Ostrov dinosaurů: Hoď a kroť - recenze z pohledu sólohraní

Zakreslovací hry mám ráda a ty komplexnější dvojnásob, takže jsem si nemohla nechat ujít příležitost navrhnout si vlastní dinopark. Jak si hra v sólu stojí a zda se jí podařilo zařadit mezi mé oblíbené roll-and-write tituly, se můžete dočíst na následujících řádcích.

Počet hráčů: 1-4

Věk: 10+

Příprava: 2 minuty

Sólohra: 45 minut

Ve hře Ostrov Dinosaurů: Hoď a kroť se pokusíte postavit ten nejlepší dinopark – budete sbírat DNA a tvořit z ní různé druhy dinosaurů, najímat specialisty a stavět zázemí a další speciální budovy a provádět návštěvníky. Důležité je však nepodcenit zabezpečení, aby se návštěvníkům při prohlídce nebezpečných tvorů nic nestalo.

Komponenty

Z herních komponent rozhodně na první pohled zaujmou průhledné „jantarové“ kostky se symboly. Jsou poměrně velké a příjemné do ruky.


Grafika a ilustrace pro mě spadají do kategorie „nenadchne, neurazí“, ale tady samozřejmě záleží na osobních preferencích.


Ocenila bych, kdyby hra měla o něco menší krabici, zakreslovací hry ráda beru s sebou na cesty, ale tento rozměr už je moc velký (a zbytečně, volného místa je v krabici dost).

 

Z pohledu sólohraní

Ostrov Dinosaurů: Hoď a kroť se hraje na 3 sezóny (kola). V každé z nich proběhnou dvě fáze akcí a následně fáze správy parku. Ve fázi akcí si nejprve vyberete kostky, které vám přinesou různé zdroje, a poté budete kostky umisťovat na akční políčka a provádět příslušné akce. 

Při hře více hráčů probíhá výběr kostek formou draftu. V sólo hře budete házet vždy 6 kostkami. Poté otočíte kartu virtuálního protihráče, která určí, které dvě kostky si z nabídky vezme a na jaká akční políčka je umístí (a vám tak trochu zkomplikuje jejich využití). 

Navíc máte v sólo hře vždy 3 karty cílů (zvolíte si z pěti vytažených před začátkem partie), za jejichž splnění na konci hry získáte body navíc. Navádí vás tak pokaždé se zaměřit na něco trochu jiného (např. mít postavené 4 občerstvení, najaté 3 specialisty nebo postavené různé druhy výběhů pro dinosaury). To zajišťuje ještě trochu větší variabilitu hry (která je i jinak poměrně vysoká, protože se pro každou hru vylosuje jiná kombinace 3 karet speciálních budov a specialistů).

Karty AI - na jedné polovině úkoly pro sólo hru, na druhé akce určující, které kostky AI sebere a kam je umístí

Nicméně virtuální protihráč vám pouze sebere 2 kostky a ztíží využití dvou akčních polí (smíte je též použít, ale může vám to přinést ohrožení podle počtu teček na kostce). AI nezískává body a ve výsledku je sólo hra pouze o překonávání svého skóre, které si na závěr hry porovnáte s tabulkou.

Závěrem

Ve hře Ostrov Dinosaurů: Hoď a kroť se na svém zakreslovacím dvoulistu pokusíte během třičtvrtě hodinky vybudovat ten nejlepší dinopark.

V sólo hře vám vaše snažení bude lehce ztěžovat virtuální protihráč řízený balíčkem karet. Ten vám vždy sebere dvě kostky a zabere jimi dvě akční pole (čímž vám zkomplikuje, ale neznemožní, jejich využití). Pocitu z hraní proti reálnému soupeři se ale nedočkáte a na konci hry si porovnáte své skóre s tabulkou. Výsledek může dost ovlivnit kombinace karet ve hře (speciálních budov, specialistů a karet úkolů pro sólo hru). Na druhou stranu pokaždé jiná kombinace karet značně zvyšuje variabilitu a znovuhratelnost hry.

Co mi přijde opravdu škoda, že hra není v menší krabičce, aby se dala snadno brát na cesty, pro které mi jinak roll-and-write hry přijdou ideální.

Sólohraní Hoď a kroť jsem si užila, ale příště bych si už radši zahrála s reálnými spoluhráči. Mými nejoblíbenějšími roll-and-write hrami nadále zůstávají Three Sisters a Fleet the Dice Game, kde mě velmi baví větší kombení akcí a nevadí mi v sólu absence dalšího hráče (virtuální protihráč zde také nesbírá body, ale dokáže vytvořit větší napětí). Jako alternativu k těmto titulům (pokud hledáte středně náročnou zakreslovací hru s kostkami a vadí vám hry v angličtině) můžu ale Ostrov Dinosaurů doporučit k vyzkoušení.

 

Za poskytnutí slevy na hru pro recenzi děkuji vydavatelství Mindok.

 

Ostrov dinosaurů: Hoď a kroť (Dinosaur Island: Rawr ´n Write)

Autor: Brian Lewis, David McGregor, Marisa Misurová

Ilustrátor: Kwanchai Moriya, Andrew Thompson

Vydavatel: Mindok, Pandasaurus Games

Čeština: ano, lokalizace

Komentáře