3x3 tipy na letošní novinky pod stromeček

Stejně jako vloni jsem se rozhodla vybrat pár her letos vydaných v češtině vhodných jako dárek pro sólohráče pod stromeček. Článek není koncipován jako top výběr roku 2023, na to je ještě brzy, pořád mám na poličce nějaké resty, co čekají na zahrání. Nicméně tady jsou tři tipy na hry, které můžu doporučit ve třech vybraných kategoriích.

Pro náročnější hráče:

Rádi se ponoříte do komplexnějších her? Pak můžu vřele doporučit následující trojici.

Zelená planeta

Pro mě aspirant na hru roku. Pokud máte rádi engine building a hry s velkým balíkem karet, jako například Na křídlech nebo Archa Nova a hraní sólo proti automě, určitě doporučuji. Navíc má velmi příjemnou dobu přípravy hry i jednotlivých partií. Recenze tady.

Legendy Dávnozemě


Moje nejočekávanější hra loňského roku konečně dorazila! Epické fantasy využívající workerplacement a engine building s velkou variabilitou frakcí i karet dobrodružství a dobře fungující automou slibuje spoustu zábavy. Mé první dojmy jsou velmi pozitivní a těším se na další partie.

Expedice


Novinka Jameyho Stegmaiera s perfektním sólo módem od Automa Factory. Chce rozhodně vícero partií, než člověk docení její kvality, pokud vás ale baví objevovat postupně různá komba karet a akcí, můžu doporučit. Víc v recenzi tady.

Pro sólo i hraní s rodinou:

Chcete hru, kterou si kromě sólohraní budete moct užít i s rodinou? Pak tu mám pro vás následující tři tipy.

Pokojovky


Po Pelíšku a Kaskádii třetí hra z trilogie abstraktních her s výbornými sólo scénáři od Flatout Games. Já jsem si Pokojovky rychle zamilovala a jsou mojí letos nejhranější hrou. Recenze zde.

Medobraní


Čerstvá novinka od Mindoku, která už dlouho (v anglické verzi) patří k mým oblíbeným hrám. V podstatě abstraktní hra využívající zároveň workerplacement s nádhernými komponenty. Víc v recenzi tady.

Příšeří

Kooperativní hra s nádhernými meeply příšerek, v jejichž roli se snažíte ubránit podzemí před náporem hrdinů dychtících po vašich pokladech. Hra obsahuje spoustu scénářů a není vůbec lehké ji vyhrát.

Malé, levnější hry:

Chcete obdarovat spřízněného sólohráče/ sólohráčku, nebo dát někomu tip na ne úplně drahý dárek? Pak tu mám tři tipy na menší fillery ideální i na cesty.

Velkoměsto


Karetní mini hra, která vám pěkně potrápí mozek. České vydání rovnou obsahuje i všechna rozšíření. Recenzi najdete tady.

Příští stanice Londýn


Kompaktní zakreslovačka, ve které budete podle vyložených karet navrhovat linky londýnského metra. Pokud máte rádi flip and write hry, tuhle rozhodně musíte vyzkoušet.

Mini Rogue


Oddechovka plná házení kostek a bojování s příšerami, to je tento minimalistický karetní dungeon crawler. Doporučuji pořídit i s rozšířením Hlubiny zatracení pro zvýšení variability hry. Více v recenzi zde.


Komentáře