Mých 9 nejhranějších her v roce 2022

Se začátkem nového roku bych se opět ráda ohlédla za uplynulým rokem. Které hry se dostaly na stůl nejčastěji? Nejedná se nutně o hry nejoblíbenější, ale o ty, které vedly v roce 2022 v počtu partií. 

Oproti předchozímu roku jsem hrála mnohem víc do šířky. Celkově 430 partií, 125 různých her, 105 z toho pro mě nových. Přes 20 partií na hru jsem se tak dostala jen jednou, nicméně podařilo se mi splnit si výzvu 10x10. Řekla bych, že to byl herně úspěšný rok. Letos bych ráda tempo udržela a kromě obvyklé výzvy 10x10 bych ráda zahrála všechny hry ve své sbírce (a zároveň ji tak s těžkým srdcem trochu protřídila, protože už vážně nemám hry kam dávat).

Kromě hraní samotného se o hrách snažím i dál pro vás psát. Stále mě to velmi baví a mrzí mě jedině, že na to nemám po nedávném návratu po rodičovské do práce tolik času. Určitě budu dál psát i na blog, ale pokud chcete sledovat častěji, co třeba zrovna hraji a různé první dojmy, sdílím pravidelně na svém Instagramu a Facebooku (a v domovské skupině Sólohráči).

V ohlédnutí za uplynulým rokem bych ještě ráda zmínila, že (jak jste si již pravděpodobně všimli) se mi podařilo navazát spolupráci s některými českými vydavateli a získat několik recenzních kopií her. Mám z toho velkou radost, protože díky tomu vám mohu častěji přinášet recenze a dojmy z hraní i novinek, které si nemohu dovolit všechny hned pořizovat (vychází tolik skvělých her!). Pokud se jedná o recenzi, na kterou jsem hru dostala, vždy uvádím na jejím konci poděkování vydavateli. Na mém hodnocení to však nic nemění, vždy se vám snažím přinést svůj upřímný pohled na danou hru, ať už jsem si ji koupila, půjčila nebo dostala na recenzi.

A teď už ke hrám, které kralovaly v roce 2022 mému stolu co se počtu partií týče.

1. Království divů (It´s a Wonderful Kingdom) - moje nejhranější hra roku a zároveň největší paradox. Koukala jsem na ní už na Kickstarteru, ale vycházela tam velmi draho. Proto jsem byla nadšená, když Tlama oznámila lokalizaci, a hned ji předobjednala. It´s a Wonderful World mě lákal herně, ale ne tematicky, a od této jsem si velmi slibovala (skvělé téma, hezčí ilustrace, jen pro 1-2 hráče, všechno nasvědčovalo tomu, že to bude pro mě hit). No, dala jsem jí hodně šancí, jak je vidět z počtu partíí, ale nakonec jsem si stejně koupila a nechala Svět. Ne že by mě Království nebavilo, ale pořád mě na něm zároveň něco štvalo. Víc si můžete počíst v mém srovnávacím článku tady.

2. Vinohrad (Viticulture) - workerplacement nejen pro milovníky vína, který se ihned zařadil mezi moje nejoblíbenější hry vůbec. Recenze zde. Albi navíc oznámilo, že vydá i skvělé rozšíření Toskánsko, takže je na co se těšit.


3. Divočina Severní Ameriky (Keystone North America) - jedna z nejlepších letošních novinek, abstraktní mozkovar s nádhernými ilustracemi a celým expedičním deníkem pro sólohraní. Víc v recenzi tady.

4. Svět divů (It´s a Wonderful World) - výborný engine building, už se těším, až se k této hře zase vrátím a vyzkouším si také nové kampaňové rozšíření Válka nebo mír (War or Peace). Corruption & Ascension už mám vyzkoušené a můžu jedině doporučit.

5. Floriferous - po Herbaceous další krásná malá karetka od Pencil First Games. A tahle mě baví ještě víc. Škoda, že jejich hry u nás zatím nikdo nelokalizuje. Nicméně jde jen o pravidla, jinak je jazykově nezávislá. Ukázka nádherných ilustrací karet a moje recenze hry tady.

6. Honey Buzz - nádherná hra, kombinující v podstatě abstraktku s workerplacementem, na kterou jsem se opravdu načekala (nakonec to trvalo přes rok, než dorazil předobjednaný dotisk), naštěstí jsem nebyla zklamaná. Nedávno potvrdil Mindok (v jedněch ze svých Mindotazů na YouTube), že ji chystají v češtině, jen nějak vázne komunikace s původním vydavatelem, a tak těžko říct, kdy to bude. Recenze mé anglické retailové kopie zde. U chystaného rozšíření jsem podlehla svodům Kickstarteru, takže se časem snad podíváme na Fall Flavours v deluxe verzi.


7. Hrdina v kostce (Roll Player) - jedna z mála her, které jsem si půjčila v knihovně, protože jsem si nebyla jistá, jestli mě bude bavit, a nakonec si ji pořídila domů. V základu je to sice abstraktní hra, ale to mi vůbec nevadí. Koupila jsem si pak i Bestiář, ale ještě s ním nehrála, musím to brzy napravit.


8. Malé velké galaxie (Tiny Epic Galaxies) - jedna z nejoblíbenějších velkých her v malé krabičce. Přestože scifi tematiku úplně nevyhledávám, tahle hra mě baví. Víc v recenzi zde.


9. Kaskádie (Cascadia)  - moje stálice a oblíbená tzv. "comfort game", po které sáhnu, když si chci zahrát na relax, nechci se učit nic nového, ani vzpomínat na pravidla, jen si užít klidnou krásnou hru. Také je to moje nejhranější hra vůbec. Recenze tady



Komentáře