Mých 9 nejhranějších her v roce 2023

 


 
K začátku roku patří opět ohlédnutí za tím uplynulým. Které hry se dostaly na stůl nejčastěji? Nejedná se nutně o hry nejoblíbenější, ale o ty, které v roce 2023 vedly v počtu partií.

Opět jsem hrála hodně do šířky, 472 partií, 135 různých her, z toho 79 pro mě nových. Vzhledem k tomu, že v prosinci jsem byla dost nemocná a skoro nehrála, nepodařilo se mi těsně splnit výzvu 10x10 a h-index zůstal na 8. Hlavní cíl projít celou sbírku, zahrát ji a část prodat, jsem také nesplnila celý (vzhledem k tomu, že hry zároveň neustále přibývají, je to trochu náročné), ale větší část ano a ve zbylé mám v plánu pokračovat letos.  Ve sbírce přibylo 22 her a 24 jsem jich už poslala dál a pár dalších je na prodej, takže aspoň zůstávám na podobných číslech. Snaha je počet her ještě snížit. Zároveň bych v tomto roce chtěla nahrát víc do šířky několik oblíbených her, které si rozhodně zaslouží větší pozornost.


1. Pokojovky (Verdant) - stejně jako moje úplně nejhranější hra celkově, Kaskádie, jsou i Pokojovky skvělým relaxem s promyšleným sólo módem ve formě série výzev. Rozhodně zůstává ve sbírce a budu se k ní ráda vracet. Recenzi najdete tady

2. Mini Rogue - oddychová kostkovka v malé krabičce. Více o tomto minimalistickém dungeon crawleru v recenzi zde


3. Voyages - velmi povedená print and play roll and write hra, ke které vám kromě vytištění zakreslovacích listů postačí tři obyčejné kostky. K dispozici je již 5 různých map a každá poskytuje opravdu trochu jiný zážitek. Hra se dá koupit na stránkách vydavatele Postmark Games tady a jedním z jejích autorů je Matthew Dunstan, kterého můžete znát jako designéra Příští stanice Londýn.


4. Velkoměsto (Sprawlopolis) - mini karetka, která ale dokáže pořádně potrápit mozkové závity. Víc o hře najdete v recenzi tady. REXhry pro letošek oznámily vydání hněd několika pokračování, česky se tak můžeme těšit na Velkostatek (Agropolis), Velkopark (Naturopolis) a Velkovšechno (Combopolis).

5. Korál (Coral) - krásně vypadající 3D abstraktka, která funguje jako pěkný sólový hlavolam. Podrobněji v recenzi zde


6. Circle the Wagons - další z mini her od Button Shy Games, ke kterým se dá vytisknout PnP sólo mód (stejně jako např. k nedávno v češtině vydaným Řekni to květinou a Kostnici Sedlec). Funguje trochu na podobném principu přikládání a překrývání různých typů území jako ve Velkoměstu, zároveň ale pracuje s pozicí různých symbolů na nich, které musíte řešit podle karet ůkolů. A vzhledem k tomu, že se původně jedná o dvojkovku, hrajete proti "automatickému protihráči", který sbírá body.

7. Zelená planeta - pro mě hra roku. Víc v recenzi tady.


8.  Na louce - krásně ilustrovaná karetní hra, která je další výbornou volbou na relaxační hraní. Víc v recenzi zde


 9. Expedice - letošní novinka od Stonemaier Games s povedeným sólo módem. Recenze tady



Komentáře