Crowdfunding 2022 - co mě nejvíc zaujalo


Stejně jako vloni jsem tu s článkem věnovaným hrám, které se v uplynulém roce objevily na crowdfundingových platformách (zejména Kickstarter a Gamefound) a které mě zaujaly natolik, že jsem vážně zvažovala jejich podpoření (a někdy i dokonce podpořila, přestože se tomu snažím spíš vyhýbat, jelikož se to už příliš nevyplatí).

Letos jsem se rozhodla zahrnout jen hry, které zatím nebyly oznámeny v české lokalizaci, takže mé velmi očekávané tituly (které již oznámeny byly, jupí!) jako je Life of Amazonia (REXhry), Earth (Zelená planeta, Mindok), La Granja: Deluxe Master Set (Tlama Games), Zoo Tycoon (Blackfire), či Maple Valley (Festival zvířátek, BoardBros) najdete jen v předchozím článku věnovanému očekávaným novinkám.

Navíc se dokonce podařilo, že dvě crowdfundingové novinky roku 2022, na které jsem se velmi těšila, již ve stejném roce vyšly i česky! Takže rozhodně stojí za zmínku zde: Encyklopedia (Encyklopedie, Blackfire) a Wayfarers of the South Tigris (Cestovatelé Jižního Tigridu, Tlama Games). 

A které že tituly (zatím?) oznámeny v češtině nebyly, ale přesto bych je ráda viděla na svém herním stole?

1. The Castles of Burgundy: Special Edition - velmi oblíbená euro klasika Stefana Felda The Castles of Burgundy se dočká nové speciální edice díky spolupráci Ravensburgeru s Awaken Realms. Kromě nové grafiky a luxusního zpracování se můžeme těšit i na nové rozšíření a vylepšený sólo mód. Už dlouho jsem zvažovala přidat tento legendární kousek do své sbírky a s novou edicí a nabídkou výhodné společné objednávky z Gamefoundu již nebylo o čem.


2. Legacy of Yu - hry od Garphill Games patří k mým velmi oblíbeným, takže tuto (poprvé čistě sólo) kampaňovou hru si nemohu nechat ujít. Stále ještě doufám ve vydání od Tlama Games, kteří přinesli v češtině z Ancient Anthology série již jak Nájezdníky ze Skýtie, tak i Hadriánův val. Případně nebude problém sehnat hru v retailu alespoň v angličtině.


3. Euthia Resurrected - po nevydařené kampani českých autorů z Diea Games na Gamefoundu jsme se díky spolupráci s britskými Steamforged Games dočkali kampaně nové, tentokrát na Kickstarteru. Kromě dotisku základní hry (již pouze v angličtině) zde můžete pořídit nové rozšíření (i v češtině), jehož jedna část by měla být zásadním vylepšením sólo módu této epické fantasy deskovky. Hra nepůjde později zakoupit v retailu a pledge manager by se měl zítra uzavírat, je tedy poslední možnost kampaň podpořit.


4. Septima - hry od Mindclash Games mě vždycky lákaly, tato novinka by měla být z jejich portfólia nejpřístupnější a moc hezky vypadá. Stále doufám, že se jí ještě někdo z českých vydavatelů chopí.


5. Trailblazer: The John Muir Trail - nádherné ilustrace Andrewa Bosleyho, obdobné téma jako ve hře Parky, ale slibující hráčtější hru. Rozhodně něco, co bych ráda vyzkoušela.

6. Trailblazers - krátce po kampani na předchozí zmiňovaný titul se objevila tato menší hra s podobným názvem, jedná se ale o úplně jinou hru využívající pokládání a překrývání karet s cestami, push your luck a set collection. Navíc obsahuje hned několik možností sólo módu. Na první pohled mi připomněla trochu hry od Button Shy Games, i když tady to balení nebude až tak minimalistické. Každopádně hra vypadá jako super volba na léto na cesty a doufám, že se mi podaří k ní někdy dostat a vyzkoušet.

7. Night Parade of a Hundred Yokai: Cursed Throne Expansion - v kampani bylo možné získat nové rozšíření, ale i základní hru. Po úspěchu Keep the Heroes Out (vyjde v češtině od Mindoku jako Příšeří), za kterou stojí stejný autor, ilustrátor a vydavatel v jedné osobě Luís Brueh, mám chuť vyzkoušet i tento jeho předchozí titul. Herní mechanismy jsou odlišné, Night Parade je hlavně o area control, ale opět tu najdeme nádherné velké meeply, hezky ilustrované karty a četla jsem dobré ohlasy i na sólo hru.


8. Voyages - jediná hra z tohoto seznamu, kterou jsem už měla možnost si zahrát. Jedná se o velmi pěknou roll and write print and play hru, kterou si můžete stále pořídit přes web vydavatele. Pokud máte rádi zakreslovací hry, určitě doporučuji k vyzkoušení.

9. Palm Laboratory - trochu nenápadně schovaná pod kampaní na větší hru stejného autora se objevila novinka Palm Laboratory. Kdo ze sólohráčů by neznal Palm Island, malinkou karetku, která je poměrně unikátní tím, že ji můžete hrát jen v ruce, bez nutnosti pokládat cokoliv na stůl. Palm Laboratory využívá stejného principu a díky hromadné objednávce, ke které jsem se přidala, se budeme moct podívat časem na hru blíž.


10. Motor City - téma automobilového průmyslu mě sice moc neláká, nicméně předchozí dva tituly ze série (Fleet the Dice Game a Three Sisters) patří mezi mé nejoblíbenější roll and write hry vůbec, takže jsem zvědavá s čím autoři přichází tentokrát .

11. 20 Strong - hry od Chip Theory Games jsou mezi sólohráči oblíbené a tentokrát přichází poprvé s čistě sólo hrou. Mělo by se jednat o malou, rychlou (do 30 min) karetně kostkovou hru, která bude pomocí rozšíření zasazená postupně do různých světů her vydavatele (pro začátek Too Many Bones a Hoplomachus: Victorum).

12. Fit to Print - novinka vydavatelství Flatout Games (od nichž máme díky Mindoku v češtině již skvělou Kaskádii, Pelíšek a chystané Pokojovky) a autora Petera McPhersona (jehož Městečka na dlani vydaly u nás REXhry). Stát se editorem tisku ve zvířecím městečku zní lákavě, tak uvidíme, jak se bude hře dařit, jestli se třeba časem neobjeví i na našem trhu.

13. Sleeping Gods: Distant Skies - jedná se o samostatně hratelné pokračování velké příběhové hry Sleeping Gods, kterou co nevidět přinesou REXhry v češtině pod názvem Spící bohové. Můžeme doufat, že se hře bude dařit a třeba se časem dočkáme i Distant Skies.

14. Unconscious Mind - novinka vydavatelství Fantasia Games, jejichž předchozí hru, Věčná zima: Paleoindiáni, nedávno přineslo na náš trh vydavatelství Tlama Games. Uncounscious Mind kombinuje workerplacement, engine building, programování akcí a několik rondelů. O nádherné ilustrace se postarali mimo jiné Andrew Bosley a Vincent Dutrait. Téma psychoanalýzy mi přijde pro deskovku trochu zvláštní, ale stejně jsem na hru velmi zvědavá.

15. Skytear Horde - karetní fantasy castle defense, který je dle ohlasů nejlepší právě v sólu (případně lze hrát koop) a přináší prý podobný zážitek jako z hraní Keyforge, Hearthstone nebo Magic the Gathering.


 


 

Komentáře