Mých 10 nejočekávanějších novinek roku 2023


Na jaké tituly, které byly oznámeny pro letošní rok v češtině se těšíte nejvíc? U mě je to tato desítka. Pár kousků tam zůstalo z loňského výběru, ale těch se (snad) už dočkáme o to dříve.

10. Zaklínač: Starý svět (Witcher: the Old World) - na tuhle epickou novinku ze světa Zaklínače čekáme už dlouho a ještě si nejspíš několik dalších měsíců počkáme, i dodání z Kickstarteru se neustále odsouvá. V češtině přinese vydavatelství Blackfire.


9. Festival zvířátek (Maple Valley) - nová samostatná hra ze světa Creature Comforts (Útulná doupata). Stejně jako předchozí titul nám ji přinese vydavatelství BoardBros. Dle jejich oznámení na Facebooku by mělo být možné z kraje roku předobjednat hru přímo u nich, a to včetně Kickstarterové verze.


 8. Zoo Tycoon - horká novinka podle počítačové hry, na kterou nedávno skončila crowdfundigová kampaň. Mělo by se jednat o poměrně komplexní a dlouhou hru, ovšem s nádherným vizuálem a zvířecími meeply. Velmi mě láká tématem, tak uvidíme, jak obstojí herně. V češtině vydá Blackfire.

7. La Granja: Deluxe Master Set - vylepšená a rozšířená verze euro hry La Granja (původně z r. 2014), ve které se stanete majitelem farmy na Mallorce. Tato aktualizovaná verze přináší kromě nového vzhledu i spoustu dodatečných modulů včetně nového sólového režimu Dávida Turcziho. V češtině vydá Tlama Games.

6. Spící bohové - velká příběhová hra Ryana Laukata je už opravdu za dveřmi (respektive na lodi) a nedávno na ni byly spuštěny předobjednávky v obchodech. Většinou se mi v poslední době stává, že čím dýl trvá, než hra dorazí, tím míň se na ni těším, ale tady je to naopak a Spící bohové se dostávají do popředí nejočekávanějších titulů. Na naše stoly hru přinášejí REXhry.

5. Planet Unknown - v zahraničí velmi dobře hodnocená hra s tetrisovými dílky a sci-fi tematikou. V češtině nám ji přinese Fox in the Box.


4. Pokojovky (Verdant) - nová hra od tvůrců Pelíšku a Kaskádie. Ty patří k mým oblíbeným hrám, takže se moc těším i na Pokojovky. Místo dílků jsou zde karty, ale opět by neměla chybět série sólo scénářů, které činí tyto abstraktní hry od Flatout Games ideálními relaxačními sólovkami. V češtině opět vydá Mindok, hra by měla být k dispozici od začátku května. Víc o hře jsem psala tady.

3. Zelená planeta (Earth) - karetní engine building s přírodní tematikou a sólem proti automatickému hráči. V češtině chystá Mindok, měla by vyjít letos v červnu. Víc o hře jsem psala zde.

2. Legendy Dávnozemě (Dwellings of Eldervale) - moje nejočekávanější hra roku 2022, snad se jí již letos opravdu dočkáme. V češtině ji chystá Fox in the Box a více o hře jsem psala tady.

1. Life of Amazonia - novinka od tvůrců Divoké Serengeti, opět plná krásných zvířecích meeplů, tentokrát ale na jiných herních principech. Měla jsem možnost si vyzkoušet prototyp hry (multiplayer, sólo ještě nebylo k dispozici, ale vzhledem k solitérní povaze hry věřím, že i to bude fungovat výborně) a byla jsem z ní opravdu nadšená. O to víc mě potěšilo, že se líbila i v REXhrách, a stejně jako předchozí titul od Bad Comet ji přinesou na naše stoly.


Čestná zmínka: Příšeří (Keep the Heroes Out) - kooperativní hra s prvky deckbuildingu, ve které se v roli příšer snažíte bránit podzemí před otravnými hrdiny. Hru mám již doma z Kickstarteru (proto ji zmiňuji takhle pod čarou) a je skvělá. Je těžké vyhrát (ale můžete si zvolit snadnější obtížnost), obsahuje spoustu scénářů a nádherné meeply příšer. Na podzim oznámil české vydání Mindok.


 

 

Komentáře