Mých TOP 10 her vydaných v češtině v roce 2022

A máme tu advent. Letos jsem chtěla doporučení na loňské top tituly stihnout dřív a tenhle článek mám rozepsaný už někdy od léta. S nástupem zpět do práce na plný úvazek ale nestíhám všechny své nápady na články realizovat, a tak mám teď alespoň možnost navázat na adventní sérii článků z loňského roku. V prvním z nich jsem se podívala na hry vydané v češtině v uplynulých letech, kterými stále stojí za to obohatit svoji sbírku, pokud je ještě nemáte, a najdete ho tady. A teď už se pojďme podívat, jaké tituly vydané u nás vloni by v záplavě novinek podle mě neměly uniknout vaší pozornosti.

Vinohrad

Starší hra Jameyho Stegmaiera, která se dočkala českého vydání až po letech díky vydavatelství Albi. Pořád se ale jedná o výborný workerplacement, který se rychle zařadil mezi moje nejoblíbenější hry. Sólo funguje skvěle díky automě od Automa Factory. Letos ke hře navíc vyšlo vynikající rozšíření Toskánsko. Na základní hru i rozšíření tu najdete recenze.

Duchové ostrova

A hned druhý titul, který se dočkal českého vydání až po dlouhé době, i tady ale platí, že je to moc dobře, že jsme se nakonec díky spolupráci vydavatelství REXhry a Fox in the Box dočkali. Vynikající kooperativní hra s originálním tématem, kterou je možné hrát i true sólo za jednoho ducha. I v základu má skvělou znovuhratelnost, kdy můžete postupně objevovat schopnosti jednotlivých duchů, případně jejich kombinace, v různých obtížnostech. A pokud vás hra chytne, chystají se hned dvě rozšíření, která snad dorazí v první třetině roku 2024.

Impérium: Dějiny

Vynikající komplexní deck-building s tématem budování civilizace. Dá se i zkombinovat s druhou samostatně hratelnou krabicí Impérium: Legendy. Pokud patříte mezi náročnější hráče a nevadí vám investovat do naučení hry i partií samotných trochu více času, velmi tuto karetní hru od Fox in the Box doporučuji.

Divočina Severní Ameriky 

Abstraktní karetní hra s perfektním sólo módem, který funguje na principu scénářů, podobně jako například v trilogii Pelíšek/ Kaskádie/ Pokojovky. Tady jsou navíc jednotlivé scénáře provázány příběhem a tvoří tzv. Expediční deník. Pokud si chcete zavařit mozek a kochat se u toho nádhernými ilustracemi, tohle je hra pro vás. Kompletní recenze tady.

Archa Nova

Výborná euro hra s tématem budování zoo, která vyšla v češtině od Mindoku a momentálně se drží na 4. příčce top her na bgg. Sólo je řešené stylem vylepšování svého skóre s podmínkou výhry (neskončit s negativním skóre), ale ani mi tu absence automy nevadí. Již brzy bychom se měli dočkat rozšíření Vodní světy.

Cestovatelé Jižního Tigridu


První hra z nové trilogie Jižního Tigridu, kterou nám stejně jako předchozí sérii Západního království přineslo vydavatelství Tlama Games. Hry od Garphil Games mám velmi ráda a ani tato není výjimkou. Rozchodit automu je tady o něco náročnější a první hra byla hodně o nahlížení do pravidel, ale od druhé partie si to lépe sedlo. Jedná se o titul pro náročné hráče, který, pokud máte rádi dice workerplacement a ilustrátora známého jako The Mico, rozhodně stojí za pozornost.

Citrusy


Kostkovo karetní mini hra Marka Tucka, na kterou nedám dopustit. Hrála jsem již její print and play podobu před oficiálním vydáním, stejně jako předchozí Orchard, a velmi se těším, co nového přinese autorova novinka Forage, které bychom se díky Tlama Games snad měli dočkat časem též v češtině.

Codex Naturalis 


Druhá malá hra vhodná na cesty, která se dostala na tento seznam, je od vydavatelství Mindok, a ač na krabičce stojí 2-4 hráči, existuje k ní výborný oficiální sólo mód, k němuž nepotřebujete nic navíc, jen si přečíst pravidla. Tahle hra byla pro mě jedním z největších překvapení, původně jsem ji ani nechtěla pořizovat, ale jsem moc ráda, že jsem ji nakonec koupila, když jsem chtěla něco malého nového na dovolenou. Získala si pevné místo v mé sbírce a na stůl se dostává opakovaně.

Věčná zima: Paleoindiáni


Krásně vypadající hra kombinující workerplacement, deck building a další mechanismy jako například set collection. Byla to jedna z mých nejočekávanějších her roku. Arnak a Dunu, se kterými je hojně srovnávaná, sice u mě v hodnocení nepřekoná, i tak mě ale Věčná zima baví, automa funguje velmi dobře (i když první partie byla trochu náročnější a je nutné hrát na vyšší obtížnost, aby hra byla výzvou). Ilustrace a produkce jsou parádní a já se těším, až vyzkouším i všechna menší rozšíření, která ke hře v češtině vyšla.

Clans of Caledonia


Ekonomická euro hra pro náročnější hráče, zasazená do Skotska 19. století, která v češtině vyšla díky Tlama Games.  Má krásné dřevěné komponenty, příjemně menší krabici a skvěle se hraje. Jediným malým mínusem je pro mě sólo mód o překonávání svého skóre. I tak si ale ráda znovu zahraju.





Komentáře