Railroad Ink Bohatě zelená edice - recenze z pohledu sólohraní


Se hrou Railroad Ink jsem měla zkušenost již v předchozí edici, konkrétně s Azurově modrou, kterou jsem si vybrala, protože ve hrách radši stavím/tvořím, než ničím/bořím, takže zakreslovat Řeky a Jezera mě lákalo víc než ničivá rozšíření Láva a Meteority edice Rudé (obě krabice se liší právě a pouze těmito kostkami rozšíření). Co přináší nového Bohatě zelená edice? A stojí za pořízení, pokud už některou z původních her máte?

Počet hráčů: 1-4

Věk: 8+

Příprava: 1 minuta

Sólohra: 30 minut

Railroad Ink Bohatě zelená edice je jednou ze dvou nových základních krabic známé zakreslovací hry Railroad Ink (v originále jsou pro odlišení pojmenovány Railroad Ink Challenge). Kromě Bohatě zelené zároveň vychází i Zářivě žlutá edice. Obě tyto krabice se opět liší pouze v obsažených rozšířeních – zatímco se Zelenou edicí budete moci zakreslovat Lesy a Trasy, Žlutá edice přináší do hry Pouště a Kaňony.

Ve všech hrách série Railroad Ink je vaším úkolem zakreslovat silnice a železnice, tvořit tak dopravní sítě a propojit co nejvíce výjezdů. Podle toho, kolik výjezdů se vám podaří propojit v rámci jedné dopravní sítě, získáte na konci hry odpovídající počet bodů. Další body si potom přičtete za jednu nejdelší silnici, nejdelší železnici a za využité středové pole. V nové edici navíc můžete získat body za aktivování vesnic, které se nacházejí na herním plánu, a za rychlé splnění úkolů z karet cílů.

 Komponenty

Ve velmi kvalitní krabičce s magnetickým zavíráním najdete kromě pravidel 4 popisovače, 4 mazatelné tabulky s herními plány, 6 karet cílů + dalších 6 pro hru s rozšířeními, 4 základní bílé kostky s cestami a 4 zelené kostky rozšíření (2 tmavě zelené kostky lesa a 2 světle zelené kostky trasy). 

Vše je uloženo v parádní krabičce s magnetickým zavíráním.

Karty jsou stejně jako herní plány popisovatelné mazacími fixy (využijete pouze při hře více hráčů, v sólo hře karty nebudete potřebovat označovat).

Karty cílů jsou jednou z novinek této edice.

Jak už jsem zmiňovala před časem ve svých dojmech z Azurově modré edice, pořád mám trochu problém s kreslením fixem na tabulky. Je to ale moje zcela osobní mínus a pro spoustu dalších lidí to bude naopak výhoda. Já bych dala přednost tužce a papíru, jelikož se mi tak kreslí lépe a pohodlněji, nemusím se bát, že si to někde rukou omylem smažu a i by to aspoň o trochu lépe vypadalo (kreslení není zrovna moje silná stránka a poměrně silný fix na malou plochu tomu příliš nepomáhá). Naštěstí na stránkách Horrible Guild (původní vydavatel hry) najdete ke stažení PnP hrací plán a pokud byste chtěli radši kreslit tužkou (nebo si třeba zahrát ve více než 4 hráčích), můžete si herní listy vytisknout.

Na druhou stranu je hra díky mazacím tabulkám a fixům v opravdu kompaktním balení, ideální na cesty a na hraní venku.

Zakreslovat budete fixem na mazací herní plány.

Z pohledu sólohraní

Sólo se hraje úplně stejně, jako kdybyste hráli s dalšími hráči. V původní Azurové edici dokonce v pravidlech nenajdete ani zmínku věnovanou hraní sólo. V Bohatě zelené edici již stránku věnovanou hře v jednom hráči najdete, a to díky novým kartám cílů, které do hry nově přináší alespoň trochu interakce mezi hráči a je tedy nutné je v sólu nějak ošetřit. Řešení je jednoduché, zatímco se spoluhráči soupeříte, kdo splní daný cíl dříve (pro každou partii vylosujete 3 karty cílů), v sólu jste limitováni počtem kol. Pokud se vám podaří splnit první cíl před koncem 3. kola, druhý před koncem 4. kola a třetí před koncem 5. kola, získáte za každý takto splněný cíl 4 body. Pokud splníte cíl po limitu, dostanete bod jeden.

Kromě karet cílů, které přinášejí další zajímavé možnosti bodování, obsahuje Bohatě zelená edice ještě další novinku, která se mi obzvláště líbí, a tou jsou budovy na herním plánu. Budovy jsou třech druhů - továrny, vesnice a univerzity – a každý druh budovy má jinou speciální schopnost, která se spustí zakreslením silnice/železnice (nebo stanice v případě vesnice) do políčka s budovou. Továrna vám umožní zakreslit jednu z aktuálně hozených kostek znovu (a použít ji tak tedy dvakrát), vesnice dávají vítězné body na konci hry (čím více aktivovaných vesnic, tím více bodů) a univerzity přidávají možnost zakreslit jednu zvláštní cestu navíc (poté, co aktivujete třetí univerzitu). Díky efektům budov se dá spustit i řetězová reakce těchto efektů, což je něco, co mě na zakreslovacích hrách obecně baví nejvíc, takže oceňuji, že se to (sice v menší míře než v mých oblíbených roll and write hrách jako je Fleet the Dice Game a Three Sisters) objevuje s novou edicí i v Railroad Ink.  

Při hře s rozšířením si vylosujete vždy dva běžné cíle a jeden speciální pro dané rozšíření.

Až se vám základní hra trochu ohraje, můžete přidávat libovolná rozšíření. Součástí Bohatě zelené edice jsou dvě: Lesy a Trasy. Obecně u partií s rozšířením platí, že nemusíte zakreslit to, co padne na kostkách rozšíření, pokud nechcete. Povinné zůstává zakreslení cest ze základních bílých kostek. U obou těchto rozšíření navíc platí, že snižují počet herních kol na 6.

Lesy jsou jednodušší, budete se snažit zakreslovat co největší plochy lesa (v pravoúhle sousedících polích). Na konci hry obodujete dva z těchto lesů, za první vybraný les získáte 2 body za každé pole, za druhý po 1 bodu za pole.

Trasy jsou o poznání náročnější.  Přidávají další druh cest – turistické trasy, které procházejí rohy políček, a vaším úkolem bude snažit se propojit síť tras s co nejvíce stanicemi. Podle počtu propojených stanic získáte na konci hry odpovídající počet bodů (podle tabulky na bodování propojených výjezdů, děleno dvěma).

 

Závěrem

Railroad Ink je roll and write hra, ve které budete házet kostkami a zakreslovat dané tvary silnic a železnic do svého herního plánu, propojovat výjezdy a získávat za to vítězné body.

Bohatě zelená edice přidává nové možnosti bodování díky kartám cílů a budovám se speciálními efekty. Tyto novinky činí hru strategičtější a dle mého názoru o hodně zábavnější. Součástí krabice jsou také dvě nová rozšíření Lesy (lehká obtížnost) a Trasy (těžká obtížnost), která mi obě přijdou zajímavá.

Sólo funguje úplně stejně jako hra více hráčů, jedná se tedy o sólo mód čistě o překonávání svého skóre. Neexistuje ani žádná tabulka pro porovnání výsledků (což je škoda, na druhou stranu chápu, že by to bylo velmi obtížné, protože různá rozšíření dokážou s bodovými výsledky poměrně hodně zahýbat).

Pokud se vám líbil původní Railroad Ink ve své Azurově modré nebo Rudé edici, určitě doporučuji nové krabice vaší pozornosti, budovy a cíle posouvají hru na vyšší level. Jestliže vás ale původní edice neoslovila, pravděpodobně se to ani s touto novou nezmění.

Kdybych si měla vybrat jednu, určitě bych zvolila Bohatě zelenou edici. Uvažuji i o dokoupení Zářivě žluté, karty cílů se dají totiž z obou verzí kombinovat (a zároveň pak můžete hrát až v osmi hráčích). Pořízení starších edic dává podle mě smysl již pouze kvůli rozšířením, které jsou jejich součástí (Řeky a Jezera z Azurově modré edice mám ráda, ale asi už budu chtít hrát jedině na nových herních plánech).

Pokud byste si chtěli hru ozvláštnit aniž byste pořizovali jinou edici hry, existuje navíc větší množství malých krabiček obsahujících pouze kostky rozšíření (jiných, než jsou součástí základních krabic). Některé z nich vyšly též i v češtině. Kromě toho je na stránkách Horrible Guild možné dokoupit karty cílů ke kostkám z dříve vydaných rozšíření a také větší herní plány a dokonce jeden speciální pro sólohraní. Kdyby bylo časem možné pořídit toto i u nás od Albi, vůbec bych se nezlobila.

Přestože pro sólohraní mám z roll and write her raději například Fleet the Dice Game a Three Sisters, Railroad Ink zůstává v mojí sbírce. Je to totiž ideální hra na cesty a hraní v létě venku na větrné terase, kterou si můžu zahrát jak sólo, tak s rodinou.

 

Za poskytnutí hry na recenzi velmi děkuji vydavatelství Albi.

 

Railroad Ink Bohatě zelená edice (Railroad Ink Challenge Lush Green)

Autor: Hjalmar Hach, Lorenzo Silva

Ilustrátor: Marta Tranquilli

Vydavatel: Albi, Horrible Guild

Čeština: ano, lokalizace

Komentáře