3x3 tipy na letošní novinky pod stromeček


Máme tu další neděli a s ní slibovaný druhý článek ze série předvánočních tipů pro sólohráče, tentokrát věnovaný hrám vydaným v češtině letos. Není koncipován jako top výběr roku 2022, na to je ještě brzy, další pěkné hry se do Vánoc chystají a ani ty, co už v poslední době vyšly, jsem si nezvládla všechny zahrát. Některé pecky se naopak stihly již vyprodat, takže třeba můj oblíbený Vinohrad nebo hru Duchové ostrova teď pod stromeček spíš neseženete a budete si muset počkat na chystané dotisky. Pojďme se tedy podívat, které z vyzkoušených a dostupných novinek můžu doporučit ve třech vybraných kategoriích.

Pro náročnější hráče:

Rádi si zavaříte hlavu komplexnějšími hrami? Pak můžu vřele doporučit následující trojici.

Impérium Dějiny

Komplexní karetní deck-building od Fox in the Box s tématem budování civilizace. Přestože jsou partie delší, než bych si představovala, a i ovládání bota podle tabulky je o něco náročnější, tahle hra mě opravdu velmi chytla a aspiruje na jeden z top titulů roku. Asi si budu muset pořídit i Legendy.

Archa Nova

Výborná euro hra s tématem budování zoo, která nedávno vyšla v češtině od Mindoku. Vizuál by mohl být o něco lepší, ale herně mě velmi baví. Sólo je řešené stylem vylepšování svého skóre s podmínkou výhry (neskončit s negativním skóre). Zatím mi to nijak nevadí a sólo hra mě baví podle oficiálních pravidel. Časem se chystám vyzkoušet i fanouškovskou variantu z bgg s automou.

Divočina Severní Ameriky

Abstraktní karetní hra s nádhernými ilustracemi zvířat, která dokáže pořádně zavařit mozek. Obsahuje pro sólohraní Expediční deník plný různých scénářů. Na hru jsem psala i recenzi tady.

 

Pro oddechovější sólo i hraní s rodinou:

Hrajete sólo radši na pohodu a relax a chcete si pořídit hru, kterou si kromě sólohraní budete moct užít i s rodinou? Pak tu mám pro vás následující tři tipy.

Parky 


Pohodová procházka americkými národními parky s nádhernými ilustracemi většího množství autorů, kterou nám přineslo Albi. Doporučuji rovnou pořídit i rozšíření Po setmění, které činí hru zajímavější a strategičtější. Pokud rádi hrajete sólo proti automě, která také získává body, na bgg je k dispozici skvělá sólo varianta Ranger Ron 2.0. Mou recenzi najdete tady.

Ohrožení


Kooperativní hra, ve které se budete snažit zachraňovat ohrožené druhy zvířat, konkrétně tygry a vydry. U nás ji vydaly REXhry a já moc doufám, že se časem podaří vydat i rozšíření přidávající větší množství dalších scénářů s jinými zvířaty. Sólo hrajete za dvě postavy, úplně stejně jako ve dvou hráčích. Funguje to pěkně a hra je napínavá. Pokud vám nevadí značná náhoda v podobě kostek, doporučuji. Kompletní recenze již brzy.

Útulná doupata 


Roztomilý dice placement, ve kterém si zvířátka vylepšují svá doupata. Sólo je řešené jednoduše vylepšováním svého skóre bez nutnosti studovat další pravidla pro sólohraní. Hru u nás vydalo vydavatelství BoardBros.


Malé, levnější hry:

Chcete obdarovat spřízněného sólohráče/ sólohráčku, nebo dát někomu tip na ne úplně drahý dárek? Pak tu mám tři tipy na menší fillery ideální i na cesty.

Codex Naturalis


Malá plechová krabička, kterou u nás lokalizovalo vydavatelství Mindok, obsahující velmi zajímavou abstraktní hru. Oficiální sólo mód je ke stažení (nepotřebujete tisknout žádné další komponenty, jen si přečíst pravidla) a funguje opravdu výborně. Něco víc o hře jsem případně psala zde.

Citrusy 

Po Nebi v plamenech druhá čistě sólovka v češtině, tentokrát díky vydavatelství TLAMA games. Já mám tuhle kapesní hru Marka Tucka velmi ráda a hodně jsem ji hrála již před vydáním jako print and play. Pro sólohraní na cestách must have. Něco víc o hře případně ve starším článku tady

Akvárko 

Malá karetní hra českého autora Michala Peichla, ve které si budete skládat rybičky do akvária. Oficiální sólo mód je ke stažení a opět nepotřebujete tisknout žádné komponenty, jen si přečíst pravidla. Vydalo vydavatelství Albi. Víc v recenzi tady.


Komentáře