Pokojovky - recenze z pohledu sólohraní


Jakmile jsem zjistila, že Flatout Games chystají třetí hru (v originále Verdant) do série Calico/Pelíšek, Cascadia/Kaskádie, bylo mi jasné, že ji budu potřebovat. Série sólo výzev, které zmiňované tituly obsahují, považuji za ideální druh sólo módu pro tento typ abstraktních her a Kaskádie patří mezi moje nejoblíbenější hry vůbec. Dostojí Pokojovky stejné kvality a má smysl je pořizovat, pokud už máte některou z předchozích her trilogie?

Počet hráčů: 1-5

Věk: 10+

Příprava: 4 minuty

Sólohra: 20-30 minut

Ve hře Pokojovky se budete snažit zútulnit svoje bydlení pomocí pokojových rostlin z celého světa a různých doplňků. Budete dbát na to, aby rostliny byly v místnostech s vhodnými světelnými podmínkami a co nejlépe vám rostly.

V každém tahu si vyberete z nabídky kombinaci karty a žetonu. Karty si budete postupně skládat před sebe do mřížky 3x5 s tím, že se musí vždy střídat karty rostlin s kartami místností. Žetony mazlíčků a nábytku můžete ukládat do jednotlivých místností, zatímco žetony náčiní (lopatku, konvičku a hnojivo) budete využívat jednorázově k urychlení růstu vašich květin.

Komponenty

Komponenty jsou, jak jsme z předchozích titulů série zvyklí, opravdu kvalitní. Žetony jsou z pevného kartonu a opět zde na ně nechybí krásný látkový pytlík. Karty jsou kvalitní, a pokud neobalujete vše jako já, asi by to nebylo ani nutné.


Za pozornost stojí zejména nádherné ilustrace pokojovek od Beth Sobel a roztomilé dřevěné žetony lístků.

Ukázka karet úkolů, které využijete při hře pro pokročilé a při hraní scénářů.
 

Ke hře vyšla i tato sada promo karet, kde jsou rostliny bez květináčů a nové karty úkolů.

 

Z pohledu sólohraní

Sólo mód funguje na stejném principu, jak jsme již zvyklí z Pelíšku a Kaskádie – buď můžete hrát standardní sólo hru a porovnat své skóre s tabulkou (což je fajn třeba pro první partii), nebo se pustit do série patnácti scénářů, které vás donutí zaměřit se na různé strategie a budou před vás stavět postupně stále větší výzvy. 

Pravidla jsou napsaná srozumitelně, a ač se může hra zprvu zdát příliš komplikovaná, není tomu tak. Oceňuji navíc, že v pravidlech pro sólovou hru je připomenutý i počet květináčů každého druhu, které budete potřebovat (liší se podle počtu hráčů), a nemusíte ho dohledávat v tabulce na začátku pravidel. 


Proměňování nabídky v sólu funguje opět posunutím doprava po každém tahu a odhozením sloupce nejvíce napravo. V Pokojovkách je ale tahle údržba poměrně zdlouhavá a nešikovná (sesunout najednou sloupec čítající žeton květináče, dvě karty a mezi nimi další žeton se ukázalo jako nemožné), je to ale negativum, které jsem schopna hře odpustit.

Samotné hraní scénářů je totiž velmi zábavné a návykové. Každý scénář opět určuje, jakou kombinaci bodovacích karet máte použít a jakou bodovou hranici je nutné dosáhnout pro vítězství. Od čtvrtého scénáře se navíc přidávají různorodé podmínky, které musíte splnit, jinak prohrajete (např. musí všechny vaše rostliny plně dorůst, musíte mít všechny druhy rostlin, musí panovat plná shoda osvětlení, musíte nasbírat sadu 8 žetonů nábytku/mazlíčků, nesmíte použít žetony lopatky/konvičky apod.). Ty značně zvyšují náročnost hry, protože standardně máte docela dost možností, co dělat a za co získat body. Zároveň jsou ale některé náchylnější na podíl náhody (např. když musíte nasbírat kompletní sadu různých druhů rostlin nebo žetonů, může se stát, že nějaká barva vůbec nepřijde do hry).  

Závěrem

Pokojovky jsou krásnou abstraktní hrou, ve které se budete v mřížce karet 3x5 snažit sestavit to nejútulnější bydlení plné zeleně a různých doplňků. 

Hra je o něco komplexnější než Kaskádie, ale na druhou stranu to není takový mozkovar, jak jsem se po přečtení pravidel obávala.

Tím, že je tentokrát prostor, do kterého si karty skládáte, omezený, může se stát, že vás zařízne náhoda (zejména u scénářů vyžadujících dodržení určitých podmínek nad rámec standardních pravidel). Nemám z toho ale takový pocit zoufalství jako u Pelíšku, kde čekání, zda do hry přijde konkrétní dílek, bylo přítomno v mnohem větší míře.

Náročnější a zdlouhavější je údržba nabídky karet a žetonů po jednotlivých tazích, což je za mě asi největší negativum, které jsem ale schopna hře odpustit.

Pokud máte rádi Pelíšek, Kaskádii nebo třeba Divočinu Severní Ameriky, určitě doporučuji vyzkoušet i Pokojovky. U mě si najdou ve sbírce své místo všechny. Kaskádie zůstává mojí srdcovkou, ale Pokojovky mě také velmi chytly a vypadá to, že dlouho nepustí.

 

Velmi děkuji vydavatelství Mindok za poskytnutí hry na recenzi.

 

Pokojovky (Verdant)

Autor: Molly Johnson, Robert Melvin, Aaron Mesburne, Kevin Russ, Shawn Stankewich

Ilustrátor: Beth Sobel

Vydavatel: Mindok, Flatout Games

Čeština: ano, lokalizace

Komentáře