Malé hry - tipy na cesty pro sólohráče

Prázdniny jsou tu a s nimi otázka, jaké hry si zabalit s sebou na dovolenou. Pokud nemáte tolik místa, abyste si mohli dovolit vzít si s sebou na léto všechny své oblíbené krabice, bude se hodit inspirace na malé a mini hry, které snadno přibalíte do batohu. Nějaké tipy jsem sdílela vloni na Facebooku a letos jsem se rozhodla podívat na ně trochu blíž a přidat další, které přibyly do mojí sbírky v průběhu roku. Uhodnete, kterých 10 je mých aktuálně nejoblíbenějších? 

Nejprve tedy něco málo o jednotlivých hrách z mé loňské sbírky, co vidíte na první fotce.

Port Royal 

Tahle parádní námořnická karetka se dá hrát díky prvnímu rozšíření obsahujícímu kooperativní režim také v jednom hráči. Byla to první hra, kterou jsem hrála sólo a nahrála jsem se jí opravdu hodně, když jsem se sólohraním začínala. Víc mě baví přece jen klasická kompetetivní verze, ale je to fajn hra, když chcete mít s sebou něco pro hraní s dětmi nebo přáteli, a když nikdo nebude mít náladu, můžete si zahrát sami. Pokud by se vám nelíbily ilustrace této původní verze, nedávno vyšel od Mindoku Big box obsahující všechna rozšíření kompletně v nové grafice. Jen to už bude trošku větší krabice.

Palm Island

Přestože se dá oficiálně hrát i ve dvou, Palm Island většina hráčů považuje za čistě sólo hru. Je unikátní v tom, že ke hraní nepotřebujete stůl, karty držíte po celou dobu v ruce. Můžete tak hrát klidně i cestou v dopravních prostředcích a snadno si hru vytáhnete kdekoli. Jsem moc zvědavá na novinku téhož autora, Palm Laboratory, kterou čekám díky hromadné objednávce z Kickstarteru.

Herbaceous


Karetní hra od Pencil First Games s nádhernými ilustracemi bylinek od Beth Sobel, o které jsem podrobně psala tady.

Fleet the Dice Game

Úžasná komplexnější roll-and-write hra, kterou odehrajete za půl hodinku. Víc informací najdete v mé recenzi zde.

Hero Realms

Příjemný fantasy deck-building, který si díky kooperativnímu rozšíření můžete zahrát i sami. Pro sólo hru potřebujete kromě základní krabičky jestě alespoň jedno z rozšíření (Ruin of Thandar je první část, Lost Village druhá) a alespoň jednoho hrdinu, za kterého budete hrát (Cleric, Fighter, Ranger, Thief, Wizard). Já jsem si vloni zahrála první část kampaně za Zlodějku a letos se, doufám, pustím do druhé. Není to nijak dlouhá kampaň, mně se první část podařilo úspěšně projít napoprvé, takže během třech partií, ale můžete si pak zahrát za jinou postavu, nebo za kombinaci dvou postav, což je prý o poznání těžší.

Squire for Hire a Squire for Hire: Mystic Ruins

Malinkaté kapesní karetky pro 1-2 hráče (když máte obě, jde je zkombinovat a hrát až ve 4, což jsem nezkoušela). Každá obsahuje 18 karet, které si budete vykládat před sebe a různě je překrývat, abyste získali co nejvíce bodů. Tematicky se ocitnete v roli zvířecího panoše, který má za úkol nést kořist vašeho hrdiny. Tu budete ukládat do batohu tak, aby vám tam zůstaly ty co nejcennější kousky. Kdybych měla vybrat jednu, tak se mi víc líbí samostatně hratelné rozšíření Mystic Ruins. Já jsem si nedávno pořídila ještě balíček extra postav (Squire Pack 1), takže je hodlám v létě vyzkoušet a třeba pak i sepíšu něco víc.

Tussie Mussie


Moje nejoblíbenější mini karetka od Button Shy Games. Autorkou je Elizabeth Hargrave (Na křídlech) a o krásné ilustrace květin se opět postarala Beth Sobel. K sólohraní potřebujete rozšíření Flower Shoppe, které se dá stáhnout jako print and play z PnP Arcade. Víc v mé recenzi tady

Sprawlopolis

Taktéž mini karetní hra od Button Shy Games. Skládáte si v ní město (zabere poměrně dost místa na stole) a snažíte se pokořit skóre, které je vždy dané třemi kartami úkolů, jež jste si pro danou partii vylosovali. Jedná se o hru mezi sólohráči velmi oblíbenou, já ji zatím hrála jen párkrát, přišla mi hodně těžká. Mám v plánu to letos napravit a třeba jí přijdu s dalšími partiemi víc na chuť.

Orchard: A 9 card solitaire game

Skvělá čistě sólovka, která je ke stažení v PnP podobě i na Zatrolených hrách. Jak vidíte na druhé fotce v úvodu, pořídila jsem si ke svému print and play později i originál s krásnými kostkami od Side Room Games. Kompletní recenze tady

GROVE: A 9 card solitaire game

Grove je takový vylepšený Orchard. Je trochu náročnější a máte možnost hrát s kartami receptů, které přidávají bodové podmínky pro vítězství a nemusíte tak hrát čistě jen na překonávání svého skóre. Víc jsem o rozdílech mezi oběma hrami psala tady. Hra je ke stažení jako PnP na BGG a již brzy (v průběhu července) by měla vyjít i v češtině od Tlama Games pod názvem Citrusy.

Buds and Blooms


Květinová karetní print and play hra pro 1-2 hráče (ke stažení na BGG), jejímž autorem je Mark Tuck (Orchard, Grove), takže jsem si od ní dost slibovala. Sólo mě ale příliš nenadchlo, úkoly mi přišly pro sólo nevyvážené a lepší by to bylo pravděpodobně jako oddechovka ve dvou.

Snowbirds


Opět print and play zdarma ke stažení z BGG, tentokrát jiného autora, nicméně opět trochu zklamání. Není to špatná hra, ale v konkurenci ostatních mini karetek, co mám, úplně neobstála.  Jedná se o čistě sólo (s rozšířením lze hrát ve dvou) karetně kostkovou hru, ve které se budete snažit, aby vám hejno hus sněžních přežilo dlouhou cestu jih, než začne zima.

One Deck Dungeon a ODD Forest of Shadows


Fantasy karetní a kostková hra pro 1-2 hráče, která se dá také stáhnout jako PnP (včetně samostatně hratelného rozšíření Forest of Shadows). Mezi sólohráči velmi oblíbená, mě bavila, ale zároveň hrozně štvala. Je totiž opravdu těžké ji vyhrát (mně se to tedy nepodařilo, párkrát se mi povedlo prolézt podzemím až k hlavnímu bossovi, jen aby mě okamžitě dostal, což bylo značně frustrující). Dlouho jsem ji nehrála, ale dočetla jsem se mezitím, že je potřeba hrát to jako kampaň, aby se to jakžtakž dalo, tak jí asi zkusím dát ještě šanci.

Kartografové


Skvělá zakreslovací flip and write hra, ve které pomocí tetrisových dílků vyznačujete území na mapě. Samozřejmě tak, abyste dle bodovacích podmínek, které jsou zrovna ve hře, získali co nejvíc bodů. V krabici sice najdete tužky, ale rozhodně doporučuji hrát s pastelkami. V sólo hře je pak potřeba nezapomenout od dosaženého skóre odečíst součet čísel (vpravo dole) na kartách s bodovacími podmínkami a teprve potom si porovnat v tabulce, jak se vám dařilo. Snad již brzy bychom se měli také dočkat samostatně hratelného pokračování Kartografové: Hrdinové a nových map, které v češtině stejně jako původní hru vydají REXhry. 

Ve stínu pyramid


Velmi zajímavý deck-building, v parádně malé krabičce, pro 2-4 hráče (sólo pravidla ke stažení) s egyptskou tematikou. U nás hru vydalo vydavatelství BoardBros, na jejichž webu také najdete ke stažení pravidla pro sólo hru. Ta vznikla z původně fanouškovské sólo varianty a postavíte se v ní Faraonovi, který bude postupně odebírat karty z pyramidy a ukládat si je do své hrobky. Můžete si zvolit obtížnost tím, kolik karet mu do hrobky dáte hned na začátku hry. Jsem ráda, že jsem si díky sólo módu mohla hru vyzkoušet, ale čistě pro sólohraní ji nedoporučím. Je tu spousta karet, které interagují s ostatními hráči a v sólu se nedají použít. Pokud ale máte možnost hrát ve více hráčích a sólo mód berete jako příjemný bonus, a máte rádi deck-building, tenhle byste určitě neměli minout. Víc dojmů ze sólohraní najdete kdyžtak ve facebookové skupině Sólohráči.

BreakFast and Furious

PnP čistě sólovka, jejímž autorem je opět Mark Tuck. Ta mě zklamala ze všeho nejvíc, po první hře jsem neměla chuť už hrát znovu. Zkusila jsem ji pak ještě jednou a naposledy.  Pokud byste někdo vyzkoušeli, dejte vědět, jak vás bavila, mně prostě vůbec nesedla, přišla mi zdlouhavá a až moc náhodná. Najdete ji kdyžtak zdarma ke stažení na BGG. Kromě vytištění 9 karet budete potřebovat větší množství různě barevných kostek. Kostky znázorňují různé ingredience, budete je v průběhu hry vytahovat z pytlíku, házet jimi a umisťovat je na karty objednaných jídel.

Crystallo

Abstraktní karetní hra s fantasy motivy a pěkným vizuálem. Dá se stáhnout v PnP podobě z BGG (ale je to větší množství karet), nebo pořídit hotová verze s krásnými velkými drahokamy a nepříliš kvalitním pytlíkem ve zbytečně velké krabičce. Hra zabere opravdu hodně moc místa na stole (přikládáte a překrýváte karty, kterých je tady ale oproti mini hrám typu Sprawlopolis nebo Squire for Hire třikrát tolik). Moc se mi líbí ilustrace a celkově vzhled této hry, herně není špatná, ale ani mě natolik neuchvátila, aby obstála ve velké konkurenci mini her.

Railroad Ink: Azurově modrá edice

Zakreslovací hry mám ráda, takže jsem musela vyzkoušet i tuhle roll and write klasiku, ve které podle hozených kostek zakreslujete silnice a železnice. Místo známého tužka - papír najdete v této krabičce mazatelné fixy a tabulky na zakreslování. Pro někoho výhoda, pro mě trochu utrpení. Z neustálého hlídání, abych si něco omylem nesmazala, mě bolela ruka, zároveň se mi fixem špatně kreslí. Vážně uvažuji, že si vytisknu herní plánky na papír, abych mohla kreslit tužkou, protože jinak mě hra bavila. Sólo je tedy čistě o překonávání svého skóre, ve hře není ani žádná tabulka pro srovnání, což je škoda. Chápu, že by to bylo složitější, protože různými kombinacemi rozšíření (v modré edici najdete dvě: jezera a řeky) se dá dost zahýbat s tím, jakého skóre lze dosáhnout. Čistě pro sólohraní bych doporučila spíš jiné tituly. Pokud ale stejně jako já hledáte na léto hru, kterou můžete hrát na terase ve větru, střídavě sami a se začínajícími hráči, pak Railroad Ink rozhodně není špatná volba. Kromě této Azurově modré edice vyšla od Albi ještě samostatně hratelná Ohnivě rudá edice obsahující rozšíření láva a meteority a tři malá rozšíření: Obloha, Elekřina a Výstavba. Časem bychom se měli dočkat českého vydání i nové zelené a žluté edice Railroad Ink Challenge, na které jsem osobně moc zvědavá.

 

Na druhé fotce v úvodu článku najdete hry, které rozšířily mou sbírku malých her v průběhu roku:

Three Sisters


Tak jako Fleet the Dice Game byla hitem mého loňského léta, Three Sisters budou hit toho letošního. Už po prvním zahrání jsem byla ze hry nadšená a už ji mám sbalenou na dovolenou a moc se těším, až prozkoumám možnosti, které nabízí, podrobněji. Jedná se o nový titul autorů hry Fleet, opět komplenější roll and write, ve které tentokrát budete farmařit. O téhle hře ode mě ještě určitě uslyšíte.

Black Sonata


Výborná a opravdu unikátní čistě sólovka od Side Room Games (případně se dá stáhnout PnP na BGG, ale už je to trochu náročnější na vyrobení). Dedukční hra se skrytým pohybem pro sólohráče? To nemůže přece fungovat, řekli byste si. Ale Black Sonata je důkazem toho, že to může fungovat, a skvěle. Není to hra, kterou byste chtěli hrát každý den, ale je to hra, ke které se budete rádi čas od času vracet. Tematicky se ocitnete v Londýně roku 1600 a budete se snažit odhalit tajemnou dámu Williama Shakespeara. Ta se skrytě pohybuje po mapě (pohyb řídí vždy podle daného klíče seřazený balíček karet). Vy musíte několikrát správně určit lokaci, kde se dáma skrývá, čímž získáte postupně nápovědy, ze kterých se pokusíte vydedukovat identitu Temné dámy. To vše samozřejmě v omezeném čase.

Nebe v plamenech


Zatím jediná čistě sólovka na našem trhu (v češtině vydal Mindok), takže jsem ji musela vyzkoušet, přestože sci-fi nepatří mezi má oblíbená témata. Proto jsem byla také poměrně skeptická a trvalo dlouho, než se z poličky dostala na stůl. Nedávno jsem ji ale konečně vytáhla a herně je to opravdu paráda. Pomocí umisťování kostek se budete snažit ubránit město (ve hře je jich hned několik) před útokem mimozemských lodí. Hra je od českého autora Tomáše Uhlíře a původně vznikla jako print and play (najdete na BGG). V nabušené a pěkně těžké krabici, kterou pořídíte v obchodech, najdete kromě základní hry i rozsáhlou kampaň obsahující spousty dodatečného materiálu. Rozměry krabice už trochu přesahují mou oblíbenou "cestovní" velikost, když si ale sbalíte jen základní hru (která díky různým městům a stupňům obtížnosti sama o sobě obsahuje dost variability na spoustu hraní), vejde se úplně v pohodě (jak můžete vidět na fotce v úvodu článku, kde jsem vedle krabice s kampaní položila právě samotný základ Nebe v plamenech). Akorát počítejte s tím, že zabere poměrně dost místa na stole.

Alenčina noční můra v Říši divů


Jedna z nejkompaktnějších možností sólovky na cesty jsou beze sporu gamebooky. Já jsem si o Velikonocích zahrála Alenčinu noční můru, kterou jsem krátce předtím dostala od kamarádky, a pokud máte gamebooky rádi, můžu určitě doporučit. Sympaticky malá knížka v pevné vazbě, k jejímuž zahrání potřebujete už jenom dvě obyčejné kostky (nebo pro větší tematičnost balíček karet) a tužku a papír. Jak je již v úvodu knihy řečeno, připravte se na to, že se vám pravděpodobně nepodaří dojít ke zdárnému konci hned napoprvé. Mně se podařilo příběh úspěšně zakončit až na čtvrtý pokus a přiznám se, že to už mě opětovné procházení celé knihy poměrně štvalo, ale nevzdala jsem to.

Codex Naturalis


Hry s přírodní tematikou mám moc ráda, ale tahle novinka od Mindoku mě nechávala delší dobu v klidu. Vizuál je se svými zlatými prvky sice zajímavý, ale není to nic, co by mě oslnilo na první dobrou. Když jsem ale přemýšlela, co neokoukaného malého si vzít v červnu na dva týdny mimo Prahu, dostala tahle fešná plechová krabička svou příležitost. Oficiálně je sice pro 2-4 hráče, ale existuje oficiální sólo mód, jehož pravidla si můžete stáhnout. Nic dalšího ke hře nepotřebujete, virtuální protihráč využívá pouze běžné komponenty, které jsou součástí krabičky. Případně se také můžete podívat na sólo playthrough na Deskárně. Hra zabere trochu víc místa na stole, ale kartičky jsou malinké, tak to není tak hrozné. Vaším úkolem je snažit se získat co nejvíc bodů pomocí vhodného uspořádání karet. Ty vykládáte před sebe na stůl tak, aby se překrývaly rohy a sbíráte různé symboly. Codex Naturalis mě v sólu moc baví a určitě o něm ode mě ještě uslyšíte.

Spiknutí: Království hlubiny


Když jsem se před odjezdem na dovolenou rozhodla v nejmenovaném obchodě pořídit se slevou Codex Naturalis, vzpomněla jsem si ještě na jinou zajímavou plechovou krabičku, kterou jsem měla možnost si předtím nedávno vyzkoušet na Comic Conu. Spiknutí u nás vydaly REXhry, nicméně původní vydavatel je stejný (Bombyx), a tak mě napadlo se podívat, jestli k němu také není oficiální sólo mód. A víte co? Je! Můžete se v něm postavit hned několika různým oponentům (liší se v preferencích ve výběru karet) a pro hraní vám stačí si přečíst pravidla a buď vytisknout kartičky těchto imaginárních protihráčů, nebo si zapamatovat, v jakém pořadí si vybírají karty. Já jsem zatím stihla vyzkoušet jen fialového, který jde hlavně po kartách s klíči. O něco víc mě hra baví se spoluhráči, nicméně mám v plánu ji v létě víc prozkoumat i v sólu a zahrát si i proti ostatním oponentům.

Floriferous

Nádherná květinová set collection hra od Pencil First Games, o které jsem podrobně psala tady.

Dobrodružné výpravy: Vinland

Oficiálně pro 1-6 hráčů, ale za mě jednoznačně sólovka. Jedná se totiž v podstatě o gamebook v podobě karet. Ty jsou čtvercové a opravdu krásně ilustrované a kromě nich v malé krabičce najdete už jen dodatek k historickému zasazení příběhu. Pravidla jsou totiž extrémně jednoduchá a naučíte se je v průběhu hry. Na několika prvních kartách se seznámíte s jednotlivými druhy karet (na některých mohou být předměty, které můžete získat, na jiných události a lidé, se kterými se můžete setkat, a také mapa, kterou budete postupně odhalovat). Důležitou roli hraje také přízeň bohů, kterou můžete v průběhu příběhu získávat a poté využívat. Příběh má 5 různých možností zakončení (a nepočítaně dalších příležitostí zemřít), takže se nejedná o záležitost jenom na jedno zahrání. Já jsem zatím hrála dvakrát (partie na půl až třičtvrtě hodiny) a oba pokusy skončily smrtí, takže mám ještě hodně co objevovat.
Vybrala jsem si Vinland, ve kterém se v roce 1000 vydáte po stopách Vikingů, protože je mi toto historické období blízké. Na výběr máte ale ještě Oklahomu, kde se ocitnete v roce 1854 na Divokém Západě a Lhasu, v níž se můžete vypravit na cestu do Tibetu. Všechny Dobrodružné výpravy v češtině vydává Albi. Už se těším na další výpravu, ve které už se mi doufám podaří dostat ke zdárnému konci. A ráda si časem vyzkouším i příběhy dalších krabiček, na cestování ideální. 

Death Valley


Mini karetka od Button Shy Games, kterou se mi díky bazaru na Zatrolených hrách podařilo sehnat v originální podobě tzv. Wallet Game, tedy v pouzdru nikoli v krabičce. Součástí je i mini rozšíření Panamint City. Tématem a ilustracemi navodí atmosféru Parků, herně může push your luck elementem trošku připomenout Tussie Mussie. Tu z mojí první příčky mini karetek Death Valley nesesadilo, nicméně je to povedená hra, kterou si určitě beru na léto s sebou.

Boží zboží 


Další fajn karetka, kterou si stejně jako Port Royal díky rozšíření můžete zahrát i sólo. V češtině od Mindoku bohužel vyšla jen základní hra, ale i ta se dá případně hrát jen tak na body v jednom hráči, nebo existuje neoficiální sólo mód na BGG. Rozšíření přidá kampaň, do které se chci co nejdříve pustit. Jen upozorním, že pokud si jako já obalíte karty, tady se vám do těch krásných mini krabiček už nevejdou ani náhodou.

 

A ještě na závěr pár tipů navíc (hry jsem měla půjčené, a tak nejsou na souhrnných fotkách).

Alenčina zahrádka


Není to sice nejmenší krabička, ale pořád je to nejkompaktnější z tetrisovek, ve kterých pokládáte dílky na hrací desku. Sice nepatří mezi moje nejoblíbenější, ale na cesty, kde chcete obsáhnout v jedné krabičce hraní s dětmi, začínajícími hráči a oddechové sólohraní, to může být dobrá volba. Já sama dám přednost Projectu L a Patchworku, které mají krabici ještě o něco větší, ale zase mě víc baví. Neodmítnu ale ani partii Alenčiny zahrádky, když mě někdo přizve.

Arkham Noir


Pokud máte rádi svět Lovecrafta, mohla by vás zaujmout malá čistě sólo karetka Arkham Noir. Na výběr máte ze třech krabiček s různými případy, já jsem hrála první a víc si můžete přečíst tady.

Vítejte ve svém vysněném domově

Tohle sice taky už není nejmenší krabička, ale zakreslovací hry jsou prostě na cesty skvělé a tohle je jedna moc povedená.  Víc jsem psala zde.

 

A to bychom pro letošek měli. Přeji krásné léto plné (nejen) sólohraní a dejte mi vědět, jaké jsou vaše oblíbené tipy na sólohratelné malé hry na cesty.

Komentáře

Okomentovat