Na louce - recenze z pohledu sólohraní


Hry s tématem zvířat a přírody patří mezi mé nejoblíbenější. Zrovna s vyzkoušením hry Na louce jsem ale dlouho otálela. Z videí na mě vizuál hry působil nepřehledně přeplácaným dojmem s až kýčovitými ilustracemi. Herně jsem se bála, že bude hra příliš jednoduchá, aby mě dokázala více zaujmout. Herními mechanismy i tématem mě ale stále lákala, a tak jsem nakonec s radostí přijala možnost hru si pořádně vyzkoušet na vlastní kůži. Pojďme se podívat, jak to dopadlo.

Počet hráčů: 1-4

Věk: 10+

Příprava: 4 minuty

Sólohra: 45 minut

Ve hře Na louce si vyrazíte na vycházku do přírody. Budete sbírat karty různých druhů zvířat, rostlin, krajiny a nalezených suvenýrů a snažit se tak získat sbírku, která vám přinese co nejvíce bodů.

Komponenty

Co bych ráda ocenila je, že hra má výborný insert. Díky kartonovým „batůžkům“, tedy držákům na karty, které se dají i s kartami uložit do plastového insertu, je příprava hry velmi rychlá.

Pravidla jsou napsaná přehledně, se spoustou příkladů. Kromě nich hra obsahuje ještě rejstřík karet, pokud byste si chtěli přečíst něco o jednotlivých druzích zvířat a rostlin ve hře obsažených (samotné karty jsou jazykově nezávislé a neobsahují tedy ani název druhu).


Mé obavy z kýčovitosti vizuálu se naštěstí ukázaly jako liché a akvarelové ilustrace Karoliny Kijak jsem si při hraní okamžitě zamilovala. Na první pohled sice vyložené karty působí trochu nepřehledně (tím že nemají žádné orámování), při hře mě to ale nijak nerušilo.

Zajímavostí, kterou hra Na louce obsahuje, je pět obálek s tematickými kartami, které si můžete do hry přidat, při splnění určité podmínky. Ty však (kromě jedné) nejsou vázané na herní situace, ale na události z běžného života. Můžete si tak svou hru obohatit na Vánoce, první jarní den, nebo poté, co navštívíte národní park nebo přírodní rezervaci.

Z pohledu sólohraní

V sólo hře je vaším fiktivním protivníkem Tulák. Hru připravíte stejně jako pro dva hráče, použijete však speciální desku s táborákem. Na té je místo pouze pro tři žetony cíle, Tulák o ně usilovat nebude. Váš protihráč bude pouze sbírat karty. K tomu využijete všechny žetony stezky (kromě vaší barvy) a destičku pro hru jednoho hráče a k ní umístěné barevné žetony. Podle barvy žetonu stezky určíte, na jakou pozici ho má Tulák umístit a kterou kartu si tak z nabídky vezme. Ovládání automatického protihráče je rychlé a snadné. Jediné, co je trochu nepohodlné, je míchání většího množství žetonů stezky po každém kole. Ale není to nijak zásadní problém.


Tulák je na tahu vždy jako první. Poté si odehrajete standardně svůj tah. Umístíte tedy svůj žeton stezky a provedete jednu ze dvou na něm dostupných akcí, buď základní, tedy doberete si a vyložíte kartu, nebo speciální u táboráku, kde případně můžete splnit některý z cílů.

Abyste mohli vyložit kartu, musíte mít již před sebou na ní uvedené symboly vyložené a jeden z nich nově umisťovanou kartou překrýt, čímž o daný symbol přijdete. Stejně funguje vykládání karet například v Codexu Naturalis. V Na louce je to ale i pěkně tematické, kdy zvířetem překrýváte jeho potravu apod.


Na některých kartách jsou navíc vítězné body (1-4) a o ty jde samozřejmě především. Vítězem se můžete stát jen tehdy, pokud vaše skóre bude vyšší než Tulákovo (sečtete body na kartách, které v průběhu hry získal). Pokud se vám to podaří, můžete ještě porovnat své skóre s tabulkou a zjistit, jak moc dobře se vám dařilo.

Tím se dostáváme k drobnému negativu tohoto sólo módu – Tuláka není těžké porazit (mně se tedy prohrát nepodařilo) a oficiální pravidla neobsahují žádnou možnost zvýšení obtížnosti.


Pokud by vám ale stále vyhrávat a ve výsledku jen srovnávat skóre s tabulkou vadilo, je tady řešení v neoficiální fanouškovské variantě z bgg. Ta poskytuje hned několik možností zvýšení obtížnosti za současného zachování pravidel původní hry, což se mi líbí. Nejsnáze můžete zvýšit obtížnost tím, že Tulákovi přidáte bod (respektive dva v extrémně těžké obtížnosti, ale to už mi přijde moc) za každou kartu půdy, kterou získal. Druhou variantou je tzv. „campfire variant“, ve které budete s Tulákem soupeřit i o žetony cílů u táboráku. Použijete k tomu stranu s táborákem pro dva hráče (a tedy pět žetonů cíle) a v případě, že Tulák navštíví táborák, hodem kostkou určíte, který z cílů splní. Obě varianty můžete i zkombinovat, ale to už by bylo extrémně obtížné vyhrát. S obodováním karet půdy Tulákovi (jeden bod za kartu) se mi podařilo v dobré partii vyhrát. S kempovací variantou jsem vždy prohrála, ale bavilo mě, že je tak větší výběr cílů a zároveň napětí, jestli je stihnu získat dříve než Tulák. Obě varianty tedy mohu doporučit k vyzkoušení.

Závěrem

Na louce je karetní hra o sbírání sad, hand managementu a překrývání symbolů. Přírodní téma je tu hezky implementované (např. pták sezobne červíka, a proto přijdu o tento symbol na překryté kartě).

Akvarelové ilustrace Karoliny Kijak jsem si okamžitě zamilovala. Na první pohled hra působí trochu nepřehledně (vzhledem k tomu, že karty nemají žádné orámování), ale při hraní mi to nijak nevadilo, jak jsem se původně obávala.

Stejně tak byly zbytečné mé obavy ohledně hratelnosti. Hra je příjemně relaxační, ale zároveň dokáže potrápit mozek, protože nakombinovat správně větší množství symbolů není jednoduché (a v některých chvílích může vést až k analýze paralýze, což mě ale v sólu nemusí trápit).

Tahy automatického protivníka jsou svižné, dobře se ovládá, jediným mínusem může být to, že není těžké ho porazit. V oficiálních pravidlech najdete tabulku pro porovnání svého skóre. Pokud by vám to nestačilo, na bgg si můžete vybrat hned ze dvou povedených fanouškovských variant, které zvyšují obtížnost hry při zachování původních pravidel.

Pokud máte rádi set collection, baví vás překrývání symbolů na kartách jako například v Codexu Naturalis a máte rádi přírodní tematiku, určitě doporučuji Na louce k vyzkoušení.

Já jsem ze hry nadšená, přidávám ji ke svým oblíbeným relaxačním kouskům, po bok mé milované Kaskádie, a jsem zvědavá, co nového přinese rozšíření Po proudu, které si teď už rozhodně nemohu nechat ujít.

 

Za poskytnutí hry na recenzi velmi děkuji vydavatelství Blackfire.

 

Na louce (Meadow)

Autor: Klemens Kalicki

Ilustrátor: Karolina Kijak

Vydavatel: Rebel Studio, Blackfire

Čeština: ano, lokalizace

 

 

 

Komentáře