Korál - recenze z pohledu sólohraní


Hry s krásnými komponenty a přírodní tématikou mě vždy lákají k bližšímu prozkoumání, takže když se mi naskytla příležitost vyzkoušet si Korál, hned jsem se jí chytila. Jak se v sólu hraje? A má smysl se po něm pro sólohraní podívat?

Počet hráčů: 1-4

Věk: 8+

Příprava: 1 minuta

Sólohra: 10-15 minut

Ve hře Korál budete budovat 3D korálový útes z dřevěných dílků čtyř různých druhů korálů – červeného, pohárkového, zlatého a mozkového.

Zatímco ve hře více hráčů je vaším úkolem mít na konci hry co nejvíce symbolů svého korála viditelných při pohledu na útes shora, v sólo hře se budete snažit co nejlépe naplnit podmínky bodovacích karet pro každý druh korála a získat v celkovém součtu co nejvíce bodů.

Komponenty

V menší krabici najdete 24 velkých dřevěných dílků korálů, dřevěný žeton pro každý druh korála, jednu menší dřevěnou krychli skály, která se používá k založení útesu na začátku hry, kvalitní látkový pytlík, 6 karet startovního seskupení začátku útesu a 12 bodovacích karet pro sólo hru (vždy 3 různé pro každý druh korála).

Dřevěné dílky jsou vizuálně krásné a příjemně se s nimi manipuluje. Vše je v krabici uloženo v jednoduchém, ale praktickém papírovém insertu.

Z pohledu sólohraní

V sólové variantě hry hrajete se všemi čtyřmi druhy korálů. Podle vybrané startovní karty sestavíte základ útesu sestávající ze skály, jednoho dílku korála každého druhu a čtyř žetonů korálů. Zbývající dílky vložíte do pytlíku a 3 náhodné si vytáhnete – budou tvořit vaši zásobu dílků. 

Dále ještě připravíte bodovací karty, pro každý druh korála si vylosujete jednu ze tří (nebo si je můžete sami zvolit podle preferované obtížnosti hry – bodovací karty jsou očíslované I – III podle náročnosti). Dosáhnout dobrého skóre je těžké i u úkolů první úrovně a u náročnějších bodovacích karet se vám bude slušně vařit mozek.


V každém tahu si vyberete jeden dílek ze své zásoby. Podle toho, o jaký druh korála se jedná, můžete posunout odpovídajícím žetonem. Žetony se smí posunovat po trasách viditelných při pohledu na útes shora (i přes různé výškové úrovně). Nesmí se však posunovat přes symboly svého druhu. Poté necháte dílek růst tím, že ho spojíte s krychlí, na které stojí žeton, kterým jste právě posunovali. Následně si doberete z pytlíku nový dílek do zásoby. 

Jakmile je pytlík i vaše zásoba prázdná, přejdete k počítání bodů podle jednotlivých bodovacích karet. Své celkové skóre můžete porovnat s tabulkou. 

Já mám po deseti partiích rekord 13 bodů, takže mám pořád hodně co trénovat.
 

Závěrem

Korál je příjemný trojrozměrný hlavolam s nádhernými dřevěnými dílky. Variabilitu sólo hry zajišťují různé kombinace bodovacích karet jednotlivých korálů. Navíc si díky nim můžete upravit obtížnost hry. Pokud vám nevadí hrát sólo čistě o překonávání svého bodového skóre, máte rádi krásné komponenty a opravdu rychlé hry (10-15 min) třeba ke kávě, stojí tento abstraktní puzzle rozhodně za vyzkoušení.

 

Za poskytnutí hry na recenzi velmi děkuji vydavatelství Blackfire.

 

Korál (Coral)

Autor: Tangi Tabuteau

Ilustrátor: Tatiana Boyko

Vydavatel: Blackfire, 2Tomatoes Games

Čeština: ano, lokalizace

Komentáře