Zelená planeta - recenze z pohledu sólohraní


Hra Earth mě zaujala už na Kickstarteru, takže mě velmi potěšilo, když Mindok oznámil její vydání v češtině, a zařadila se mezi mé nejočekávanější tituly letošního roku. Konečně jsme se dočkali a Zelená planeta se objevila na pultech obchodů. Podařilo se jí dostát mých nemalých očekávání?

Počet hráčů: 1-5

Věk: 12+

Příprava: 5 minut

Sólohra: 50-70 minut

Ve hře Zelená planeta se pokusíte vytvořit vzájemně provázaný ekosystém prostředí, rostlin a živočichů. Z 16 karet si postupně vybudujete v mřížce 4x4 svůj ostrov ideálně tak, aby se vám všechno krásně nakombinovalo a získali jste co nejvíce vítězných bodů.

Ve svém tahu si vždy vyberete jednu ze čtyř možných akcí (Výsadba, Kompostování, Závlaha, Přírůstky). Tuto akci v omezenějším rozsahu zároveň provádí i soupeři. Po provedení akce aktivujete vlastnosti (v dané barvě) na vašich dříve vyložených kartách.

Hra končí, jakmile někdo dokončí svůj ostrov. Získáte pak body za vyložené karty flóry a krajiny, zkompostované karty, kostičky výhonků, dílky přírůstků a za splněné karty zvířat (veřejné úkoly) a ekosystému (veřejné i osobní).

Komponenty

Kromě opravdu obrovského balíku karet hra obsahuje různé dřevěné komponenty, z nichž nejzajímavější jsou rozhodně dílky kmenů a korun, které se staví na sebe. Občas nepasují úplně přesně, ale naštěstí se to nestává moc často. Akorát je potřeba dávat si trochu pozor, abyste si je při hře omylem neshazovali.

Ke hře je možné navíc získat promo dřevěné dílky půdy, lístků a žeton akcí (a balíček promo karet měsíců, které ale v sólu spíš nevyužijete), takže pak ani není potřeba používat žádné žetony kartonové, což se mi moc líbí. 

Obsah deluxe promo balíčku

Obvykle preferuji na kartách ilustrace, ale tady mi ani nevadí, že se jedná o fotografie, k celkovému vizuálu hry hezky sedí. 

Ukázka karet flóry

Za zmínku stojí ještě fakt, že hra sice nemá žádný plastový insert, vůbec mi to ale vlastně nevadí. Do kartonové přihrádky se krásně vejdou všechny karty i v obalech a dalších komponent není zas tolik, aby nemohly být v pytlíčcích.

Obalené karty uložené v krabici

 

Z pohledu sólohraní

V sólo hře se postavíte automatickému protihráči – Vesně – a můžete si zvolit hned ze čtyř obtížností. Nízkou jsem rovnou přeskočila, střední obtížnost, při které využíváte akce na horní liště desky pro jednoho hráče, mi vyhovuje. Pokud byste si chtěli hru ztížit, je možné na vysokou obtížnost využít akce na spodní liště, případně ještě pomocí dodatečných pokynů na kartách automy zvýšit na obtížnost nejvyšší.

Deska pro hru jednoho hráče

Pravidla hry jako takové jsou napsána přehledně a srozumitelně, sólo pravidla by ale zasloužila větší péči. Ocenila bych, kdyby byly akce Vesny lépe popsané, musela jsem dohledávat na Boargamegeeku, zejména kvůli matoucímu popisu akce Kompostování, kde je zaměněn popis toho, co Vesna provádí ve svém tahu, za akci, kterou vykoná ve vašem tahu. Kromě toho je ne zcela správně popis akce Závlaha v tahu Vesny. Pokud se ale budete řídit ikonami na desce hráče a nenecháte se zmást popisem, bude vše jasné.  Případně vysvětlení v angličtině najdete na konci tohoto vlákna

Deska Vesny (automy)

Automa tedy, stejně jako lidský hráč v běžné hře, vykonává akce jak ve svém tahu (silnější), které jsou určené kartami automy, tak ve vašem tahu (slabší), které jsou znázorněné u vámi zvolené akce na herní desce pro jednoho hráče. Zároveň získává karty flóry (neskládá je ale do mřížky, jen jí je dáte na balíček), kompostuje karty a budete jí umisťovat na desku automy i kostičky výhonků a dílky přírůstků, případně i půdy. Ovládání automy je jednoduché a rychlé, jediné, co trošku zdržuje je právě vyskládávání výhonků a přírůstků. 

S Vesnou budete soupeřit i o splnění veřejných úkolů stejně jako při hře ve dvou

Sólo hra je omezena na maximálně 12 tahů. Pokud totiž podruhé otočíte poslední kartu z balíčku 6 karet automy, hra končí (což simuluje to, že protihráč dokončí svůj ostrov dříve než vy). To samozřejmě nechcete, takže se budete snažit položit poslední kartu do svého tabla dříve a získat bonus za ukončení pro sebe. Sólo hra tak vytváří podobný tlak jako hra dvou živých hráčů.

Závěrem

Zelená planeta je strategická hra inspirovaná přírodou, ve které se pokusíte vybudovat co nejprovázanější ekosystém na ostrově sestaveném ze 16 karet v mřížce 4x4.

Hra má výbornou znovuhratelnost díky obrovskému množství nejrůznějších kombinací karet. Zároveň oceňuji relativně rychlou přípravu hry i délku partie a skvěle fungující automu.

Co by někomu mohlo vadit, je náhoda v tom, jaké karty přijdou do hry, a pak poněkud zdržující sestavování výhonků za automu.

Pokud máte rádi engine building a hry s velkým balíkem karet, jako například Na křídlech nebo Archa Nova, věřím, že se vám bude Zelená planeta líbit stejně jako mně.

Já jsem ze hry opravdu nadšená a je jisté, že se zařadí mezi mé top tituly tohoto roku.

 

Za poskytnutí slevy na hru pro recenzi děkuji vydavatelství Mindok.

 

Zelená planeta (Earth)

Autor: Maxime Tardif

Ilustrátor: M81 Studio a Julia Sozoniková

Vydavatel: Mindok, Inside Up Games

Čeština: ano, lokalizace

Komentáře