Mých 16 nejhranějších her v roce 2021


Začátek nového roku je obvyklým časem bilancování, statistik, top listů a ohlédnutí se za rokem předchozím. Nejinak je tomu i u mě, a tak následujících několik článků se ponese právě v tomto duchu. Jako první se podíváme na hry, které jsem hrála v loňském roce nejvíckrát. Nejedná se nutně o hry nejoblíbenější, ale o takové, které se dostaly na můj stůl za uplynulý rok nejčastěji.

Rok 2021 je pro mě na poli deskovek opravdu nezapomenutelným. Kromě toho, že se mi (na značně omezené časové možnosti) podařilo docela hodně hrát, začala jsem na jaře pro vás o sólohraní také psát tento blog. V létě se mi pak poštěstilo podílet se na založení skupiny Sólohráči na Facebooku, která se stala skvělým místem ke sdílení radostí a strastí sólohraní mnoha českých a slovenských hráčů, z čehož mám obrovskou radost.

Skoro 400 partií a 40 různých zahraných her za uplynulý rok považuji v současné situaci za úspěch. Které hry tedy v mojí statistice obsadily první příčky jakožto nejhranější? 

1. Městečka na dlani - abstraktní hra s tetrisovými prvky a tématem stavění městečka pro zvířátka, s krásnými dřevěnými domečky. Víc v recenzi tady.

2. Indian Summer - tetrisovka Uwe Rosenberga s nejkrásnějším vizuálem. Více o hře v recenzi zde.

3. Cascadia (Kaskádie) - novinka roku 2021, která mě opravdu nadchla. Vizuálně nádherná hra (ilustrace Beth Sobel) s moc příjemnou hratelností. Více v recenzi zde.


 4. Divukraj - moje nejoblíbenější hra a naprostá srdcovka. Téma lesních zvířátek, která se v průběhu roku připravují na zimu, nádherné ilustrace a komponenty, workerplacement, tableau building, ... tahle hra spojuje opravdu hodně toho, co mám ráda. Více v recenzi tady.

5. Herbaceous - malá relaxační karetka s krásnými ilustracemi bylinek od Beth Sobel. Více v recenzi tady.

6. GROVE: A 9 card solitaire game - malá PnP hra Marka Tucka, opět čistě pro jednoho hráče, navazující na jeho předchozí Orchard. Nedávno proběhla na hru kampaň na Kickstarteru a bude vydaná i česky. Více informací tady.

7. Project L - další novinka roku 2021 (v retailovém vydání, do té doby měli hru jen backeři z Kickstarteru), která mě hodně chytla. Zatím nejlepší tetrisovka, co jsem hrála.

8. Orchard: A 9 card solitaire game - malá chytrá hra čistě pro jednoho hráče, ke které vám stačí 9 karet a pár kostek. Můžete si ji vytisknout jako PnP nebo koupit luxusní vydání od Side Room Games. Více v recenzi tady.

9. Na křídlech - nádherná hra využívající mechaniku engine building. Obsahuje stovky úžasně ilustrovaných karet ptáků a další překrásně produkované komponenty. Moje velmi oblíbená.

10. Tussie Mussie se sólo rozšířením Flower Shoppe - malinká karetka s krásnými ilustracemi květin (Beth Sobel) od autorky hry Na křídlech Elizabeth Hargrave. Velmi mě na ní baví, že ač je to malinká hra, hraje se proti fiktivnímu protihráči. Více v recenzi zde.

11. Nova luna - abstraktní hra známého Uwe Rosenberga, která pro jednou neobsahuje tetrisové dílky. Přestože je podle mě lepší ve více hráčích, i se sólem jsem strávila značné množství příjemných partií. Více v recenzi tady.

12. Fleet the Dice Game - trochu náročnější zakreslovací hra s námořnickou tematikou. Moje zatím nejoblíbenější roll and write. Víc v recenzi tady.

13. Petrichor - hra se zajímavým propojením neotřelého tématu počasí s mechanikou area control. Chce to trochu času se do ní dostat, ale pak se hraje v sólu velmi příjemně.

14. Palm Island - ideální hra na cesty, malinká karetka, k jejímuž hraní vůbec nepotřebujete stůl, hraje se pouze v dlani.

15. Vítejte ve svém vysněném domově - zakreslovací flip and write hra, ve které budete v roli architekta projektovat novou městskou čtvrť v USA v období 50. let. Více v recenzi tady.

16. Parks (Parky) - nádherně vypadající hra, ve které se v roli turistů vydáte prozkoumat krásy národních amerických parků.












Komentáře