Vyšperkuj si své deskovky vol. 1 - univerzální herní doplňky

První adventní neděle je tady a s ní kromě krásného předvánočního času také první ze slibované série článků na tipy na dárky v podobě doplňků, kterými si můžete své hry vyšperkovat. Dnes se budeme věnovat univerzálním doplňkům, kterými můžete udělat radost, i pokud nevíte, jaké konkrétní hry obdarovaný má, nebo by si přál.

Tip č. 1 Univerzální kovové mince


Kovové mince jsou jedny z mých nejoblíbenějších doplňků. Ke spoustě her existují speciální sady mincí, kterými můžete nahradit původní kartonové. Ne že by se jedny mince (například k Vinohradu nebo Scythu) nedaly použít i do dalších deskovek, že, ale když je miluješ... 

Vzhledem k tomu, že už mám krásných mincí doma větší množství, budu se jim věnovat ještě v dalším samostatném článku. Tyto univerzální mám od TLAMA games a používám je tam, kde žádné speciální nejsou k dispozici, naposledy např. při hraní novinky od Mindoku Archa Nova. 

 

Tip č. 2 Dice Tray neboli podložka na házení kostek


Při hraní jakékoliv hry s kostkami určitě využijete tzv. Dice Tray, neboli podložku na házení kostek. Kostky potom tolik nerachotí na stole a neutíkají, kam nechcete. Já mám tento koženkový šestiúhelníkový z Imago (kde se mi ještě velmi líbí jeden zdobený kožený, tam už je ale cena samozřejmě jinde), různé varianty však najdete v každé deskoherní speciálce.


Tip č. 3 Mističky a krabičky na herní komponenty 


Pokud rádi hrajete hry se spoustou různých surovin a dalších komponent, které nemáte ve speciálním insertu s vyndavacími krabičkami, jistě využijete univerzální mističky. Já ráda používám dřevěné misky, které původně vůbec nebyly určené na deskovky. Někdo takto využívá třeba i silikonové košíčky na muffiny. Imago má v nabídce hezké kožené a dřevěné mističky. Další možností jsou univerzální misky vyrobené pomocí 3D tisku, pěkné nabízí například Myší doupě nebo Inserty Herman.

Stejně tak můžete pořídit různé krabičky a boxy na karty, ať už v deskoherních speciálkách, nebo u 3D tiskařů.

Tip č. 4 Playmat neboli neoprenová herní podložka

Narozdíl od kovových mincí, neoprenovým podložkám k jednotlivým hrám se mi zatím z důvodu financí i malého prostoru pro skladování daří odolávat. Rozhodně ale mohu doporučit pořídit si alespoň jednu univerzální, kterou využijete při hraní různých her. Nejen že to velmi dobře vypadá, ale z podložky se mnohem lépe berou karty. Já mám tuto od Gamemat.eu (90x90 vzor Meadows) a jsem s ní moc spokojená. Low cost variantou může být neopren v metráži (mám vyzkoušený černý od Stoklasy). Funguje také dobře, ale vzhledem k tomu, že je látka z obou stran, trochu po stole klouže (stejný problém by mohl být s oboustrannou podložkou). Případně například na cestování poslouží i sportovní ručník z mikrovlákna.

Tip č. 5 Obaly na karty

Pro někoho občasný doplněk, pro mě již automatická součást objednávky nové hry. Obaluji všechny karty hned po rozbalení a zásoba obalů má u mě vyhrazený vlastní šuplík, jak vidíte na fotce. Karty v obalech se lépe míchají a nemusím se bát, že se poničí, když si je třeba chtějí prohlédnout děti. Jediná nevýhoda je, že se obalené karty často nevejdou do původního insertu (pokud hra nějaký má). 

Nejčastěji používám obaly Diamond od TLAMA games, které jsou kvalitní a za dobrou cenu. V případě nestandardních rozměrů karet jsou fajn obaly Paladin, vyjdou ale dráž. 

Pokud nevíte, jaké rozměry obalů vybrat, doporučuji si hru vyhledat na sleeveyourgames.com.


Jaké jsou vaše oblíbené univerzální herní doplňky? Dejte mi vědět v komentářích nebo na sociálních sítích. A příští týden se můžete těšit na další tipy na doplňky, tentokrát už ke konkrétním hrám.

Komentáře