Mini Rogue - recenze z pohledu sólohraní


Tenhle minimalistický dungeon crawler vycházející z původně 9 kartové print and play hry jsem si chtěla vyzkoušet už dlouho. Ačkoliv finální verze obsahuje i kooperativní variantu pro 2 hráče, je stále oblíbený zejména jako sólovka, tak jak byl původně designovaný. Čistě sólových her je na našem trhu zatím stále jako šafránu, a tak mě velmi potěšilo, když se vydavatelství Albi rozhodlo nám Mini Rogue přinést hned včetně několika rozšíření. Pojďme se tedy podívat, co nás v tomto kompletu čeká.

Počet hráčů: 1-2

Věk: 14+

Příprava: 2 minuty

Sólohra: 10-60 minut

Ve hře Mini Rogue budete v roli hrdiny postupovat do hlubin kobky a pátrat po bájném artefaktu, Ogově krvi, v podobě drahocenného rubínu. 

V mřížce z 3x3 karet představující vždy jednu část kobky budete postupně přecházet z jedné místnosti do druhé, nacházet poklady, vyhýbat se pastem, porážet nestvůry apod. Abyste vyhráli, musíte dojít až do poslední místnosti a porazit zde závěrečného bosse.

Dostupná rozšíření a promo

Komponenty

V poměrně malé krabičce základní hry najdete 4 karty postav, 5 bossů, 20 karet místností, dvě dřevěné figurky postav (můžete je použít místo kartonových žetonů postav), černé, bílé, zelené a fialové kostky a dřevěné kostičky na označování úrovně vašich dovedností, výbavy a životů.

Ilustrace na kartách nejsou zrovna můj šálek kávy, ale ani mi vyloženě nevadí. Co mi vadí trochu víc, jsou jednovrstvé hráčské desky, ze kterých si dřevěné kostičky označující jednotlivé parametry a předměty, které váš hrdina má, snadno omylem shodíte. 

Obsah rozšíření Hlubiny zatracení

Hlubiny zatracení přidávají kromě nových karet hrdinů, bossů i místností také balíček zcela nových příběhových karet. Ty mi ale popravdě přijdou jako nejslabší součást tohoto rozšíření (odkazuje na ně jen jedna karta a moc často tak na ně při hře nenarazíte), rozhodně bych ale doporučila rozšíření si pořídit kvůli zvýšení variability hry díky ostatním kartám zde obsaženým.

Blyštivé poklady jsou čistě kosmetickým doplňkem

Pokud si potrpíte také na kosmetická rozšíření, Blyštivé poklady vám přinesou všechny bosse ve foilové variantě. Já mám osobně různé deluxe komponenty ráda, ale tyhle třpytivé karty jsou doplňkem, který moc nechápu a nevyhledávám. Radši bych uvítala místo toho dvouvrstvé hráčské desky, které obsahovala kickstarterová verze hry.

Promo balíček Staří bohové

Pokud si hru předobjednáte nebo pořídíte jako jedni z prvních, získáte zároveň balíček promo karet Staří bohové, ve kterém najdete jednu novou kartu hrdiny, jednoho bosse a tři karty místností.

Oceňuji, že se i obalené karty včetně rozšíření vejdou do krabičky.

Z pohledu sólohraní

Příprava hry je jednoduchá. Zvolíte si jednoho z hrdinů (v základu jsou 4, s rozšířením a promem jich budete mít 8). Každý má jednu speciální schopnost využitelnou v boji a jednu pro prozkoumávání a jiný startovní počet životů, zlaťáků, jídla apod. Některé postavy jsou značně silnější než jiné, pokud chcete jednodušší hru, vezměte mága, naopak křižáka doporučím, jen pokud chcete opravdovou výzvu. Obtížnost se dá dále zvýšit snížením množství počátečního jídla a životů, případně zlaťáků (jsou zde tři úrovně vyšší obtížnosti). Mně ale nejvíc vyhovovala obtížnost běžná. 

Hrdinové ze základní hry

Dále připravíte desku kobky (případně na druhé straně můžete zvolit místo kobky věž), kde si budete označovat, v jakém patře a části se váš hrdina právě nachází, a desku postavy, kde si nastavíte výchozí vlastnosti a výbavu.

Hru začínáte jen s jednou bílou kostkou postavy (v průběhu hry, jak budete získávat zkušenosti, budete moct získat další dvě, zároveň se vám ale může stát, že někde přijdete k zelené kostce jedu nebo fialové kostce prokletí) a jednou černou kostkou kobky, podle které budete vyhodnocovat efekty některých místností a která bude určovat útok nepřátel.

Pravidla nejsou bohužel napsaná úplně jasně, vzbuzují hodně otázek a třeba právě to, jak přesně funguje vyhodnocování hodů kostek, jsem musela dohledávat v dotazech na bgg.

Nakonec připravíte oblast kobky složenou z 9 karet lícem dolů. Hrdina začíná vždy vlevo nahoře a postupuje k pravému dolnímu rohu. Po vyhodnocení místnosti otočíte dvě sousedící karty a můžete se rozhodnout, kudy se vydáte dál. Pro přechod do další části kobky opět zamícháte všechny karty a vyložíte do mřížky 3x3 nové. Hra je tak hodně náhodná, může se vám stát, že jedna místnost se vám bude objevovat opakovaně a jiná, kterou byste nutně potřebovali, se v partii vůbec neobjeví. Další náhoda pak samozřejmě přichází do hry s hody kostkami, podle kterých budete vyhodnocovat nejen souboje, ale i efekty většiny dalších místností. 

I délka partií se proto hodně liší, stalo se mi, že se můj hrdina hned ze začátku propadl do nižšího patra se silnějšími příšerami a neměl šanci a hra skončila po 10 minutách. V jiné partii se naopak stal neporazitelným a v posledním patře už měl veškeré hodnoty na maximu a získat Ogovy ostatky mu nečinilo nejmenší problém.

Pravidla obsahují i (opět ne zcela srozumitelně vysvětlenou) kampaňovou variantu, která přidává trošku příběhu a v jejímž průběhu si budete moct odemykat speciální schopnosti a získat zvláštní artefakty. Je ale nutné hrát na vražedně těžkou obtížnost a každou kapitolu začínat (kromě získaných speciálních schopností) na počátečních hodnotách hrdiny, což mi nepřišlo zrovna tematické.

Závěrem

Mini Rogue je zábavný mini dungeon crawler, ve kterém budete opakovaně procházet oblastmi kobky složenými z 3x3 karet, kde nikdy nevíte, co na vás zrovna čeká.

Náhoda ve hře je obrovská, postavy jsou různě silné, karty se míchají před každou další oblastí a kostky vám nebudou vždy nakloněny.

Přesto ale jako oddechovka funguje skvěle a baví mě osobně víc než třeba mnohými oblíbený One Deck Dungeon.

Pokud vás Mini Rogue láká, doporučuji pro zvýšení variability hry pořídit rovnou i Hlubiny zatracení a neminout promo Staří bohové.

Hra vychází v rámci programu „Albi+“, seženete ji tedy v prodejnách a na eshopu Albi a v deskoherních speciálkách.

 

 

Za poskytnutí hry včetně všech rozšíření velmi děkuji vydavatelství Albi.

 

Mini Rogue

Autor: Paolo di Stefano, Gabriel Gedron

Ilustrátor: Gabriel Gedron

Vydavatel: Albi, Nuts! Publishing

Čeština: ano, lokalizace

 

 

Komentáře