Velkoměsto - recenze z pohledu sólohraní

Už dlouho jsem doufala, že se některý z českých vydavatelů ujme alespoň nějaké z mini karetních her od Button Shy Games, které jsou jako cestovní sólohry velmi oblíbené. REXhry mé přání vyslyšely, a tak se můžeme společně podívat na to, jak se hraje Velkoměsto a na co vše se můžete těšit v tomto rozšířeném vydání.

Počet hráčů: 1-4

Věk: 8+

Příprava: půl minuty

Sólohra: 15 minut

Ve hře Velkoměsto se budete snažit z karet pomocí jejich přikládání a překrývání vybudovat město tak, abyste co nejlépe vyhověli bodovacím podmínkám. Ty budou v každé partii jiné – hra sestává z 18 karet, na jejichž jedné straně jsou území města a na druhé různé bodovací podmínky. V každé hře použijete 3 libovolné karty pro bodování, možných kombinací je tak nespočetné množství.

V češtině hra vyšla v rozšířeném vydání, které navíc obsahuje pět dosud vydaných mini rozšíření – Dálnice, Staveniště, Pláž, Zajímavosti a Ničitel.

Komponenty

V malé krabičce najdete 18 karet základní hry, 14 karet rozšíření a pravidla. Bodovací bloček, který obsahovalo anglické vydání od Quined Games, v české verzi není, nijak zásadně mi ale nechybí.

Trochu mě mrzí, že je jiná i krabička, ty malinké, pevné, vyklápěcí, ve kterých vydává hry od Button Shy Games nizozemské vydavatelství Quined Games, se mi líbí víc. Ale chápu rozhodnutí REXher použít krabičku, kterou už jim továrna vyráběla na jinou hru, jako ústupek tomu, aby Velkoměsto mohlo být vyrobeno rychleji a v Evropě. Ale líbí se mi víc ilustrace na české krabičce a oceňuji, že se do krabičky vejdou karty i obalené (i když trochu na těsno), aniž by bylo nutné vyhodit papírovou vložku.

Srovnání velikosti obalu - vlevo "wallet" od Button Shy Games, uprostřed anglická verze v krabičce od Quined Games a vpravo české rozšířené vydání od REXher

 
 
Z pohledu sólohraní

Standardní hru nachystáte velmi rychle. Zamícháte všech 18 karet a vyložíte 3 náhodné bodovací stranou vzhůru. Tyto tři karty určují, jaké podmínky budete v partii bodovat, a zároveň součet čísel v levém horním rohu karet udává cílový počet bodů, kterého musíte dosáhnout, abyste zvítězili.

Vrchní kartu z balíčku zbývajících 15 karet umístíte na stůl jako počáteční kartu vašeho města, doberete si 3 karty do ruky a můžete začít hrát.

Karty je dovoleno umisťovat pouze horizontálně a vždy se musí dotýkat alespoň jednou stranou území, nikoliv jen rohy karet. Nově přikládanou kartou můžete také překrýt jedno i více stávajících území (a pokud budete chtít vyhrát, budete tuto možnost jistě často využívat).

Kromě 4 různých druhů území (modré obchodní, šedé průmyslové, oranžové obytné a zelené parky) obsahuje každá karta jeden nebo dva úseky silnic. Na ty je dobré nezapomínat a snažit se je propojovat, protože na konci hry si za každou silnici budete muset odečíst jeden bod. Body získáte kromě splněných podmínek na bodovacích kartách ještě za největší skupinu území každého druhu (jeden bod za každé území v každé takové skupině).

Ukázka bodovacích karet

Pravidla obsahují i možnost upravit si náročnost – pro jednodušší hru neodečítat body za silnice (což hru zjednoduší ale opravdu výrazně) a pro těžší hru bodovat největší skupinu území pouze jednoho druhu. Mně přijde ale standardní náročnost jako dostačující, zpočátku jsem měla pocit, že je hra opravdu velmi náročná a nejde vyhrát. Když do toho člověk trochu víc pronikne, zjistí, že vyhrát je možné, ale pokaždé se nezadaří. Já mám momentálně výher něco pod 50 procent. Záleží také na tom, jak se zrovna sejdou bodovací karty.

Hru si můžete zpestřit (a opět trochu zkomplikovat) přidáním rozšíření. Na výběr jich máte v krabičce hned pět.

V rozšíření Dálnice povede prostředkem vašeho města dálnice a bude ho rozdělovat na dvě poloviny. Hlavní výhodou je, že si můžete zahrát Velkoměsto ve dvou kompetitivně, kdy každý boduje svou stranu dálnice. V sólu je možné hrát tak, že musíte umisťovat karty střídavě na jednotlivé strany dálnice, bavilo mě ale ze všech rozšíření nejmíň.

Staveniště přidá do hry vždy jednu ze čtyř karet jako bodovací a tři karty se staveništi do balíčku. Bodovací karta určí podmínky, kam musíte umístit kartu se staveništi, když vám přijde na ruku, a zároveň postih za nesplnění – ten získáte, pokud se vám nepodaří dokončit práce na staveništích tím, že je překryjete jiným územím. 


Pláže opět přidají jednu kartu jako bodovací a tři karty pláží do balíčku. Pláž vytvoří hranici, kterou nelze překročit jinou kartou. Postupně tak bude město ohraničeno na třech světových stranách a vy musíte stavět pouze uvnitř těchto hranic.


Rozšíření Zajímavosti tvoří jedna oboustranná karta, kterou umístíte na herní plochu jako první, pod počáteční kartu vašeho města. Zůstane tak viditelné jedno území Zajímavosti (např. park). Můžete získat celkem až čtyři body za další stejné území (parky), které se Zajímavostí budou sousedit stranou (tedy jeden bod za každé takové území).

Ničitel přináší do hry další komplikace. Karta Ničitele je zamíchaná do dobíracího balíčku, a jakmile je odhalena, musíte s ní zcela překrýt poslední vyloženou kartu. Území s Ničitelem již nesmíte překrýt. Na konci hry vám dá postih -2 body za každé obchodní území ve sloupci a řádku s Ničitelem. Jestliže se vám ale povede katastrofě zabránit a žádná obchodní území v uvedených oblastech nemáte, získáte 3 body.

Závěrem

Pokud hledáte malou chytrou hru na cesty do batohu (pozor, na stole pak zaberou vyložené karty trochu víc místa), rozhodně byste neměli Velkoměsto minout. Už samotná základní hra poskytuje díky velkému množství kombinací bodovacích podmínek obrovskou variabilitu. Pokud byste si snad přesto chtěli vaši hru zpestřit, obměnit nebo ztížit, máte rovnou v krabičce hned pět různých mini rozšíření, a tak se vám tahle karetka opravdu hned tak neohraje.

Líbí se mi, že zde máte dané cílové skóre (pokaždé jiné dle bodovacích podmínek), a hru tak můžete vyhrát nebo i prohrát (což se obzvlášť zpočátku bude dít pravděpodobně často).

Přestože se jedná o kooperativní hru hratelnou až ve 4 hráčích, nemám pocit, že bych chtěla hrát Velkoměsto jinak než sólo, takže pro sólohraní opravdu doporučuji.

Já mám pořád o něco raději o trochu oddechovější Citrusy nebo přímo od Button Shy Games krásnou kytičkovou Tussie Mussie, ale když je nálada víc si zavařit mozek, přichází čas na Velkoměsto. Doufám, že se mu bude na našem trhu dařit, a třeba se časem dočkáme ještě nějaké další Button Shy Game v češtině.

 

Velkoměsto: rozšířené vydání (Sprawlopolis)

Autor: Steven Aramini, Danny Devine, Paul Kluka

Ilustrátor: Loïc Billiau, Dalton Cara, Danny Devine

Vydavatel: REXhry, Button Shy Games

Čeština: ano, lokalizace


Komentáře