11 tipů na rozšíření, co se chystají v roce 2023


Obohacujete si rádi své oblíbené hry o rozšíření? Já většinou ano, tak pokud jste na tom stejně, tady je přehled toho, co mě zaujalo a na co se můžeme letos těšit.

Na křídlech - Hnízdem v Asii

Třetí rozšíření pro mou oblíbenou hru Na křídlech přináší kromě nových karet asijských ptáčků, které si můžete přidat do stávající hry, také možnost hrát toto rozšíření jako samostatnou hru pro 1-2 hráče. Těším se, až si ji brzy vyzkouším, vychází od Mindoku právě teď a měla by být v obchodech dostupná již zítra.

Duna: Impérium - Nesmrtelnost

Další rozšíření, které se již opravdu blíží. Dle informace od REXher je na lodi a mělo by tu být zhruba za dva měsíce. Do hry přináší Bene Tleilax s jejich genetickými manipulacemi a možnost implantace karet. V zahraničních recenzích je toto druhé rozšíření pro Dunu Impérium hodnoceno opravdu skvěle, takže se máme na co těšit.

Vinohrad - Toskánsko

Podle mnohých esenciální rozšíření pro hru Vinohrad (Viticulture), Toskánsko, vyjde díky Albi letos i v češtině. Dorazit by snad mělo společně s dotiskem základní hry někdy v průběhu roku. Vzhledem k obrovskému úspěchu, který vydání hry v češtině zaznamenalo, nově již nebude součástí Albi exklusive (ani Albi +) a bude běžně dostupná i v jiných obchodech. Toskánsko přináší skvělou novou hrací desku, na kterou budete své pracovníky umisťovat ne jen ve dvou, ale ve všech čtyřech ročních obdobích. Přidává také nové karty budov a speciální workery se zvláštními schopnostmi.


Parky - Do divočiny

První rozšíření Po Setmění hratelnost hry Parky podle mého názoru značně vylepšilo, takže jsem zvědavá, co do této krásně ilustrované hry přinese rozšíření druhé s názvem Do divočiny (Wildlife). Zaznamenala jsem na něj pozitivní zahraniční recenze a těším se, až ho vyzkouším. Mělo by přidávat zejména "více stejného" a zvyšovat tak variabilitu hry.

Archa Nova - Aquarius

V nedávných Mindotazech potvrdilo vydavatelství Mindok, že se přidá hned k prvnímu tisku rozšíření k oblíbené euro hře Archa Nova. To nově přidá do vaší zoo mořské živočichy. Celosvětového vydání se dočkáme pravděpodobně v období letošního veletrhu v Essenu.

Ztracený ostrov Arnak 2. rozšíření

Dalším rozšířením, které by snad mělo být uvedeno na letošním Essenu, je 2. rozšíření ke hře českých autorů Ztracený ostrov Arnak. Zatím ještě není znám podtitul tohoto rozšíření ani v angličtině a Mindok ještě nepotvrdil, že ho v češtině vydá, velmi bych se ale divila, kdyby se tak nestalo. Kromě jiného by mělo rozšíření obsahovat dvě nové postavy a přepracovanou a rozšířenou sólo kampaň.


Duchové Ostrova - Branch and Claw

První rozšíření hry Duchové Ostrova (Spirit Island) přináší dvojici nových duchů, nové scénáře, národ, další karty strachu, zkázi i moci a přidává zcela novou čtveřici žetonů a balíček událostí.


Duchové Ostrova - Jagged Earth

Druhé rozšíření přináší kromě nového mechanismu žetonů pustin hlavně větší variabilitu původní hry. Najdeme zde deset nových duchů, dva národy, tři scénáře a další karty událostí, strachu, zkázy a moci.

Vydavatelství REXhry společně s Fox in the Box přinesou obě tato rozšíření v češtině. Dorazit by měla začátkem druhé půlky roku společně s dotiskem základu hry. 

Root - Mechanické rozšíření 2

Vydavatelství Fox in the Box připravuje třetí vlnu rozšíření pro asymetrickou hru Root. Tu si můžete zahrát sólo díky Mechanickému rozšíření. Třetí vlna rozšíření přináší kromě The Marauder Expansion právě také The Clockwork Expansion 2, tedy druhé Mechanické rozšíření, díky němuž si budete moct nově zahrát proti čtyřem frakcím z rozšíření Říčního lidu a Podzemní říše.

Honey Buzz Fall Flavors

Tady si na české vydání budeme muset ještě hodně počkat (jestli tedy vůbec bude chtít Mindok jít časem i do rozšíření, když má teď problémy s komunikací s původním vydavatelem ohledně českého vydání základní hry), nicméně chystá se rozšíření v angličtině a já se na něj moc těším, protože Honey Buzz patří mezi mé oblíbené deskovky. Rozšíření Fall Flavors přidá do hry pět různých modulů, které budete moct různě kombinovat, například podzimní ovoce nebo listí.

Euthia Fierce Powers/ Crawling Shadows

A na závěr jedno rozšíření (a dotisk základní hry), kterého se už pravděpodobně nikdy v češtině (a nejspíš ani v jiné jazykové mutaci) nedočkáme. Do půlky března by měl být otevřený late pledge, takže pokud jste po téhle epické fantasy českých autorů nebo po jejím (nejen) sólo rozšíření pokukovali, je tady poslední možnost.





Komentáře