Mých TOP 15 her vydaných v češtině v uplynulých letech


Pomalu se blíží advent a s ním začínáme asi všichni uvažovat, co pěkného pro sólohraní si letos nadělit (nebo napsat na seznam přání) k Vánocům. A protože na adventní týdny pro vás chystám sérii článků věnovanou tipům na různé herní doplňky, kterými si ráda svoje oblíbené hry vylepšuji, rozhodla jsem se zahájit tipy na hry, o které by stálo obohatit svou sbírku, už teď.

Za těch několik let, co hraju sólo (od r. 2019), vyšlo spoustu pěkných her a k mé velké radosti čím dál tím více z nich obsahuje kvalitní sólo módy a konečně se už objevují občas i nějaké čistě sólovky. Než se příští týden podíváme na tipy na novinky, které vyšly v češtině letos (a že jich je opravdu požehnaně), říkala jsem si, že by bylo fajn ohlédnout se za uplynulými roky a vypíchnout mé oblíbené kousky, které byste neměli minout, pokud jste třeba do sólohraní spadli až nedávno.

2019

1. Divukraj

Workerplacement a tableau building s nádhernými ilustracemi Andrewa Bosleyho a moje nejoblíbenější hra vůbec. 

2. Na křídlech

První větší hra, kterou jsem hrála sólo a pořád patří k mým nejoblíbenějším. Engine building s nádhernými ilustracemi a komponenty a perfektní automou od Automa Factory.

3. Kartografové

Relaxační zakreslovací tetrisovka ze světa Hrdiny v kostce. Nedávno se dočkala i několika rozšíření, velmi se těším, až je také vyzkouším.

4. Architekti Západního království

Velmi pěkný workerplacement od Garphill Games. Nové rozšíření Majestátní monumenty přidává navíc mimo jiné vylepšenou sólo automu. Ze série Západního království vyšli ve stejném roce ještě delší a komplexnější Paladinové, které se již delší dobu chystám také vyzkoušet, tak snad se brzy podaří najít čas.

5. Hrdina v kostce

V podstatě abstraktní hra s umisťováním kostek ve fantasy kabátku. V základu příjemně přemýšlivá hra na půl hodinku, rozšíření pak přidávají herní dobu, ale také možnost se svým vytvořeným hrdinou bojovat s různými příšerami a porazit bosse (a tedy hru v sólu i vyhrát nebo prohrát).

Čestná zmínka: Settlers Vládcové Severu

Karetní engine building, který má sólo mód řešený pomocí scénářů s podmínkou výhry/prohry. Česká verze se již doprodává, takže pokud vás tahle hra láká, doporučuji neváhat. V angličtině nedávno vyšlo rozšíření čistě pro sólohraní.

Tip navíc: Pán Prstenů Putování po Středozemi


Rozhodla jsem se přidat ke každému roku ještě jeden tip, a to na hru příběhovou/ dungeon crawler, které jsou v sólu také velmi oblíbené a já je mám na svém seznamu, až bude někdy víc času na delší hry. Pána prstenů mám moc ráda, takže velmi doufám, že se časem dostanu i k této velké hře s figurkami a aplikací.

2020

1. Ztracený ostrov Arnak

Výborný workerplacement kombinovaný s deck-buildingem českých autorů s dobrodružným tématem alá Indiana Jones. Pro sólo je navíc k dispozici ke stažení (nebo ve formě aplikace) výborná sólová kampaň.

2. It´s a Wonderful World 

Draftovací karetní hra, ve které se budete snažit vytvořit co nejlepší engine a vybudovat tak co nejmocnější impérium (znovu vyšlo letos již s českým názvem Svět divů). V sólu rychlá hra na půl hodiny, o překonávání svého skóre, obsahuje ale i několik scénářů s podmínkami výhry/prohry.

3. Vikomti Západního království

Závěrečný titul z trilogie Západního království je opět vynikající. Zajímavý mix mechanik deck-buildingu, rondelu a sbírání sad.  Hry od Garphill Games mi opravdu sedí.

4. Městečka na dlani


Jedna z mých oblíbených abstraktních her, zajímavě využívající prvky tetrisu. V sólu relaxační rychlovka, u které mi ani nevadí, že je jen o překonávání svého skóre.

5. Ostrov koček


Tahle tetrisovka mě poměrně dlouho nechávala chladnou kvůli vizuálu, který mi příliš nesedí (obzvlášť písmo mi přijde velmi špatně zvolené). Ale herně je to zajímavá abstraktka kombinovaná s hraním karet (při hře více hráčů využívá draft). A má sólo mód, ve kterém můžete porazit svého fiktivního oponenta, za což má u mě rozhodně plusové body.

Čestná zmínka: Brass: Birmingham

Brass je tak vynikající hra, že ji musím aspoň takto pod čarou zmínit i přes to, že nemá oficiální sólo mód. Existuje totiž hned několik fanouškovských, které stojí za vyzkoušení. Jedná se o náročnější ekonomickou hru, zasazenou do období průmyslové revoluce.
 

Tip navíc: Tainted Grail

Příběhovka s temnou artušovskou tematikou, která mě velmi láká, jen mít na hraní víc času a prostor na to, nechat si hru rozloženou. Snad jednou.

2021

1. Kaskádie


Abstraktní hra se zvířecí tematikou a krásnými ilustracemi Beth Sobel. Moje nejhranější hra, co se počtu partií týká, vůbec. Sólo mód je řešený sérií různých scénářů s podmínkami výhry/prohry, hra má tak výbornou znovuhratelnost.

2. Duna Impérium


Pro mě jedno z největších překvapení, nečekala jsem, že mě hra bude až tak bavit, když mi téma nic neříká. Jedná se ale o výborný mix workerplacementu a deck-buildingu se skvěle fungující automou. Přestože musíte hrát sólo proti dvěma automatickým protihráčům, snadno se ovládá a hra pěkně plyne.

3. Hadriánův val


Roll/flip and write hry mám v oblibě, protože díky minimálnímu set upu jsou rychle na stole a komplexnější z nich dokáží poskytnout zážitek srovnatelný s větší euro hrou. Přesně to je případ Hadriánova valu. Znovuhratelnost zvyšuje sólo kampaň, která je zdarma ke stažení.

4. Project L

Abstraktní hra českých autorů s úžasnými plastovými dílky příjemnými do ruky. Sólo je těžké vyhrát, ale přesto je to moje nejoblíbenější tetrisovka.

5. Nebe v plamenech


První čistě sólo hra, která v češtině vyšla. Mozkolam českého autora se sci-fi tematikou. Ač téma mi nic neříká, herně je to moc povedená sólovka. Krabice obsahuje i rozsáhlou kampaň.

Čestná zmínka: Pelíšek

Tím, že ve stejném roce vyšla i Kaskádie, kterou mám radši než Pelíšek, nedostal se do top, ale přesto ho mám ráda a myslím, že se ve sbírce uživí obě, pokud máte rádi abstraktky se sólovými scénáři.
 

Tip navíc: Gloomhaven Lví chřtán


A třetím tipem navíc z mého "chci si zahrát, až bude víc času na delší kampaň" je Gloomhaven: Lví chřtán. Sólo je nutné hrát za dvě postavy, ale hra je mezi sólohráči též oblíbená. 

 

A co před rokem 2019, stojí za vyzkoušení pro sólohraní nějaké ještě starší hry?  

Jistě, nevycházelo jich sice tolik, ale určitě stojí za zmínku například Pán prstenů karetní hra (nedávno znovu vyšla v nové edici), Settlers: Zrod Impéria, Malé velké galaxie (opět dostupné díky dotisku), Robinson Crusoe: Dobrodružství na Prokletém ostrově nebo Scythe. A navíc z kategorie delších her, na které zatím nebyl čas, kultovní Mage knight

Jaká je vaše oblíbená starší hra, kterou hrajete sólo? Dejte mi vědět v komentářích nebo na sociálních sítích.

Komentáře