Velkopark - recenze z pohledu sólohraní


Naturopolis mě jakožto pokračovatel Velkoměsta s pro mě milejším tématem i barevností zaujal už na Kickstarteru. Jak už to tak ale u her od Button Shy Games bývá, vzhledem k vysoké ceně dopravy se od nás bohužel vůbec nevyplatí jejich tituly podporovat. O to víc mě potěšilo, když REXhry oznámily vydání v češtině. Jak se Velkopark od Velkoměsta liší a která z her se mi líbí víc?

Počet hráčů: 1-4

Věk: 8+

Příprava: půl minuty

Sólohra: 10-15 minut

Hra Velkopark navazuje na úspěšný titul Velkoměsto (které jsem recenzovala tady). Opět se jedná o 18 kartovou mini hru a české vydání již rovnou obsahuje i dvě jedno kartová rozšíření (Points of Interest a Nessie), která k této hře dosud vyšla.

Budete místo města budovat národní park. Karty opět obsahují 4 druhy území – tentokrát jsou to lesy (tmavě zelené), jezera (tmavě modrá), louky (růžové) a hory (světle šedé). Nově jsou na některých územích tábořiště a kromě silnic zde najdeme také řeky. Na obojí se odkazují bodovací podmínky na některých kartách.

Komponenty

Ve stejné krabičce, jakou znáte od Velkoměsta, najdete 20 karet (18 pro základní hru + dvě rozšíření) a pravidla. Karty jsou opět oboustranné, kdy na jedné straně jsou území a na druhé různé bodovací podmínky.

Z pohledu sólohraní

Základní pravidla zůstávají stejná jako u Velkoměsta. Tedy vyložíte z balíčku 3 karty stranou s bodovacími podmínkami nahoru, zbylé zamícháte a utvoříte dobírací balíček. Z něj jednu kartu vyložíte na stůl, ta bude základem vašeho parku. Postupně pak stavíte krajinu, vždy máte v ruce na výběr tři karty, jednu z nich přiložíte a doberete si novou.

Pravidla umisťování karet jsou také stejná (nově umisťovaná karta se musí dotýkat alespoň jednou stranou území, nikoliv jen rohem, a můžete také jedno či více území překrýt), navíc je zde nová podmínka, že silnice a řeky nesmí na sebe navzájem navazovat.


Pokud se vám podaří získat alespoň tolik bodů, kolik udává součet čísel v levém horním rohu na skórovacích kartách, vyhráváte hru. Bodování je také stejné jako u Velkoměsta (získáte tedy body za bodovací podmínky na kartách plus jeden bod za každé území v největší skupině každého druhu), rozdíl je akorát v tom, že za silniční daň odečítáte dva body za každou silnici. Silnice tu totiž nejsou na všech kartách a dají se tak lépe napojovat (na části karet jsou jenom řeky, na části jen silnice a na části obojí).

Díky tomu, že je spousta možných kombinací bodovacích podmínek, se vám hra určitě hned tak neohraje. Některé kombinace je o něco snazší splnit než jiné (když se vám sejde více karet zaměřujících se např. na řeky najednou, tak je hra komplikovanější), ale vždycky máte možnost dát hned další partii s jinou kombinací. Celkově mi Velkopark přijde víc na relax, tématem, vizuálem i hratelností, a to mi vyhovuje. 


Pokud byste si hru chtěli zpestřit, máte v krabičce k dispozici dvě mini rozšíření. Lochneska funguje podobně jako rozšíření NičitelVelkoměstu. Jakmile je její karta odhalena, musíte ji umístit do svého parku. Nelze ji ničím překrýt a za úkol máte propojit okraje její karty s řekami. Pokud se vám to nepodaří, přijdete o dva body za každý okraj Lochnesky, který není propojen s řekou. Druhým rozšířením jsou Zajímavosti v parku. Ty fungují úplně stejně jako ZajímavostiVelkoměstu. Na začátku hry umístíte kartu Zajímavostí pod počáteční kartu a na konci hry získáte bod za každé území stejného druhu, jako má Zajímavost, pokud s ní sousedí stranou.

Rozšíření Lochneska a Zajímavosti v parku

 

Závěrem

Velkopark je vynikající mini karetní hra navazující na úspěšné Velkoměsto. Mně osobně se líbí ještě o něco víc, jednak barevností, tématem (stavíte tentokrát národní park), ale i hratelností, přijde mi víc relaxační, o něco menší mozkovar, díky tomu, že zde přibyly řeky a ubylo silnic. Samozřejmě ale záleží také na tom, jak se v dané partii sejdou bodovací karty.

Znovuhratelnost i jen základní hry je opět díky velkému množství kombinací bodovacích karet výborná a navíc máte ještě v krabičce dvě jedno kartová rozšíření pro zpestření hry po více partiích.

Pokud by vám ani to nestačilo, společně s Velkoparkem vyšlo i další samostatně hratelné pokračování Velkostatek, nové malé rozšíření Doprava pro Velkoměsto a také Velkovšechno, díky kterému můžete dva nebo všechny tři tituly ze série zkombinovat. Pokud by vám tedy jedna hra byla málo, můžete svou sbírku ještě rozšířit.

Já si asi vystačím s Velkoparkem, který mě opravdu nadchnul a řadím ho rovnou ke svým oblíbeným mini hrám na cesty po bok Citrusů.

 

 

Za poskytnutí hry na recenzi velmi děkuji vydavatelství REXhry.

 

Velkopark: rozšířené vydání (Naturopolis)

Autor: Steven Aramini, Danny Devine, Paul Kluka

Ilustrátor: Marty Cobb, Danny Devine

Vydavatel: REXhry, Button Shy Games

Čeština: ano, lokalizace

Komentáře