Království divů vs. Svět divů


It´s a Wonderful World (2019), v novém kompletně počeštěném tisku vyšlo letos jako Svět divů, je draftovací karetní hra, ve které se budete snažit vytvořit co nejlepší engine a vybudovat tak co nejmocnější impérium. Karty staveb můžete vždy buď vyložit a začít stavět, nebo směnit za zdroje, které použijete na stavbu karet již vyložených. Jakmile je stavba karty dokončena, stává se součástí vašeho impéria a trvale zvyšuje vaši produkci zdrojů. Ta probíhá v pevně daném pořadí jednotlivých zdrojů, a tak pokud vše pečlivě naplánujete, můžete rovnou získat prostředky z právě postavené karty.


It´s a Wonderful Kingdom (2021), v češtině Království divů,  je alternativou pro max. 2 hráče, zasazenou do fantasy středověkého království. Základní principy stavění budov a získávaní zdrojů zůstávají stejné, ale byly zde přidány různé moduly a pozměněny některé mechaniky (místo draftu je tady jiné vybírání karet s prvky blufování a pokoušení štěstí).

Kterou tedy vybrat? 

Pojďme si projít několik aspektů, které by vám mohly rozhodování usnadnit.

Počet hráčů 

V sólu fungují obě hry velmi dobře. Pokud ale chcete pořídit hru tak, abyste ji mohli kromě sólohraní využít i jinak, Království divů je pouze pro 1-2 hráče, Svět divů pojme 1-5 (s rozšířením až 7).

Mechanismy

Hlavním rozdílem mezi těmito dvěma hrami je mechanismus vybírání karet. Ve Světě divů probíhá výběr karet při hře více hráčů pomocí draftu a v sólo hře následujícím způsobem: karty zamícháte a vytvoříte 8 balíčků po 5 kartách, které si budete dobírat v průběhu hry. V každém ze 4 kol tak dostanete postupně 2x5 karet. Vždy máte navíc možnost si vybrat 2 karty odhodit, místo nich si dobrat 5 z dobíracího balíčku a 1 si nechat. Můžete se tak lépe dostat ke kartám, které se hodí pro vaši zvolenou strategii. 

V Království divů se ve hře dvou hráčů střídáte v nabízení karet a druhý si vybírá. Mezi běžnými kartami máte však jednu kartu pohromy a dvakrát za kolo můžete nabízenou kartu položit lícem dolů. Do hry tak vstupuje blufování a škodění, což nemusí každému vyhovovat. V sólo hře je to podobné, vybíráte si ze dvou nabídek karet, kam postupně přibývají i karty lícem dolů. Nikdy nevíte, kdy se mezi nimi objeví také nějaká pohroma nebo hrozba, které bude později obtížné nebo i nemožné se zbavit (záleží na modulu, který zrovna hrajete). Výběr karet je tak poměrně omezený (možnost prohledávání balíku jako ve Světě divů tady vůbec není).

Téma

Ve Světě divů se ocitnete v roli vůdce rostoucího impéria z nedaleké budoucnosti. Království divů je naopak zasazeno do fantasy středověku, kde budete zápolit o trůn skomírajícího království, kterému můžete vrátit slávu jedině vy, právoplatný dědic trůnu. Nicméně nejedná se o hry, kde by téma hrálo nějakou větší roli. Je to skvělý engine-building, ze kterého téma příliš neucítíte, takže se nemusíte obávat zvolit to, které vám třeba sedne méně.

Vizuál a komponenty

Svět divů má industriální vzhled odpovídající tématu.  Některé ilustrace jsou pěkné (viz foto), ale zdaleka ne všechny považuji za zdařilé.

Království divů je barevnější, má podle mě povedenější ilustrace na kartách a fialové kostičky, co víc si přát (ještě nějaký fanoušek fialových herních komponent?).

Kvalita herních komponent je u obou her stejná. Svět divů má větší krabici, která obsahuje i papírový insert, kam se dají karty dobře uložit. Vejde se vám tam případně i rozšíření (minimálně Corruption & Ascension mám vyzkoušeno). 

Království divů má vnitřek krabice řešený opravdu zvláštně a žádné přihrádky na karty neobsahuje, což je škoda. Místo papírového bločku na zaznamenávání skóre tady najdete popisovací kartu a mazatelný fix. Pro někoho výhoda, já osobně to ráda nemám. Nicméně nejradši stejně u obou her sčítám body pomocí kalkulačky na mobilu.

Pravidla

Svět divů 8 stran, Království divů 12 stran, vždy se spoustou názorných obrázků. Mně osobně nesedla příliš grafika pravidel, zdá se mi nepřehledná. Jako první jsem se učila Království a byla jsem ráda za videonávod pro sólo hru Davida z Deskárny, po jehož zhlédnutí jsem se v pravidlech zvládla lépe orientovat. Svět už se mi pak učil snadno, základní jádro hry je stejné.

Příprava a úklid hry

Příprava i úklid hry u základní sólo hry Světa divů jsou otázkou chviličky. Pokud hrajete některý ze sólo scénářů musíte najít v balíku konkrétní 3-4 karty, takže to zabere o trochu déle, ale není to nic hrozného. V případě Království divů je příprava hry o něco složitější a delší, protože kromě toho musíte ještě přidat zvolený modul (pokud tedy nechcete hrát jeden pořád dokola). V případě sólo scénářů se pak často jedná i o kombinaci více modulů. 

Délka sólo partie 

Délka jedné sólo hry je u obou srovnatelná a činí necelou půlhodinu.

Sólo hratelnost

Jak už jsem zmiňovala obě hry fungují v sólu velmi dobře. U obou dvou se jedná o sólo mód typu  vylepšování svého skóre, kdy si následně porovnáte výsledky s tabulkou. Obě také obsahují sólo scénáře, které přidávají podmínky výhry/prohry (většinou stihnout postavit zadané budovy, které si připravíte před začátkem hry).

Pokud vám nevadí škodění a pokoušení štěstí a láká vás variabilita pomocí různých modulů (přestože to znamená o trošku delší přípravu hry), mohlo by vám víc sednout Království divů. Pokud máte rádi větší volnost ve výběru karet a plánování své strategie, nebo těžce snášíte, když vám hra škodí, podívejte se raději po Světě divů.

Znovuhratelnost

Obě hry mají dobrou znovuhratelnost díky sólovým scénářům. Bodové hranice pro získání medailí jsou nastaveny poměrně vysoko, takže není snadné dosáhnout ani na bronzovou.  Svět divů obsahuje 6 sólo scénářů (a případně pak další v rozšíření). V Království divů najdete taktéž 6 scénářů, navíc ale i 3 různé moduly, které mění hru i při hraní bez scénářů.  

V modulu hrozeb máte místo standardních karet pohrom na výběr hned 4 jiné hrozby - obří krysy, ledové obry, stíny a zloděje. Každá z nich vám bude škodit jiným způsobem. 

Modul rádců naopak do hry přináší postavy s různými zajímavými schopnostmi, které vám budou poskytovat bonusy (místo standardních karet pokladů). 

Modul poslání pak přináší úkol, který musíte splnit, abyste vyhráli hru (vždy jde o to mít dostatečný počet žetonů vojáků).

Rozšíření

Pokud vás Svět divů chytne, existují k němu již dvě rozšíření. První z nich, Corruption & Ascension, můžu rozhodně doporučit. Přináší nové zajímavé karty, možnost bodování dvojic karet různých druhů a zároveň prohnilost, která snižuje produkci zdrojů. Jeho součástí je také 6 nových sólových scénářů. Druhé rozšíření War or Peace, v češtině teprve vyjde jako Válka nebo Mír, jsem zatím nezkoušela, ale kampaňové scénáře s postupným odemykáním nových karet, kterými si po odehrání kampaně můžete trvale obohatit základní hru, znějí více než lákavě.

K novějšímu Království divů zatím žádné rozšíření není, ani nevím, že by se chystalo.

Můj verdikt:

S pořízením Světa divů jsem dlouho otálela. Nesedělo mi příliš téma (nemám moc ráda sci-fi) ani vizuál. Tušila jsem ale, že by se mi mohla hra mechanicky dost líbit. Když se objevilo Království, hned jsem s nadšením předobjednala, protože fantasy, středověk a hezčí ilustrace a barevnost hry, to vše nasvědčovalo tomu, že tohle bude pecka právě pro mě. Když jsem ji ale začala hrát, hra mě zároveň bavila (engine building mám ráda), zároveň hrozně štvala (nesnáším škodění, obzvlášť když s tím nemůžu nic moc udělat). Rozhodla jsem se tedy dát šanci i původní hře a objednala si It´s a Wonderful World. Tady mi mnohem víc sedí způsob vybírání karet a vyhovuje mi také rychlejší příprava hry bez nutnosti vyměňovat karty různých modulů.  

Pak nastalo samozřejmě dilema. Kterou si nechat? Téma a vizuál pro Království, zábava při hraní pro Svět. Oba parametry jsou pro mě ke hraní důležité. Obě patří k mým nejhranějším hrám letošního roku. Má smysl mít ve sbírce obě? Často u této otázky odpovídám ano, ale tady musím říct, že ne (pokud tedy nemáte neomezené prostory na opravdu obrovskou sbírku). Jsou to hry na stejném principu, jen s menšími změnami. Já jsem se rozhodla nechat si Svět, přestože se mi bude po vizuálu Království a zejména po fialových kostičkách hodně stýskat. 

A jak se rozhodnete vy? Doufám, že vám předchozí srovnání pomůže vybrat si z těchto dvou super her tu lepší pro vás.


It´s a Wonderful World (Svět divů) & It´s a Wonderful Kingdom (Království divů)

Autor: Frédéric Guérard 

Ilustrátor: Anthony Wolff

Vydavatel: La Boite de Jeu, TLAMA games

Čeština: ano, lokalizace

Komentáře