Toskánsko - recenze z pohledu sólohraní


Toskánsko je velmi očekávaným rozšířením pro hru Vinohrad (mou recenzi základní hry najdete zde), protože podle mnohých je naprosto esenciálním rozšířením, bez kterého si hru již nedovedou představit. Je tomu opravdu tak? A hlavně, platí to i pro sólohraní?

Počet hráčů: 1-6

Věk: 14+

Příprava: 5 minut

Sólohra: 45-60 minut

Toskánsko přináší do hry tři nové moduly: Specializované pracovníky, Rozšířený herní plán a Zařízení. Můžete je přidat současně, nebo si pro danou partii zvolit jen některé.

Komponenty

Nový herní plán obsahuje pozměněná políčka, kam budete své pracovníky vysílat ve všech čtyřech ročních obdobích. Najdete tu i nové akce jako obchodování, kdy můžete měnit různé zdroje za jiné (i za body) a prodej vína za body. Navíc je zde víc políček s bonusem (některé bonusy jsou i na polích pro hru dvou hráčů), což se v sólu velmi hodí. Nově je udělaná i stupnice vstávání, která poskytuje různé bonusy vždy při přechodu do dalšího ročního období a úplnou novinkou je mapa, na kterou budete umisťovat hvězdičky vlivu v jakési area control mini hře. Herní plán je větší než původní ze základní hry a je oboustranný (použijete stranu podle toho, jestli hrajete i s modulem Zařízení nebo bez něj).

Modul specializovaní pracovníci přináší roztomilé „oblečené“ meeply a možnost využívat jejich speciální schopnosti. Ty se v každé hře budou lišit podle toho, jaké dvě karty vyberete (ne všechny se dají použít v sólo hře). Místo běžného pracovníka si pak můžete připlacením jedné mince vyučit některého ze svých dvou specializovaných pracovníků (celkový limit vašich pracovníků je stále 6).

Karty Specializovaných pracovníků využitelné v sólo hře

Třetí novinkou jsou oranžové karty zařízení, které můžete stavět na novou destičku přidanou k vaší vinici (kde máte místo na dvě karty zařízení) a nebo i na vaše pole, na kterém neroste žádná réva ani na něm nestojí jiné zařízení. Tyto oranžové karty vám poskytují různé skvělé bonusy, ať už ve formě trvalých výhod, vlastních speciálních akčních polí nebo odměn, které získáte na konci každého roku.

Ukázka oranžových karet Zařízení

Z pohledu sólohraní

Sólo mód funguje stejně jako v základní hře, kdy hrajete proti Automě ovládané balíčkem karet. Ten již dobře znáte, protože byl navržen tak, aby fungoval jak se základním hracím plánem, tak s rozšířeným z Toskánska

Novinkou je to, že Automu na začátku hry postavíte na pole s 25 vítězných bodů (stejné pole spouští konec hry i ve hře více hráčů) a na závěr ještě získá body za hvězdičky vlivu. Ty jí umístíte na mapu před začátkem partie a bude jich mít víc než vy (využijete pro Automu hvězdičky dvou barev). 


Sólo hra se tak stává opravdovou výzvou, není lehké nad Automou zvítězit ani při běžné obtížnosti (mně se to povedlo při pátém pokusu), což vás ale zase motivuje to zkoušet a zkoušet (zvládla jsem čtyři partie během jednoho dne a kdybych měla ještě čas, klidně bych dala ještě). Rozhodně doporučuji hrát s komplet rozšířením, protože oranžové karty zařízení vám mohou hodně pomoct a když se ve hře sejdou správní specializovaní pracovníci, stane se získávání cenných bodů o dost snazší (já jsem si nejvíc oblíbila Farmáře, který vám umožní získat bonus z jiného akčního pole u dané akce, než na kterém stojí, a Profesora, díky kterému si můžete vrátit do zásoby jednoho vašeho běžného pracovníka dříve umístěného ve stejném ročním období). Ve hře je pořád přítomna náhoda v tom, jaké karty vám zrovna přijdou, díky novým akčním polím s ní ale můžete víc pracovat (například, když vám nepřijde vhodná objednávka, víno můžete za body prodat). 

 

Závěrem

Toskánsko je opravdu skvělé rozšíření k již tak výborné hře Vinohrad. Přidává tři moduly, které můžete zapojit současně, nebo i jednotlivě, pro sólo ale rozhodně doporučuji přidat je všechny, aby hru nebylo extrémně obtížné, ne-li nemožné, vyhrát i na běžnou obtížnost.  Výzva je to totiž pořádná i tak.

Líbí se mi, že rozšíření přináší více možností akcí a zajímavější herní rozhodnutí a zároveň trochu redukuje náhodu ve hře, i když samozřejmě vzhledem ke kartám je přítomna stále (ale máte víc možností, co s tím dělat).

Co by někomu mohlo vadit, je, že hra s Toskánskem je o něco delší, z půlhodinové rychlovky se stává 45-60 minut dlouhá partie. Pořád je to ale velice příjemná oddechovka, kterou mám chuť dát po dohrání partie hned ještě jednou.

Při prvních dvou partiích jsem si říkala, že je hra s rozšířením v sólu až příliš obtížná a že možná byl lepší jen základ, ale pak jsem si nové možnosti, které přináší, zamilovala natolik, že už by mi asi chyběly. Pokud vám tedy nevadí o trochu delší herní doba a větší obtížnost, mohu Toskánsko rozhodně doporučit.

 

 

Velmi děkuji vydavatelství Albi za poskytnutí tohoto rozšíření na recenzi.

 

Toskánsko (Viticulture: Tuscany Essential Edition)

Autor: Jamey Stegmaier, Alan Stone

Ilustrátor: Beth Sobel

Vydavatel: Albi, Stonemaier Games

Čeština: ano, lokalizace

Komentáře