Vyšperkuj si své deskovky vol. 2 - doplňky ke konkrétním hrám

Krásnou třetí adventní neděli! Vánoce se rychle blíží, a jak jste si možná někteří všimli, přestávám bohužel stíhat psát každý týden, jak jsem si plánovala. V minulém článku jsme se podívali na univerzální doplňky, které využijete při hraní většího množství her. Tentokrát tu mám pro vás několik tipů na doplňky, jimiž si můžete vylepšit své konkrétní oblíbené hry.

Tip č. 1 Deluxe komponenty

Zejména k retailovým verzím her, na které původně proběhla kampaň na Kickstarteru (či jiné crowdfundingové platformě), je občas možné v deskoherních speciálkách dokoupit alespoň některé vylepšené herní komponenty, které byly součástí kickstarterové deluxe edice hry. Často se jedná například o dřevěné suroviny, kterými si můžete nahradit vaše kartonové. Dřevěné komponenty mám velmi ráda, pocit z hraní je pak úplně jiný, takže za mě tento upgrade obvykle opravdu stojí za to, například k Útulným doupatům nebo Drakům v práci. Třeba takový Honey Buzz je ale dostatečně luxusní už i v retailové verzi, takže tam deluxe komponentům zatím odolávám, i když akrylové dílky a dřevěné mince vypadají též velmi lákavě.

Dřevěné suroviny ke hře Útulná doupata

Ale nejenom ke hrám z Kickstarteru se dají pořídit další oficiální doplňky. Milovníky Na křídlech by jistě potěšila tato skvrnitá vajíčka.

Wingspan Speckled Eggs ke hře Na křídlech

Další možností jsou mé oblíbené, již minule zmiňované, kovové mince.  Moje momentálně nejoblíbenější jsou tyto ke hře Viticulture (Vinohrad). Pěkné se dají pořídit také  ke hře Scythe nebo k trilogii Západního království

Kovové mince ke hře Vinohrad

No a pak je tu samozřejmě možnost neoficiálních komponent, u nás se objevují zejména vyrobené pomocí 3D tisku, v zahraničí se dají najít i (podle mě hezčí) dřevěné nebo akrylové. Já nejsem zrovna fanoušek 3D tištěných komponent, protože se mi většina z nich prostě nelíbí. Ale najdou se i lepší kousky, třeba Myší doupě mívá zajímavé. Případně můžete prohledat thingiverse.com a poprosit někoho s 3D tiskárnou o vytištění toho, co by se vám líbílo. Nebo třeba budete mít štěstí jako já a narazíte na nějaký skvost na Facebooku, jako já před časem na tento krásný strom.

Jeden z mála 3D tištěných doplňků v mé sbírce je strom do Divukraje

Tip č. 2 Rozšíření a promo 

Jsem dost kompletista, takže často pořizuji k oblíbeným hrám i rozšíření. Určitě můžu doporučit rozšíření ke Světu divů, Arnaku, Na křídlech, Parkům, Architektům Západního království... Časem se určitě podíváme na nejoblíbenější rozšíření v samostatném článku.

Rozšíření Perutě Evropy ke hře Na křídlech

Jako drobný dárek se nabízí pořídit promo k oblíbené hře. Ne vždy se dá koupit (někdy ho mají deskoherní speciálky jako dárek k předobjednávkám a pak už není k dispozici), ale dají se sehnat promo balíčky například k Architektům a Paladinům Západního království, Konci věků, Marsu Teraformaci Expedici Ares nebo Království Divů. 

Promo karty ke Glory: A Game of Knights

Tip č. 3 Vybavení na malování miniatur

Pokud hrajete rádi hry plné plastových miniatur, otevírají se zcela nové možnosti vylepšování oblíbených deskovek v podobě barvení miniatur. Chce to hodně času a trpělivosti, ale naučit se to může opravdu každý. Já jsem skončila se základními sety barev a štětců od Army Painter a Citadel, dvěma základovými spreji a lakem. Jen toho času se nedostává, takže zatím jsem si jen na zkoušku nabarvila štít ze 7 divů světa duel.

7 divů světa duel a můj pokus o barvení

Tip č. 4 Playmaty neboli neoprenové herní podložky

Jak už jsem psala v minulém článku, jsem spokojená se svojí univerzální podložkou od Gamemat.eu a těm do konkrétních her se snažím odolávat, zejména z toho důvodu, že se špatně skladují. Čemu ale asi neodolám je podložka k Na křídlech, která by se dle slov vydavatele měla vejít do připravovaného Big boxu. 

Neoprenová podložka ke hře Na křídlech

Tip č. 5 Inserty

Inserty jsem si nechala na konec, jako poslední tip, nicméně mi přijdou pro sólohraní asi nejdůležitějším doplňkem vůbec. Abych větší hry dostala častěji na stůl, snažím se vždycky najít co nejlepší řešení na uložení komponent tak, aby se minimalizoval zdlouhavý set up. Zároveň je pro mě důležité, aby hra na stole dobře vypadala, včetně krabiček na komponenty. Proto se mi například moc nelíbí oblíbené levnější inserty od Folded Space a mám jen jeden jako úložné řešení do krabice Pána Prstenů LCG. Krásné, ale velmi drahé, jsou potištěné inserty od e-raptor, momentálně se chystám na sestavení jednoho takového pro Arnak. Ne všechny inserty (včetně velmi drahých) jsou také promyšlené tak, aby byly opravdu funkční i pro přípravu a průběh hry. Dávám si na to pozor při výběru a momentálně mám v hledáčku hned několik skvěle vychytaných u Inserty Herman. O insertech chystám obsáhlejší samostatný článek, pravděpodobně ale přijde na řadu až po Novém roce.

Inserty ve frontě na sestavení a uložení do krabic.


Komentáře