Crowdfunding 2021 - co mě nejvíc zaujalo


A máme tu další ohlédnutí za uplynulým rokem. Rok 2021 byl pro mě zlomový také v tom, že jsem začala ve velkém sledovat a v menší míře i podporovat hry na Kickstarteru a Gamefoundu. Do té doby jsem tomuto lákadlu úspěšně odolávala, maximálně jsem se přidala do nabídnuté skupinové objednávky jako v případě her Cascadia a Creature Comforts. Jenže pak přišel na KS Everdell Complete Edition... a tím to všechno začalo.

V následujícím výčtu najdete hry, které mě v rámci crowdfundingu v uplynulém roce nejvíc zaujaly. Některé jsem podpořila, u jiných z finančních důvodů vyčkávám a doufám, že se k nám časem dostanou v retailu. Jsou řazeny tak, jak se v průběhu roku kampaně objevovaly, ne podle bližších preferencí.

1. Everdell Complete Edition - Divukraj je moje velká srdcovka a vzhledem k tomu, že sběratelské edice základní hry i jednotlivých rozšíření obsahují věci, které se u nás špatně shánějí, a Complete Edition byla na Kickstarteru za skvělou cenu, byla to jasná volba. Moc se těším zejména na rozšíření Mistwood, které přidá do hry nový, vylepšený sólo mód.


2. It´s a Wonderful Kingdom - hra navazující na It´s a Wonderful World, tentokrát jen pro 1-2 hráče. IAWW mě lákal herně, ale tématem moc ne. Kingdom je ovšem jasná volba. Škoda, že na Kickstarteru to vyšlo hodně draze, a tak jsem se rozhodla vyčkat. Naštěstí jsme se hry dočkali v lokalizaci od Tlama Games, dokonce je od začátku roku již v prodeji. Trochu mě ale přesto mrzí KS exklusive modul, který není součástí retailové edice.


3. The Witcher: Old World - Zaklínače mám moc ráda, takže tohle je must have, přestože zatím moc nevíme, jestli to bude opravdu dobrá hra, tím spíš sólo. Ale moc doufám, že mě to bavit bude. Víc jsem o hře psala v době kampaně tady. Dočkáme se jí i v lokalizaci od Blackfire.


4. Keystone: North America - krásné zvířecí ilustrace této abstraktní hry mě velmi lákaly. Protože si ale nemůžu dovolit backovat tolik her, rozhodla jsem se počkat. Vyplatilo se, hru pro nás totiž chystá vydavatelství Mindok, na pulty obchodů by se měla dostat v první části roku. 

5. Chai: Tea for 2 - moc hezky vypadající dice placement, na jehož vizuálu se podílel mimo jiné Andrew Bosley. Kickstarterová deluxe verze obsahuje navíc krásné dřevěné komponenty a malinké plechové krabičky na ně. Českou a sloveskou lokalizaci přislíbilo slovenské Ihrysko. Více jsem psala zde.

6. Spire´s End Hildegard - karetní příběhová hra určená primárně pro jednoho hráče s vikingskou tematikou a zajímavými ilustracemi.

7. Lands of Galzyr - příběhová dobrodružná hra se zvířecími hrdiny od finského Snowdale Design. Víc jsem sepsala v době kampaně tady.


8. Flamecraft - workerplacement s roztomilými ilustracemi dráčků, kteří pomáhají v různých obchodech ve městě. Později byla oznámena lokalizace, vyjde v češtině díky vydavatelství REXhry jako Draci v práci (pravděpodobně bez deluxe KS obsahu).

9. Wild Serengeti - asi jediná hra, o jejíž lokalizaci jsme věděli dokonce dříve, než hra vůbec přišla na Kickstarter. Za tento přístup palec nahoru REXhrám, dokonce se snaží vyjednat i KS promo balíček, který by měl být k české retail edici k dokoupení. Více o hře jsem psala tady.

10. Verdant - po hrách Calico (Pelíšek) a Cascadia (Kaskádie) další abstraktní hra s nádhernými ilustracemi Beth Sobel od Flatout Games. Tentokrát bude využívat místo šestiúhelníkových dílků karty a tématem je pěstování pokojových rostlin. Kickstarterová kampaň tentokrát bohužel narozdíl od předchozích neměla EU friendly shipping, takže mi nezbývá než doufat, že se i tohoto kousku chytí Mindok a přinese ho na náš trh.

11. GROVE: A 9 card solitaire game - jedna z mých nejoblíbenějších Print and Play mini her se dočká vydání od Side Room Games (stejně jako předchozí Orchard). A přestože to ještě Tlama Games oficiálně neoznámili, již v průběhu kampaně byli uvedeni jako český vydavatel. Víc jsem psala zde.

12. Keep the Heroes Out - dungeon crawler tak trochu naopak, kdy se v roli monster budete snažit bránit dungeon před hrdiny. Hra na první pohled zaujme zajímavou grafikou a roztomilými meeples.


13. Honey Buzz: Fall Flavours - v listopadu proběhla kampaň na rozšíření ke krásné hře od Elf Creek Games, Honey Buzz.  Doufám, že dotisku základní hry, na který už skoro rok marně čekám, se dočkáme dřív než s tímto rozšířením.

14. Too Many Bones: Unbreakable - poslední samostatně hratelné rozšíření velmi oblíbené série Too Many Bones, která mě láká už dlouho, takže sledování této úspěšné kampaně jsem si nemohla nechat ujít.


15. Call to Adventure: Epic Origins - nádherně ilustrované samostatně hratelné rozšíření hry Call to Adventure, která měla u nás vyjít od Mindoku pod názvem Osud dobrodruha (zda nakonec opravdu vyjde je nejisté). Epic Origins by oproti původnímu Call to Adventure mělo mít lépe řešený sólo mód.


16. Call of Kilforth - karetní hra od Hall or Nothing Productions s nádhernými ilustracemi navazující na fantasy Gloom of Kilforth a orientální Shadows of Kilforth. Tentokrát s tematikou moří a pirátů. V rámci pledge manageru bude možné pořídit i předchozí hry ze série.



Komentáře