Mých 10 nejočekávanějších novinek roku 2022


V uplynulém roce si pro nás vydavatelé připravili spoustu skvělých oznámení, jaké novinky se chystají přinést na český trh. Zároveň se některé dříve oznámené hry (vlivem komplikací ve výrobě a dopravě způsobené pandemickou situací) zpozdily, a tak v roce 2022 můžeme čekat jednu pecku za druhou. Na kterých 10 z nich se nejvíc těším já?

10. Papírové doupě - zakreslovací dungeon crawler, který nám, snad na jaře, přinese Tlama games. Víc o hře jsem psala tady.

9. Welcome to the Moon - nová flip and write hra od autorů Vítejte ve svém vysněněném domově, tentokrát ve sci-fi tematice a s možností kampaňového hraní. Stejně jako předchozí titul vydají u nás REXhry. Víc jsem psala tady.

8. Dinosaur Island Rawr´n Write - a další zakreslovací hra, tentokrát s kostkami, tzv. roll and write, a tématem dinosaurů. Vyjde u nás od Mindoku. Víc jsem psala zde.

7. Bitoku - krásně vypadající náročnější euro hra s tématem vycházejícím z japonské mytologie. Hra zaujala hráče v Essenu a na český trh ji přinesou REXhry. Více zde.

6. Duchové ostrova - náročná kooperativní hra, ve které budete v rolích mocných duchů chránit svůj ostrov před nájezdníky. Je mezi sólohráči velmi oblíbená, takže mě opravdu těší, že se ji dočkáme i u nás. Tentokrát netradičně díky spojení dvou vydavatelů - Spirit Island vyjde v češtině díky REXhrám a Fox in the Box.


5. Ark Nova - další euro pro náročnější hráče, tentokrát se zvířecí tematikou, budete v ní totiž budovat svoji ZOO. Tato novinka zazářila v Essenu a v češtině vyjde díky Mindoku. Víc tady.
 

4. Konec Věků - velmi dlouho očekávané vydání hry Aeon´s End v češtině od REXher se snad konečně blíží! Na tuhle hru si brousím zuby už dlouho, takže až dorazí opravený pokažený tisk karet a objeví se hra v češtině v obchodech, určitě už neodolám.

3. Impérium Dějiny - Fox in the BOX přinese hru Impérium v obou verzích, tedy Dějiny i Legendy. Velmi se na ni těším, původně jsem pořídila anglickou verzi, ale po oznámení češtiny jsem se rozhodla počkat si na vyšperkovaný překlad od Lišky. Víc o hře tady.


2. Věčná zima Paleoindiáni - euro hra kombinující workerplacement a deck-building, u které jsem dlouho zvažovala late pledge na Kickstarteru. Pak se objevilo oznámení od Tlama games a hra se na dlouhou dobu stala mojí nejočekávanější novinkou. Než ji před koncem roku odsunulo na druhou příčku moje číslo 1. Víc o hře jsem psala tady.


1. Dwellings of Eldervale - oznámení, na které jsem čekala celý rok a už jsem přestávala doufat, že se stane skutečností. Nakonec se tohoto epického fantasy dočkáme od Fox in the Box a já se opravdu nemůžu dočkat. Víc o hře tady


Za zmínku stojí ještě další hry, které se do mojí desítky nevešly, a tak je přidám alespoň jako inspiraci na závěr. Těsně pod čarou skončila veliká výpravná kooperativní hra Ryana Laukata Sleeping Gods, kterou nám přinesou REXhry. Velmi mě láká, ale nejsem si jistá, jestli by to v sólu nebylo pro mě příliš (je nutné řídit větší množství postav, hra zabere hodně místa a je lepší nechat ji rozloženou, na což nemám bohužel podmínky). 

Pak nemohu nezmínit hry, které by mezi mnou velmi očekávané jistě patřily, ale už je mám v angličtině: Viticulture (vyjde jako Vinohrad od Albi) a Parks (Parky, též od Albi). 

Těším se také na pokračování mých oblíbených Kartografů - Kartografové Hrdinové od REXher a revidované vydání karetní hry Pána prstenů (LCG) od Blackfire, tu mám již v předchozím vydání, a jsem tak zvědavá zejména na slibovaná nová rozšíření.

O hrách, které proběhly Kickstarterem a zároveň se jich chytil některý z našich vydavatelů, jako jsou Útulná doupata, Zaklínač - Starý svět, Divočina: Severní Amerika (Keystone: North America), Chai: Tea for 2, Draci v práci (Flamecraft), Wild: Serengeti a GROVE: A 9 card solitaire game, jsem psala již v minulém článku věnovanému tomu, co mě zaujalo v rámci crowdfundingu.

Je tedy opravdu na co se těšit a já moc doufám, že se mi poštěstí si hry vyzkoušet a přinést vám svoje dojmy ze sólohraní.

 

Komentáře