Krajina zvířat - recenze z pohledu sólohraní


Nádherně vypadající abstraktní hra s přírodně zvířecí tématikou? To jsem nemohla nevyzkoušet! Jak se mi líbila a jak obstála ve srovnání s mou oblíbenou Kaskádií?

Počet hráčů: 1-4

Věk: 10+

Příprava: 3 minuty

Sólohra: 15-20 minut

Ve hře Krajina zvířat budete pomocí barevných dřevěných žetonů vytvářet 3D krajinu na své hráčské desce. Zároveň se budete snažit do ní zabydlovat zvířata v podobě průhledných kostiček a vše ideálně kombinovat tak, aby vám to na konci hry přineslo co nejvíce bodů.

Komponenty

Dřevěné žetony budete losovat z pytlíku

V menší krabici najdete kromě již zmiňovaných žetonů také krásně ilustrované karty zvířat a duchů. Autorka ilustrací Maëva da Silva se podílela např. na některých hrách z Dixit univerza (Disney, Stella).

Ukázka karet zvířat

Karty duchů

Oceňuji, že hra obsahuje také kartičky s nápovědou pro bodování typů krajiny, které působí ze začátku lehce komplikovaně.

V krabici najdete funkční papírový insert, se zavírací částí na karty a žetony. Oceňuji, že karty se tam pohodlně vejdou i obalené. 

Co mě mrzí je, že insert byl již po rozbalení hry poničený (pomačkaný) a že hráčské desky jsou lehce prohnuté (trošku pomohlo zatížení).

Hráčské desky jsou oboustranné, liší se tvarem krajiny a bodováním žetonů vody

 

Z pohledu sólohraní

Sólo hra funguje na principu překonávání svého skóre. Změn oproti hře více hráčů je jen pár. Při přípravě hry použijete stranu desky nabídky žetonů pro jednoho hráče a vyložíte pouze 3 karty zvířat. V průběhu hry můžete jednu z karet zvířat odhodit, pokud jste si v daném tahu žádnou nevybrali. Ze třech skupin dřevěných žetonů v nabídce si vždy vyberete jednu a ostatní odhodíte. Jinak máte možnost hrát jako obvykle s duchy nebo bez, na hráčské desce na straně A nebo B. Podle toho, co si zvolíte, a na základě dosaženého skóre, získáte na konci hry určitý počet sluncí. Cílem sólo hry je získat co nejvíce sluncí.

Samotná hra má velmi jednoduchá pravidla, ale pěkně si zavaříte mozek při snaze vše co nejlépe nakombinovat. V každém tahu si vyberete jednu trojici žetonů, které musíte umístit na svou hráčskou desku za dodržení pravidel pro umisťování. Zároveň se budete snažit je stavět tak, abyste následně mohli do krajiny umístit zvířata, jejichž karty jste si vybrali (v každém tahu si můžete z nabídky vzít jednu a současně smíte mít rozestavěné pouze čtyři karty) a tak, abyste získali co nejvíc bodů i za jednotlivé typy krajin (hory, stromy, voda, oblasti, budovy).

Po úvodní partii, která je doporučovaná bez karet duchů, můžete zařadit i tyto osobní karty, které získáte do začátku hry (vyberete si ze dvou vytažených) a které fungují stejně jako karty zvířat, ale přinášejí opravdu zajímavé body navíc. Pozor na kartu čápa, která má dávat při splnění 6 bodů, nikoliv 4. Jedná se o chybu ve všech jazykových verzích hry. 

Znovuhratelnost v sólu zvyšuje fanouškovská sólo kampaň, kterou najdete na bgg zde. Je tam od jiného autora i sólo automa, ale já pro abstraktní hry preferuji scénáře, takže tu jsem nezkoušela. Sólo kampaň Melodies je postavena na stejném principu jako ve hře Svět divů (It´s a Wonderful World). Máte specifikované vždy tři karty zvířat, které musíte v průběhu hry zcela dokončit (umístit z nich všechny kostičky do své krajiny). Podle výsledného skóre můžete získat zlatou, stříbrnou nebo bronzovou medaili.

Hrát kampaň mě baví víc než základní sólo mód z krabice, stejně bych ale byla radši, kdyby byly součástí hry promyšlené scénáře na principu těch, jaké využívají hry od Flatout Games – Kaskádie, Pokojovky a Pelíšek - které mi přijdou pro sólo bezkonkurenčně nejlepší.

Závěrem

Krajina zvířat je nádherně vypadající rychlá abstraktní hra, která zábavně kombinuje principy známé z různých podobných titulů.

Nejvíce se samozřejmě nabízí srovnání s Kaskádií, která je též založena na principu sestavit krajinu a umístit do ní zvířata tak, aby se co nejlépe obodovaly jak druhy krajin, tak žetony zvířat. Krajina zvířat je rozhodně větší mozkolam, protože bodovací podmínky různých druhů krajin i umisťování zvířat jsou komplikovanější. Když se vám ale podaří pěkná kombinace, je to skvělý pocit.

Ve hře najdete i výběr sady dílků z nabídky podobně jako v Azulu, umisťování dílků do předem vymezeného prostoru jako v Pelíšku či stavění žetonů do výšky jako v Akropolis.

Sólo mód na principu překonávání svého skóre se může poměrně rychle ohrát, větší znovuhratelnost hra získává díky neoficiální fanouškovské sólo kampani.

Krajina zvířat je pro mě velmi příjemným překvapením a určitě se bude na stůl dostávat opakovaně. Mou nej abstraktku Kaskádii nepřekoná, ale řadí se po bok dalších oblíbených a své místo na poličce si rozhodně zaslouží.

 

Za poskytnutí hry na recenzi velmi děkuji vydavatelství Blackfire.

 

Krajina zvířat (Harmonies)

Autor: Johan Benvenuto

Ilustrátor: Maëva da Silva

Vydavatel: Blackfire, Libellud

Čeština: ano, lokalizace

Komentáře