Divukraj Slyšte! Slyšte! a Legendy z pohledu sólohraní


Divukraj
(recenzi základní hry si můžete přečíst tady) je mojí srdcovou záležitostí, a tak jsem se samozřejmě velmi rychle začala poohlížet po dostupných rozšířeních. První volba padla na malé rozšiřující balíčky Slyšte! Slyšte! a Legendy. Obsahují totiž karty, které původně byly bonusem ke kickstarterové verzi základní hry a nyní se dají pořídit v originále pouze zakoupením tzv. Collector´s Edition (sběratelské edice). My máme to štěstí, že se vydavatelství REXhry podařilo nám přinést alespoň tyto dvě části bonusů také v češtině v podobě malých rozšíření.

Součástí Collector´s Edition je kromě karet Extra! Extra! (Slyšte! Slyšte!) a Legends (Legendy) ještě tzv. Rugwort Pack: 3 značně škodící karty s králem Břitvou využitelné ve hře více hráčů, 6 černých krysích meeplů a lepší kostka pro sólo hru; a také kovové „mince“ (nahrazující kartonové žetony bodů). Nic zásadního nám tak v české verzi po přidání dvou malých rozšíření už nechybí, i když já bych si moc přála ještě ty dřevěné krysí figurky, aby mohl Břitva na hrací plán vysílat tu správnou bandu.

Komponenty

Balíček Slyšte! Slyšte! obsahuje 15 nových karet, které se zamíchají do standardního dobíracího balíčku. Najdeme zde 3 nové budovy (Novinový stánek, Cirkus a Hryzbalové hřiště) a ke každé z nich také odpovídajícího obyvatele (Kamelota, Žongléra a Hryzbalového hráče).


Balíček Legendy obsahuje 10 nových karet, tentokrát každou jen v jedné kopii. Najdeme zde 5 karet slavných míst a 5 karet legendárních tvorů, z nichž si vždy před hrou hráč vylosuje jednu kartu od každého typu.

Pokud máte Legendy jako já už z prvního tisku, můžete si všimnout dvou drobných chyb v překladu: na kartě Krasoň Tušil má být Kronikář, nikoli Historik, a hostinec U Starého dubu má poskytovat slevu o 4, ne o 3, suroviny. V nedávném dotisku je již vše opraveno a majitelé první verze si mají navíc možnost vyzvednout opravené karty, měly by být kromě domovské Planety her k dispozici i v dalších deskoherních speciálkách.

Všechny karty stejně jako u základní hry zdobí nádherné ilustrace Andrewa Bosleyho.

Z pohledu sólohraní

Poté, co jsem přimíchala karty ze Slyšte! Slyšte! do základního balíku, a zahrála si s nimi pár prvních sólo her, začala jsem pochybovat o tom, že to byl dobrý nápad. Dostat do hry karty potřebné ke splnění významných událostí se zvětšením počtu karet v balíku (kdy samozřejmě karty z rozšíření na žádnou z událostí nejsou potřeba) stalo ještě náročnějším. Nicméně rozhodla jsem se dát jim ještě šanci a postupně si je oblíbila. 


Jsou to poměrně silné karty, nejvíc se mi líbí Novinový stánek, který je sám o sobě za 3 body a ještě přidává spoustu bodů za větší množství dokončených událostí, což se v sólu hodí. Cirkus zase může pomoci s prolízáváním balíkem, umožní totiž dobrat kartu za každou další zelenou budovu ve vašem městě.

Tvorové a budovy z rozšíření Legendy fungují trochu jinak než běžné karty. Na začátku hry si vylosujete jednoho legendárního tvora a jednu legendární budovu. Ty pak budete mít možnost v průběhu hry vyložit do svého města, a to buď po zaplacení uvedených surovin, nebo výměnou za kartu běžného typu, jejíž název je uvedený v červeném praporku na legendární kartě. Pokud takovou kartu máte ve svém městě, odhodíte ji na odkládací balíček a místo ní si do města vyložíte kartu legendární. Místo běžného krále se vám tak například v městečku usídlí Ctirad Udatný a na místo obyčejné farmy postavíte Zelný trh. Poté, co dostanete legendární kartu do hry, nemůžete již vykládat další kopie běžné karty uvedené na červeném praporku. Také není možné použít Prastrom k vyložení legendárního tvora.


Legendární karty jsou opravdu mocné, přinášejí více vítězných bodů a mají vylepšené schopnosti. Zejména legendární tvorové přinášejí do sólo hry zajímavé možnosti. Krasoň Tušil a Erbenka vám umožní probrat se větší částí dobíracího balíku. Ctirad Udatný vás bohatě odmění za každou splněnou událost. A Amálie Blyštivá dokonce umožní dokončit událost, přestože nesplňujete podmínky pro její dokončení.


Navíc vám každá z legend poskytuje jedno místo ve městě navíc. To znamená, že pokud vyložíte obě legendární karty do hry, vaše město může čítat 17 karet namísto obvyklých 15. Aby váš vyšší bodový zisk nebyl vůči Břitvovi nefér, dostane král krysáků za každou vámi vyloženou legendární kartu 3 vítězné body a vyloží dvě karty z Louky namísto obvyklé jedné (česká pravidla Legend tuto úpravu pro sólo hru nezmiňují, nicméně dá se dohledat v pravidlech anglické Collector´s Edition).

Závěrem

Jsou tedy malé rozšiřující balíčky Slyšte! Slyšte! a Legendy nezbytné? Určitě ne. Základní hra poskytuje dostatek karet, aby se jen tak neohrála, a můžete si užít desítky partií jenom s ní bez jakéhokoli rozšíření. Navíc přes 200 korun za balíček 10 (respektive 15) karet není zrovna málo.

Nicméně stejně bych je doporučila každému, kdo má Divukraj rád, hodně se k němu vrací a uvítá malé ozvláštnění, bez zásadní změny hry.

Pokud se s Divukrajem teprve seznamujete, se zařazením jakéhokoli rozšíření bych určitě počkala, dokud se vám základní hra neohraje tak, že budete mít chuť na drobnou změnu.

A kdybych si měla vybrat jen jeden z balíčků? Byly by to spíš Legendy, protože přinášejí do hry nový typ karet a pro sólo hru se mi zdají vhodnější než Slyšte! Slyšte! jednak tím, jaké efekty jednotlivé karty mají, a také tím, že se nepřidávají do dobíracího balíku a nesnižují tak už tak malou pravděpodobnost, že se v průběhu hry dostanete ke kartám, které potřebujete pro splnění konkrétních významných událostí.

Já nelituji koupě ani jednoho z rozšiřujících balíčků. Slyšte! Slyšte! mám trvale zamíchané v balíku karet a s Legendami hraji někdy, podle nálady. Je trochu škoda, že je legendárních karet tak málo, 5 tvorů a 5 staveb neposkytuje velkou variabilitu tohoto rozšiřujícího prvku. Nicméně to by se mělo změnit s nejnovějším rozšířením, které nedávno proběhlo Kickstarterem, a které by mělo kromě jiného přinést také další legendární karty.

 

Divukraj Slyšte! Slyšte! (Everdell Extra! Extra!)

Divukraj Legendy (Everdell Legends)

-                         - jedná se o rozšíření, nutno vlastnit základní hru

Autor: James A. Wilson

Ilustrátor: Andrew Bosley

Vydavatel: REXhry, Starling Games

Čeština: ano, lokalizace

 

Komentáře