetonů a kostek (Zdroj: BGG)

V rámci kampaně je možné hru podpořit v angličtině, francouzštině, španělštině a maďarštině. Nicméně pokud si chcete počkat, až se v obchodech objeví česká verze, a nechcete přijít o exkluzivní obsah, je tu speciální Ambassador Pledge. V rámci něho dostanete rozšíření Magna Itinera, které nebude v retailu dostupné, deluxe dřevěné žetony a kovové mince nahrazující kartonové z retail edice a set obalů na karty. Cena tohoto pledge, který neobsahuje základní hru (tu bude možné si předobjednat běžně v českých deskoherních speciálkách) je 35 Eur plus poštovné (do ČR pro tento druh pledge činí 9 eur). Kampaň na Kickstarteru končí za 5 dní.

Encyklopedie bychom se podle Blackfire měli dočkat na podzim tohoto roku v období kolem veletrhu v Essenu. 

Zdroj: Kickstarter, ADC Blackfire

Komentáře