Akvárko - recenze z pohledu sólohraní


O tom, že draftovací hra může s dobře vymyšleným sólo módem hezky fungovat i ve hře jednoho hráče, mě přesvědčil už It's a Wonderful World (Svět divů), který se rychle zařadil mezi mé nejoblíbenější hry. Takže poté, co se objevilo ke stažení oficiální sólo pro Akvárko, které mě hned po vydání lákalo zajímavým tématem a ilustracemi, nemohla jsem ho nevyzkoušet.

Počet hráčů: (1)2-6 

(oficiální sólo mód ke stažení)

Věk: 7+

Příprava: 1 minuta

Sólohra: 10 minut


Akvárko
je malá karetní hra, původně pro 2-6 hráčů, českého autora Michala Peichla, kterou vydalo vydavatelství Albi. Využívá mechaniky draftu a tableau buildingu s budováním vzorů - každý si skládá rybičky do svého akvária, přičemž každý druh má jiné skórovací podmínky (některé rybky chtějí být ve středu akvárka, jiné na krajích nebo v rozích, jedny rády tvoří dvojice či trojice v různých útvarech, druhé jsou nejraději osamocené apod).

Oficiální sólo varianta autora hry je ke stažení na stránkách Albi.


Komponenty

Hra využívá čtvercové karty menšího rozměru (65x65 cm, takže pokud obalujete karty, ideálním řešením jsou Paladin Marcus, které sednou opravdu přesně, akorát balíček hodně nabyde na objemu a víko krabičky už přesně nedoléhá). 

Ukázka karet

Karty rybiček jsou nádherně ilustrované (Michal Peichl je nejen autorem, ale své hry si i sám ilustruje) a kromě nich najdete v krabičce ještě bodovací bloček, pravidla a karty nápovědy, které je zároveň možné využít na odměřování velikosti svého akvárka (já s umisťováním karet do mřížky 4x4 v Akvárku nemám žádný problém, ale pro mladší hráče to může být obtížnější; řešením je tedy použít karty nápovědy a nebo vyrobit podložku, případně se mimochodem dá skvěle využít hrací deska ze hry Divočina Severní Ameriky, která pracuje se stejně velkou mřížkou - herně se jedná ale o o hodně náročnější hru, ale o tom zase někdy příště). 

Akvárko hráče na konci hry

Z pohledu sólohraní

Ve hře více hráčů karty do svého akvárka postupně draftujete. V sólu místo toho máte 4 balíčky po osmi kartách, z nichž vždy vezmete jeden balíček, karty si prohlédnete, následně je zamícháte a táhnete dvě karty - jednu si uložíte do svého akvária a druhou dáte fiktivnímu protivníkovi. Ten za karty získává body a můžete tedy vyhrát, a nebo prohrát. Na výběr máte několik stupňů obtížnosti, které se liší skórováním karet sekavce, krevety a hlemýždě, tedy tvorů na kartách s bílým podkladem. Kromě toho si můžete zvolit ještě hrát škodící variantu a variantu Neznámé vody. 

V sólu si vždy vybíráte, kterou ze dvou karet umístíte do svého akvárka a kterou necháte protivníkovi.

Škodící sólo varianty, kde vám nad rámec běžných pravidel fiktivní protivník něco krade/ ničí z toho, co si budujete (v tomto případě jako postih otáčí karty rybek na rostliny), nemám ráda (stejně jako jsem už uváděla například u Floriferous, kde vás nutí odhazovat již vyložené karty květin). Nejraději proto hraju variantu Sebastian - zručný chobotičák, která by měla být nejobtížnější a u které se zároveň nejsnáze počítají body (Sebastian plně boduje všechny tvory) s variantou Neznámé vody (můžete si vzít obě karty z tažené dvojice, další dvě pak musíte dát protivníkovi, případně naopak).

Dohraná sólo partie

Závěrem

Akvárko je chytrý, krásně vypadající filler s velmi dobře vymyšlenou sólo variantou. Jedná se o odpočinkovou hru (rozhodně méně komplexní než v úvodu zmiňovaný Svět divů, se kterým má společný opravdu jen prvek draftu), u které si příjemně zapřemýšlíte, ale mozek vám nezavaří (na rozdíl od značně komplexnější Divočiny Severní Ameriky, která využívá umisťování karet do stejné mřížky). Navíc je Akvárko odehrané za 10 minut a budete mít chuť si dát hned několik partií po sobě (balíček karet vám vystačí bez míchání hned na 3 sólo hry v řadě). Líbí se mi, že i v sólu hraju proti oponentovi a hra není jen o překonávání svého skóre. 

Pokud máte rádi abstraktní hry a hledáte nějakou kratší oddechovku, kterou si můžete užít jak sólo, tak ve větším počtu hráčů, určitě Akvárko doporučuji vyzkoušet. Pro mě bylo velmi příjemným překvapením a řadím ho do svého seznamu oblíbených malých her na cesty. 

 

Za poskytnutí hry na recenzi děkuji vydavatelství Albi.


Akvárko (FishTank)

Autor: Michal Peichl

Ilustrátor: Michal Peichl

Vydavatel: Albi

Čeština: ano, původní česká hra

Komentáře